środa, 2 grudnia 2015

Szybkie ciasteczka z żytniej mąki

Ciasteczka na spotkanie z przyjaciółmi przywiozła Anetka. Po spróbowaniu wszyscy pytali o przepis, bo baaaardzo przyjemnie chrupiące, w sam raz na jeden kęs, pycha! Do pracy, do szkoły, na zdrowsze od innych łakoci przegryzanie. Dodatkowo z żytniej mąki razowej - samo zdrowie i dobro. Została garstka do sfotografowania i zamieszczenia na Niebie, przejęłam łapczywie, dzięki Anetko! Gdyby ktoś chciał wyrzucić z przepisu jajko - może zastąpić je dwiema łyżkami ugotowanego siemienia lnianego.




składniki: 
- 1,5 szklanki mąki żytniej razowej
- 100 g masła
- 3/4 szklanki cukru lub innego słodzidła
- 1 jajko

Piekarnik ustawić na 180 st. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wsypać do jednej miski i zagnieść ręką lub mikserem z końcówkami "haki" na jednolitą kulę. Z ciasta utoczyć dwa, trzy wałeczki o średnicy ok. 2-3 cm, pokroić nożem na kawałki (jak kopytka) każdy spłaszczyć widelcem. Ułożyć na blaszce i wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 8-10 minut. Dłużej pieczone stają się coraz twardsze. Mąką żytnia miewa różne kolory i trudno ustalić stopień właściwego zrumienienia, dlatego nie należy się sugerować kolorem ciastek na zdjęciu.

  
 Mówię Wam - niebo na talerzu:)

6 komentarzy :

  1. Mąka żytnia zawiera gluten. Ale ciasteczka pyszne to fakt ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robię to już któryś raz, za każdym razem myśląc o jego szkodliwości lub nie. Już zmieniłam:)

      Usuń
  2. Robiłam te ciasteczka, w smaku wyszły pyszne, ale zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, stwardniały i są tak twarde, że ciężko je pogryźć. Co zrobiłam źle? Trzymałam je w piekarniku około 12 minut, ale i tak wyszły jaśniejsze niż te tutaj na zdjęciu. Proszę o poradę! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba koniecznie skrócić czas pieczenia nie zważając na kolor. Może wystarczy im nawet 8 minut.

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */