piątek, 18 grudnia 2015

Przepisy na śledzie. Śledzie na czerwonej kapuście

Dobrze smakują i cieszą oko kolorowym akcentem. Można iść na skróty. Kupić śledzie a la matias w oleju, wtedy nie trzeba ich moczyć. Może nie jest to najlepsze ze wszystkich wyjście, ale kto nie może inaczej - trudno. Podobnie sprawa ma się z kapustą. Jeśli mamy sprawdzonego producenta czerwonej kapusty w słoiku, który nie doprawia jej żadnym E -konserwującym - można korzystać, czemu nie. Wtedy właściwie wystarczy doprawić kapustę do smaku, pokroić rybę, ułożyć ją malowniczo na różowych gniazdkach, dać trochę sparzonej cebuli i oprószyć wszystko świeżo zmielonym pieprzem A jeśli kupujemy solone płaty śledziowe, ich przygotowanie również nie jest szczególnie skomplikowane. Chyba, że mamy pysznego śledzia z beczki, wtedy filetowanie i całonocne moczenie nieco wydłuży czas szykowania. Śledzie na wigilię, sylwestra, przyjęcia i zwykłe kolacje. Kiedyś nie lubiłam, jak to możliwe? :) Pycha.

Zobacz także -  śledzie w oleju, sałatka śledziowa z fasolą, śledzie w sosie musztardowym, śledzie w sosie tatarskim, śledzie marynowane, śledzie w śmietanie , śledzie po kaszubsku


składniki: 
- 4 solone płaty śledziowe
- olej np. rzepakowy
- cebula
- ew. pół małego, twardego jabłko
- ok. 1/4 małej główki czerwonej kapusty 
- sól, cukier, świeżo mielony pieprz, łyżka, dwie octu winnego lub jabłkowego)

Płaty śledziowe solone ( tych kupionych oleju nie moczymy) zalać mocno zimną wodą. Moczyć dwie godziny, w trakcie zmienić wodę. Pokroić w dwucentymetrowe kawałki, zalać olejem do pokrycia płatów, dodać trzy kulki ziela i liść laurowy i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Kapustę posztakować ( nożem, stalową mandoliną, malakserem) na możliwie cienkie wiórki. Zalać wrzątkiem w rondelku, tylko do pokrycia kapusty, lekko osolić, dodać łyżeczkę cukru, gotować ok. 2-3 minuty po czym dodać ocet. Sprawdzić czy nie trzeba dodać soli , cukru lub octu. Kapusta ma mieć dobrze wyczuwalny słodko-kwaśny smak. Odcedzić, całkowicie ostudzić. 
Cebulę pokroić w cienkie półplasterki, sparzyć wrzątkiem na sicie (straci na ostrości), odczekać dwie, trzy minuty, przelać bardzo zimną wodą. Jabłko pokroić w drobną kosteczkę. Kapustę układać na półmisku w niewielkie gniazdka, na każdym dać po dwa, trzy kawałki śledzia, nieco cebuli i jabłka. Całość oprószyć przed podaniem świeżo zmielonym pieprzem.     

Mówię Wam - niebo na talerzu:)

5 komentarzy :

  1. Śledzia z kapustą jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten przepis to dla mnie intrygujące wydarzenie kulinarne!
    Koniecznie muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślałam, że to buraczki, a tu zaskoczenie. Fajny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie śledzie zawsze podawane są w bardzo tradycyjny sposób (w oleju lub śmietanie). Może wreszcie czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem ze Śląska więc "modro" kapusta kojarzy mi się głównie jako dodatek do rolady :) Ale chętnie bym się skusił na takiego śledzika :) Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */