piątek, 4 grudnia 2015

Pasta z soczewicy z suszonym pomidorami. Pomidorowa pasta na kanapki

Zajadał się nią nawet Tomek, który nie lubi wynalazków, a zwłaszcza tych bez mięsa. Na spotkanie z przyjaciółmi przygotowałam hummus i tę pastę. Hummus grał trzecie skrzypce a pasta z pomidorami miała branie! Najlepsza z domowymi suszonymi pomidorami (kto nie robił, w przyszłym roku zachęcam do wpisania na listę), ale ostatecznie sklepowe - niech będą:) Bardzo dobra, kanapkowa pasta, zamiennik sklepowych wędlin, zdrowe i baaaardzo dobre urozmaicenie domowej lodówki. W towarzystwie innych past, do menu na prywatkę i sylwestra - super:)  



składniki:
- 400 g czerwonej soczewicy
- ok. 8-10 suszonych pomidorów
- 3-4 łyżki oleju z pomidorów
- ząbek czosnku
- 3-4 łyżki soku pomidorowego lub łyżka przecieru albo trzy, cztery rozgniecione widelcem pomidory z puszki
- sól, pieprz, łyżeczka oregano, duża szczypta bazylii
- ew. łyżeczka, dwie soku z cytryny

Soczewicę gotować aż będzie miękka (zwykle ok. 20 minut), uwaga - osolić ok. łyżeczką soli dopiero pod koniec gotowania, inaczej ziarenka mogą pozostać twarde. Odcedzić z wody, pozostawiając na później ok. 1/2 szklanki płynu. Dodać olej z suszonych pomidorów i zblendować na puree. Suszone pomidory pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać w większym naczyniu. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodać trochę wody z gotowania soczewicy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Gdyby pomidory były mało kwaśne, dodać sok z cytryny. Gdyby pasta była sucha - nieco więcej oleju lub więcej soku pomidorowego czy pomidorów z puszki.

Mówię Wam - niebo na talerzu:)

12 komentarzy :

  1. Hmm, pyszna do śniadaniowej kanapki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lecę szukać składników w spiżarni . Oj będzie pysznie :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy olej z pomidorow mozna czyms innym zastapic? Wyglada smakowicie!/ Kaja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masłem, mascarpone, albo można pominąć i dodać więcej soku z pomidorów. Tłuszcze są dobrymi przekaźnikami smaku i choć w minimalnej ilości - użyłabym.

      Usuń
  4. Super pomysł, muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  5. pycha, pasty na bazie soczewicy jeszcze nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Opalanko
    pasta jest pyszna :)
    Zrobiłem drugi raz, z niewielkimi modyfikacjami.
    Proszę o więcej dobrych past i dziękuję za te dotychczasowe jak i cały blog:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja zrobiłam na próbę prostą pastę z czterech składników: soczewicy, suszonych pomidorów, pieprzu i prażonych pestek dyni. Pycha. Mam pytanie, czy taką pastę można zawekować w słoiczki?

    OdpowiedzUsuń
  8. Chcialam zapytac ile ta pasta moze stać w lodówce bo wyszlo mi sporo a chyba z calej rodzinki jem tylko ja

    OdpowiedzUsuń
  9. Chyba popzedni konentarz sie nie dodal a chcialm zpaytac ile paste mozna trzymac w lodowce i w jaki sposób?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pod przykryciem z folii. A ile - nie wiem. Kilka dni na pewno, trzeba wąchać i próbować. Jak za dużo, słoiczek dać w prezencie komuś fajnemu:)

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */