środa, 2 grudnia 2015

Szybkie ciasteczka z żytniej mąki

Ciasteczka na spotkanie z przyjaciółmi przywiozła Anetka. Po spróbowaniu wszyscy pytali o przepis, bo baaaardzo przyjemnie chrupiące, w sam raz na jeden kęs, pycha! Do pracy, do szkoły, na zdrowsze od innych łakoci przegryzanie. Dodatkowo z żytniej mąki razowej - samo zdrowie i dobro. Została garstka do sfotografowania i zamieszczenia na Niebie, przejęłam łapczywie, dzięki Anetko! Gdyby ktoś chciał wyrzucić z przepisu jajko - może zastąpić je dwiema łyżkami ugotowanego siemienia lnianego.




składniki: 
- 1,5 szklanki mąki żytniej razowej
- 100 g masła
- 3/4 szklanki cukru lub innego słodzidła
- 1 jajko

Piekarnik ustawić na 180 st. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wsypać do jednej miski i zagnieść ręką lub mikserem z końcówkami "haki" na jednolitą kulę. Z ciasta utoczyć dwa, trzy wałeczki o średnicy ok. 2-3 cm, pokroić nożem na kawałki (jak kopytka) każdy spłaszczyć widelcem. Ułożyć na blaszce i wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 8-10 minut. Dłużej pieczone stają się coraz twardsze. Mąką żytnia miewa różne kolory i trudno ustalić stopień właściwego zrumienienia, dlatego nie należy się sugerować kolorem ciastek na zdjęciu.

  
 Mówię Wam - niebo na talerzu:)

8 komentarzy :

  1. Mąka żytnia zawiera gluten. Ale ciasteczka pyszne to fakt ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robię to już któryś raz, za każdym razem myśląc o jego szkodliwości lub nie. Już zmieniłam:)

      Usuń
  2. Robiłam te ciasteczka, w smaku wyszły pyszne, ale zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, stwardniały i są tak twarde, że ciężko je pogryźć. Co zrobiłam źle? Trzymałam je w piekarniku około 12 minut, ale i tak wyszły jaśniejsze niż te tutaj na zdjęciu. Proszę o poradę! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba koniecznie skrócić czas pieczenia nie zważając na kolor. Może wystarczy im nawet 8 minut.

      Usuń
  3. czy zamiast cukru mogę dodać syrop z agawy lub miód? nie mam ksylitolu ani erytrolu w domu, cukru nie używam a zastanawiam się czy nie będzie za rzadkie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, powinno być wszystko ok. Gdyby się mocno rozrzedziło, podsypać nieco mąką można.

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */