poniedziałek, 28 września 2015

Puszyste ciasto drożdżowe z jabłkami. Drożdżowki z jabłkami

Pachnące, bardzo puszyste, wilgotne ciasto drożdżowe. Takiego nie znajdzie się w żadnym sklepie czy cukierni, bo rzadko która używa do jego wyrobu prawdziwego masła. To ono nadaje specyficzny, przecudny smak i zapach podczas pieczenia. A czasem dodają maślany aromat, nie dajcie się zwieść:)  Jeśli ktoś lubi cynamon, będzie pachniało jeszcze lepiej. Drożdżowe ciasto lubi ciepło. Dlatego podczas jesiennych czy zimowych temperatur wstawiam je do rośnięcia do lekko nagrzanego piekarnika. Ustawiam 50 stopni i po 4- 5 minutach wyłączam grzałki. Ciepło utrzymuje się wystarczająco długo by napuszyć ciasto. Podobnie robię z chlebowym zakwasem. Ożywia się w oka mgnieniu. 
       Ciasto po wyrośnięciu zagniata się jeszcze raz, spłaszcza i roluje z nadzieniem z owoców. W zależności od tego na ile części pokroimy roladę, powstaną bułeczki albo ciasto drożdżowe z dużą ilością jabłek. Stąd podwójny tytuł w nagłówku. 12 pokrojonych części - powstaną bułeczki, 6  to już ciasto drożdżowe.





środa, 23 września 2015

Sernik ze śliwkami. Sernik z musem śliwkowym

Serniki uwielbiam za prostotę w wykonaniu. Jak już się wie jak upiec sernik żeby nie opadł, sprawa jest banalna, mieszamy i już. Są pewne puszyste wyjątki, ale  te opisałam w poście wskazanym w linku powyżej. Tutaj składniki zostały błyskawicznie zmieszane energicznie łyżką, bez udziału miksera. Upieczone. A po ostudzeniu dodałam warstwę z musu śliwkowego na zimno, która z dodatkiem żelatyny stężała w lodówce. Sernik nie rośnie. I nie opada. Efekt pyszny.

P.S. Sezon na śliwki uwielbiam i na kuchni nieustająco "pykają" najlepsze powidła bez mieszania. Owoce do musu zdjęłam delikatnie z ich wierzchu, zatem gdyby ktoś chciał upiec sernik, może kupić więcej śliwek i łatwym sposobem mieć też powidła:) 

A tu przepisy na 30 innych serników :) 



poniedziałek, 21 września 2015

Szybki indyk z warzywami. Pierś indyka w cebuli z rozmarynem

Przepis tak łatwy i banalny, że aż nie wiem, czy to przepis. Ale pomysł podsuwam, gdyby ktoś nie miał ochoty  na  skomplikowane wygibasy z indykiem na kuchennym blacie. I  nawet gdyby rozmarynu brakło - nie szkodzi. Osobiście bardziej lubię rozmaryn za wygląd niż za smak.  Wystarczy, jeśli położy się małą gałązkę na wierzchu potrawy. By uzyskać mocniejszy aromat, podczas smażenia warzyw można dodać kilka lekko rozgniecionych igieł, a potem je usunąć. Szybki, dobry obiad gotowy w pół godziny.




sobota, 19 września 2015

Ciasteczka czekoladowe z polewą. Bardzo miękkie ciasteczka

Bardzo miękkie, mocno czekoladowe ciastka. Delikatne że ach, prawdziwy, ciasteczkowy rarytasik. Z powodu tej delikatności nie nadadzą się do przechowywania w słoiku, raczej do wyłożenia na pięknej paterze i podania do porannej/popołudniowej kawy. Piecze się je krótko, tylko 8 minut i kiedy wyciąga się je z piekarnika, wydają się zupełnie, ale to zupełnie miękkie i surowe. Tak ma być! Pieczone dwie minuty dłużej stwardnieją i po nich. Nie będzie żadnego mięciutkiego środka. Lekko stężeją dopiero po 10 - 15 minutach odpoczywania na kratce (na przykład tej grillowej z piekarnika). Tomek nie jest fanem ciastek. W kierunku owsianych czy kruchych nawet nie spogląda. Te zniknęły.

P.S. Gdyby ktoś chciał się przeczytać inne przepisy na ciastka i ciasteczka, to na blogu jest już ich 112 . Jak to możliwe? :) 





wtorek, 15 września 2015

Pyszna szarlotka śmietankowa. Przepis na jabłecznik

Szarlotka, jabłecznik- najczęściej kruche, z lodami, kojarzą się z babcią i jesienią, prawda? Moja, piekła pyszne ciasto z ziarenkami maku, które nazywała gnieciuchem. Szarlotka bywała, acz w rankingu rodzinnych słodkości na drugim miejscu . Przepis na gnieciucha nie przetrwał i na razie nie udało mi się odtworzyć smaku. Może ktoś zna i wie jak się robiło "gnieciuch" z makiem? Wilgotny, jakby drożdżowy? Szarlotki robię za to na kilka sposobów. Najczęściej na cieście z dodatkiem mąki krupczatki dla lepszego efektu kruchości. A tu, jabłka zalane są jajeczno- śmietankową masą. Najlepiej zaczekać aż ciasto zupełnie wystygnie, wtedy dobrze się kroi. I smakuje pysznie, rzecz jasna.

Inne moje szarlotki znajdziesz tu. Do wyboru, do koloru:) 
krucha szarlotka z lodami
krucha szarlotka z budyniem
najbardziej krucha szarlotka
szybka szarlotka sypana
szarlotka babci
szarlotka krucho-drożdżowa




piątek, 11 września 2015

Kurczak w cytrynowym sosie. Łatwy kurczak z cukinią i pieczarkami

post sponsorowany
Garnki Tefal Duetto

Szybkie obiady to moja specjalność, nie należę do pracusiów spędzających wiele godzin nad potrawą. Całkiem sporo ulubionych dań mojej rodziny przygotowuję w ciągu ok. 30 minut, a czasem jeszcze krócej. Dla wygody, szybkości i lepszej jakości potraw mam w kuchni wiele rozmaitych kuchennych gadżetów i akcesoriów ułatwiających. Przy gotowaniu odpoczywam, ma być przyjemnie i komfortowo, to przekłada się na smak. Zrelaksowana ja- lepszy obiad - rzecz oczywista !
    Od dwóch tygodni testuję garnki Tefal Duetto i przyglądam im się badawczo. Na pierwszy i drugi rzut oka – ładne i porządnie wykonane.
    W zestawie jest ich pięć, każdy ma szklaną pokrywkę. Od małego rondelka  do dużego, 6,4 litrowego gara. By zaspokoić wszystkie kuchenne potrzeby, do kompletu potrzebuję jeszcze wielkiego rondla do przetworów oraz może jeszcze dodatkowego małego rondelka I różnych patelni - rzecz jasna. Wtedy moja pięcioosobowa rodzina przy pomocy tego zestawu da sobie radę w każdej kuchennej okoliczności. Jak raz, 10 litrowy garnek Duetto (do przetworów) jest dostępny pojedynczo, także duży rondel 5,6 l oraz patelnie 24 i 28 cm.
  Garnki Tefal Duetto są wykonane ze stali nierdzewnej 18/10, odporniejszej niż inne na zarysowania i działania kwasów i soli. Z tego powodu mają 10 lat gwarancji, nadają się do wszystkich rodzajów kuchenek i można myć je w zmywarce. Nie przepadam za stalowym designem, ale bez obijania emalii, zarysowań, zmatowień i  przebarwień jest apetyczniej, przyjemniej i znacznie zdrowiej, to rzecz jasna. Posiadają szklane pokrywki z dziurkami w bocznych krawędziach. Większych po jednej stronie, mniejszych po drugiej. To rozwiązanie do odcedzania ziemniaków, warzyw czy makaronów bez konieczności używania durszlaka, odsuwania pokrywki do połowy i ryzyka jej zsunięcia się i poparzenia. I mniej zmywania. Świetna rzecz.
     Na samych garnkach, po obu stronach znajdują się profilowania ułatwiające wylewanie i odprowadzanie pary bez uchylania pokrywek. 
     Rączki garnków nie nagrzewają się do stopnia grożącego poparzeniem, są wygodne w przenoszeniu przy pomocy rękawic kuchennych. We wnętrzu każdego naczynia znajduje się czytelna miarka, nie trzeba używać okularów, dla mnie - duży plus.
      Z uwagi na dużą wytrzymałość i brak plastikowych czy drewnianych elementów, w garnkach można piec. Zwyczajnie można wstawiać je do piekarnika. Garnki nawet do 250 st, pokrywki do 160. Stare garnki wyniosłam chwilowo (na zawsze?) na strych. Nowe – lubię za estetykę, i funkcjonalność. Jest przyjemniej, musi być i smaczniej. 






Więcej szczegółów - tutaj.

Przepis. Teraz przepis! :)


czwartek, 10 września 2015

Łatwy deser brzoskwiniowy. Brzoskwinie w sosie karmelowym

Aromatyczny, przepyszny deser. W składzie sosu do gotowania i polania owoców - mleczko kokosowe lub zwykła śmietanka, koniecznie prawdziwa wanilia i nieco imbiru. Kto nie lubi - nie daje, rzecz jasna. Potrzebne są dojrzałe, miękkie, soczyste brzoskwinie lub nektarynki. Klękajcie narody. Ambrozja. Pięciowarstwowe ciasta przegrywają konkurencję :) 



wtorek, 8 września 2015

Placuszki ze śliwkami. Racuchy na twarożku ze śliwkami

Placki lepsze niż te z jabłkami. Miękkie, puszyste i dzięki śliwkom bardzo intensywne w smaku. Z odrobiną soku z pomarańczy, skórki z cytryny i nawet cynamonu, jeśli ktoś lubi. A migdałowe płatki to już zupełnie z rozpusty.
Na śniadanie, obiad albo podwieczorek. Trzeba jeść cały sezon. I koniecznie zamrozić śliwki! Na placki i owsiankę ze śliwkami




wtorek, 1 września 2015

Biszkopt z kremem i pianką. Ciasto Rzeszowiak

Bardzo ciekawe ciacho, w którym piankową warstwę piecze się jednocześnie w tej samej blaszce z biszkoptem. Między nimi - mielona kawa. Nie jestem pewna, czy ten rzeszowiak to rzeszowiak prawdziwy, znalazłam jeszcze inny przepis z tą nazwą ale co za różnica. Jest efektownie, choć pianka jednym smakuje, inni uznają ją za zbyt gumową. 
   Ciasto wyszło dość wysokie, w rodzaju prostokątnego torcika.



Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */