poniedziałek, 28 grudnia 2015

Przekąska na sylwestra. Kulki z ryżu. Włoskie arancini

"Arancini dzielimy na dobre i bardzo dobre, bo nawet te niedobre są całkiem dobre", tak napisał autor artykułu o tych smakowitych kulkach na Kukbuku. Rację ma. Bo z czymkolwiek by ich nie zrobić zawsze zostaną zjedzone. Lubimy chrupkie panierki, cóż poradzić. A z dodatkiem roztopionego od gorąca sera - zwłaszcza. Kulki smażyć należy na głębokim tłuszczu. Krótko, tyle by złapały złoty kolor. Na początku przy lepieniu wymagają odrobiny cierpliwości, ale wprawy nabiera się już przy trzecim. No pyszne są, zarówno na ciepło i na zimno. Dodatki - jakich sobie Państwo zapragną. Tutaj - zielony groszek, mielone mięso, grzyby i cebula, bo lubimy proste rozwiązania. Ale niech fantazja Was niesie. Na obiad z talerzem surówki. I na przekąskę dnia następnego. Na prywatki - jak znalazł. Ryż dobrze jest przygotować w przeddzień albo kilka godzin przed podaniem, by dał się lepić w kulki, musi wystygnąć.  

inne przekąski na sylwestra można znaleźć np. tutaj
sałatki na sylwestra - tutaj


składniki ( na ok. 15 szt) : 
- 1,5 szklanki ryżu do risotto (np. arborio)
- duża cebula lub dwie małe
- 3 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego, ew. zwykłej, osolonej wody
- 2 łyżki masła lub oliwy z oliwek
-  100 g parmezanu, grana padano lub innego sera w tym rodzaju
- jajko
-sól, pieprz do smaku, ew. szafran lub curry dla koloru, oregano, ostra papryka itp.
nadzienie:
- ok. 200 g mięsa mielonego (drobiowego, wieprzowego lub wołowego)
- 3-4 pieczarki
- 3/4 szklanki groszku ( z mrożonki lub puszki)
- marchewka
- 2 pomidory (mogą być z puszki) lub łyżka przecieru
- 2 ząbki czosnku
- dwie łyżki siekanej natki pietruszki
- kieliszek białego wina (niekoniecznie)
- łyżka lub dwie siekanej drobno natki pietruszki
- sól
- pieprz
do panierowania
- mąka
- tarta bułka
- 2 jajka
do smażenia: 
- olej

Na dużej patelni lub w dużym, szerokim rondlu rozgrzać masło lub oliwę. Na gorącą wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Mieszać aż będzie szklista wtedy dodać ryż. Dolać pół szklanki bulionu lub wody, podgrzewać mieszając aż cały płyn zostanie wchłonięty. Dodać kolejne pół szklanki płynu i dalej mieszając czekać aż się wchłonie, tak samo z ostatnią porcją wywaru i kieliszkiem wina. Całość zajmie ok. 20 minut, ryż w tym czasie powinien całkowicie zmięknąć. Dodać starty na drobnej tarce ser, jajko, świeżo zmielony pieprz, dosolić do smaku, dobrze wymieszać. Odstawić do całkowitego ostudzenia.

Grzyby drobno pokroić, podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu na mocno rozgrzanej patelni. Dodać zmiażdżony lub drobno pokrojony czosnek i po krótkiej chwili dorzucić mielone mięso oraz groszek, jeśli z mrożonki. Smażyć aż mięso straci różowy kolor a groszek lekko zmięknie. Ten z puszki dajemy na samym końcu. Dorzucić pokrojone pomidory bez skóry (świeże - bez gniazd nasiennych) i startą na grube wiórki marchewkę. Smażyć ok. 10 - 15 minut by odparował ewentualny płyn. Posolić, posypać świeżo zmielonym pieprzem i dodać natkę pietruszki. Wymieszać i ostudzić.           
Na dłoń nałożyć łyżkę ryżu, trochę mięsnego farszu, przykryć drugą łyżką ryżu i uformować kulkę. Mniej się klei do dłoni jeśli zwilżamy ręce wodą. Kulki panierować kolejno w mące, roztrzepanych jajkach i tartej bułce. Odkładać na duży talerz lub deskę do krojenia. Na głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać dobrze olej. Najlepiej by było go tyle, by kulki były po wrzuceniu całkowicie zanurzone ( u mnie zanurzały się do połowy). Po lekkim zrumienieniu obrócić je na drugą stronę, wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.


 Mówię Wam - niebo na talerzu:)

    

7 komentarzy :

  1. Robiłam takie kuleczki,parę lat temu na Sylwestra, świetne są:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Będzie trzeba sprawdzić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają świetnie, to na pewno świetna przekąska na Sylwestra!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Interesująca i smacznie zapowiadająca się propozycja :)
    Zapraszam na http://iwonka-bloguje.blogspot.com, gdzie odbywa się sylwestrowy konkurs z nagrodami od firmy Sante :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smakowicie wygląda jak i również bardzo ładnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jadłam podobne w chińskiej restauracji, były przepyszne! Twoje wyglądają doskonale :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy przepis, być może zrobię w weekend

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */