piątek, 11 grudnia 2015

Domowy zakwas na barszcz czerwony

Wczoraj, w radiowej trójce opowiadali o tym, jak się gotuje wigilijny barszcz na pieczonych warzywach. Jeden Pan Kucharz z dobrej restauracji z jedną Panią Redaktor namawiali, żeby w przygotowanie świąt włożyć nieco więcej uwagi i starania. Choć w przypadku nastawiania zakwasu to nawet niespecjalnie przecież wielkiego, bo co to za filozofia pokroić buraki i zalać wodą. Tak o tym pięknie rozmawiali, że od ręki zakwas wykonałam. Niech już stoi i czeka. Zwykle wystarczy mu 5-7 dni i jest gotowy. Potem można go zlać do butelek i wstawić do lodówki. I czekać na gotowanie. Bez koncentratów, saszetek, soków z kartonu i polepszaczy. Świątecznie. Kuchnia z takim słojem od razu nabiera klimatu, mówię Wam:)




składniki: 
- 6 dużych buraków
- 5 liści laurowych
- 6 kulek ziela angielskiego
- 6 kulek czarnego pieprzu
- 4 ząbki czosnku
-woda mineralna niegazowana lub przegotowana z kranu, osolona 1 łyżką soli na 1l
- niektórzy dają kromkę chleba na zakwasie, ja mam z nim złe doświadczenia, zakwas częściej pokrywał się z pleśnią - nie daję

Buraki obrać lub wyszorować szczotką. Pokroić na grube plastry lub w grubą kostkę. Przełożyć do słoika lub kamionkowego naczynia. Dodać ziele, listki, pieprz i obrany czosnek, zalać osoloną wodą. Odstawić w ciepłe miejsce (np. na górne, kuchenne szafki) na 5-7 dni. Słoik można zamknąć pokrywką, ale należy odkręcać go przynajmniej dwa razy dziennie, by wypuścić powstające gazy. Naczynie można przykryć ściereczką lub niezbyt szczelnie - talerzem. W trakcie kiszenia, na wierzchu może tworzyć się osad lub kożuch, można go zbierać łyżką. Kiedy zakwas jest gotowy, ma ciemną barwę i lekko kwaśny smak. Należy go zlać przez sitko lub gazę do butelek i słoików. Do każdej nalać łyżkę, dwie oleju, tak by wierzch był przykryty. Przechowywać w lodówce do dwóch miesięcy, choć Ćwierczakiewiczowa mówi, że nawet dłużej:)   


Mówię Wam - niebo na talerzu :) 

17 komentarzy :

  1. Taki prawdziwy barszcz to bym zdecydowanie zjadła... z krokietem!<3

    OdpowiedzUsuń
  2. Barszcz na takim zakwasie smakuje wybornie. Też słuchałam w pracy tej audycji i w weekend nastawię swój zakwas:)

    OdpowiedzUsuń
  3. W ubiegłym roku taki zrobiłam i naprawdę barszczyk smakował wysmienicie i inaczej niż zwykle. a buraki z tego zakwasu schrupałam w sałatce... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy na tych samych burakach, na których dojrzewał zakwas można później ugotować barszcz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za odpowiedź. Gratuluję bloga. Od miesiąca - mój ulubiony. Bezpretensjonalny, rzeczowy, emanuje pozytywną energią. Wesołych!

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję, wesołych życzę również:)

      Usuń
  5. W moim domu nigdy nie było tradycji do robienia wigilijnego barszczu na zakwasie, aż do zeszłego roku, kiedy to sam postanowiłem taki zakwas nastawić. W tym roku powtórka, bo dzięki temu dodatkowi barszcz wszystkim smakował jak nigdy dotąd :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To to już życzyć tylko wesołych świąt zostaje:)

      Usuń
  6. Zakwas kisi się 4 dzień, ma wodnisty słony smak, czy tak powinien smakować, chyba nie bardzo? Dałam 6 buraków i zalałam 2 litrami słonej wody plus dodatki co w przepisie, czy będzie jeszcze coś z niego? Stoi w kuchni, jest ciepło i jest przykryty gazą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie. Ma jeszcze sporo czasu. Można dać mu kawałek chleba na zakwasie i po trzech dniach wyjąć. Ale niekoniecznie, ukiśnie.

      Usuń
  7. Ok, dziękuje mam nadzieje ze się ukisi :) a chleb obojętnie jaki byle był na zakwasie?

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy zakwas, który stoi w lodówce ok 2 miesięcy tylko bez oliwy będzie jeszcze dobry do zrobienia barszczu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba spróbować. Ma być kwaśny ale nie sfermentowany i z bąbelkami i nie gorzki. Wtedy się nada.

      Usuń
  9. Jeśli od razu dodam do zakwasu chleb (na zakwasie) to muszę go wyciągnąć po kilku dniach, czy może być do 7 dnia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdarza się, że z chlebem pleśnieje. Zatem może wcześniej.

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */