poniedziałek, 30 listopada 2015

Kurczak w sosie szpinakowo-serowym. Szybki kurczak ze szpinakiem

Proste i smaczne jak nie wiem co. Można podać przy poniedziałku i z okazji niedzielnego świętowania. Na to świętowanie zostaje wtedy dużo czasu, bo przygotowanie obiadu to kwestia pół godziny. Z gotowaniem ryżu, ziemniaków czy makaronu. Pachnie świetnie i wszystkie ślinianki pracują wtedy jak należy. Jeśli użyjemy udek, mięso będzie bardzo soczyste. Przy piersi - ograniczymy ilość tłuszczu, jeśli damy minimalną ilość śmietanki i sera albo śmietankę wymieszamy pół na pół z jogurtem. Wyjdzie nieco dietetyczniej, choć jak najbardziej przyjemnie. Bardzo dobry i łatwy obiad. 


piątek, 27 listopada 2015

Przepis na makowiec z jabłkami. Biszkopt makowy z jabłkami

Łatwe do przygotowania ciasto dla tych, którzy nie lubią bawić się w zwijanie tradycyjnego makowca. Tu jest prosto, sama upieczona masa makowa, nie ma nawet spodu. Dodatek jabłek powoduje, że ciasto jest przyjemnie wilgotne. Jeśli dorzucimy dużo bakalii - orzechów, pokrojonych moreli, daktyli czy suszonych śliwek, będzie cięższe, konkretne. Przy ich niewielkiej ilości uzyskamy lżejsze ciasto biszkoptowe, świetne solo, które nada się też jako podstawa do przełożonego kremem tortu (przepisy na kremy tu). Ten rodzaj ciasta makowego można znaleźć gdzieniegdzie pod nazwą "makowiec japoński". Sprawdzony, stary, łatwy przepis. Jeszcze prościej jest, jeśli zakupimy gotowy, zmielony mak. Uwaga, nie masę makową w puszce, tylko suchy, zmielony mak, sprzedawany zwykle w foliowych torebkach. Najłatwiej dostać go w marketach. Dobrze jest wieczorem, w przeddzień pieczenia lub choć godzinę, dwie przed, zalać mak wrzątkiem i namoczyć rodzynki w rumie, innym alkoholu lub w gorącej wodzie.


poniedziałek, 23 listopada 2015

Pierniczki owsiane

To ciasteczka bez jajek. A nawet z rozpędu napisałam wcześniej "bezglutenowe", co było wynikiem galopu myśli wyłącznie. Dziękuję za czujność czytelniczą, pomyłka, rzecz jasna była w tytule, chciałam rozważać o glutenie i napisałam jak gamoń.  
Bo nie zawsze mamy w swym otoczeniu zwykłych zjadaczy jasnej mąki. Niektórzy mają alergie i nietolerancje. Inni dbają o zdrowie i od czasu do czasu zmniejszają ilość glutenu, bo nie wiadomo jak bardzo jest on naprawdę zły. A niektórzy chcą mieć dziesiąty dan i czarny pas ze zdrowego odżywiania. Często dotyczy to również innych dziedzin życia i ambicja nie pozwala im pozostać na poziomie obecnym. Albo przeciwnie, rozwija się tylko w tym kierunku. Motywacje pieczenia bez mąki i jajek mogą być rozmaite, że ach!:) Tak czy owak, te pierniczki owsiane są miękkie i smakują pierniczkowo. Nie należy ich piec dłużej niż w przepisie mimo, że mogą wydawać się niedopieczone. Kto chce, smaruje polewą lub lukrem. 




piątek, 20 listopada 2015

Sernik z makiem. Sernik makowy na ziemniakach

To mój ulubiony przepis na sernik, korzystam z niego tak dawno, że ho, ho. Dodatek ziemniaków powoduje, że ciasto nabiera konkretniejszej konsystencji. A te makowe kule w połączeniu z serem wydają mi się bardziej fantazyjną kombinacją od zwykłego seromakowca. Taka to mieszanka, że już  chce się świąt. Ale w święta nie da się zjeść wszystkich ciast na świecie. Dawkuję zatem.
 




wtorek, 17 listopada 2015

Napój odchudzający. Mikstura z imbirem na odchudzanie

Gdyby tak ktoś uznał, że na brzuchu, biodrach czy innych częściach ciała ma trochę niepotrzebnego tłuszczu, może spróbować działania tego naparu. Kilka moich koleżanek stosuje go z naprawdę dobrym skutkiem. Przy pomocy przypraw można bowiem podkręcić tempo przemiany materii, to sprawa znana. Dodatkowe działanie rozgrzewające napoju, w obecnych temperaturach powinno dobrze zadziałać na zmarźlaków i kichających z przeziębienia oraz dodatkowo wzmocnić odporność. Imbir z cynamonem podkręcą tempo metabolizmu, ułatwią trawienie, pobudzą wydzielanie soków żołądkowych i zmniejszą apetyt. A mniszek lekarski pomoże oczyścić wątrobę, nerki, ureguluje poziom cukru. W przeciwieństwie do wielu mikstur o niezbyt przyjaznym smaku - ten jest całkiem przyjemną w smaku herbatką. Wszystkie składniki są do dostania bez trudu w sklepach zielarskich. 

P.S. Napar mogą stosować osoby zdrowe, niewskazany jest dla tych z przewlekłymi dolegliwościami układu pokarmowego, kobiet w ciąży i karmiących mam. Ewentualne wątpliwości co do stosowania w przypadku konkretnych schorzeń musi rozstrzygnąć lekarz.




sobota, 14 listopada 2015

Tort bezowy z orzechami. Beza orzechowa z kremem

Chrupiąca, orzechowa, delikatna beza. Z maślanym, wyraźnie czekoladowym kremem. Dodatek alkoholu - koniaku na przykład, wódki czy spirytusu - dobrze przełamuje słodycz. Bo w bezie nie da się oszczędzić na cukrze. By miała właściwą sztywność musi być go sporo. Ile go potrzeba, oceniam zwykle "na oko". Jeśli zajmuje półtora raza więcej miejsca niż białka - wychodzi dobrze. Masę można przełożyć do rękawa cukierniczego i na papierze do pieczenia wycisnąć kształt zwartej spirali lub kółek. Albo tak jak tu - rozprowadzić pianę łyżką. Najlepiej robić to niewielką ilością ruchów, by nie było zbyt gładko i równiutko, uklepywana beza traci powietrze i robi się niższa. To najlepszy tort do czarnej kawy.


czwartek, 12 listopada 2015

Ogórki po chińsku. Sałatka z ogórka do obiadu

Bardzo dobre zastępstwo dla naszej ulubionej mizerii. Stopień ostrości należy regulować według osobistych preferencji. Dorzucić więcej chili - żaden przecież problem. Przy pytaniach o sól czy pieprz nie ma uniwersalnej odpowiedzi. W kuchni nie da się precyzyjnie dookreślić tych ilości, gdyż każdy ma czułość w innym miejscu. Jeśli danie wyszło zbyt mało wyraźne albo przeciwnie - mamy nadmiar, za mało/za dużo - słone/słodkie/ostre, należy przy następnym wykonaniu dorzucić lub zmniejszyć ilość tych przypraw, by smakowało najlepiej dla domowników. Pierwsza próba - lekcja pierwsza. Dopiero następne pozwolą uzyskać efekt najbardziej pożądany. Prawda? :) Podaję zatem przepis na ogórki, który w tym tygodniu uznajemy za najlepszy. Bardzo dobre ogórki na ostro. Na przystawkę albo do dań w stylach azjatyckich, mięs czy warzyw stir fry, króciutko smażonych (w np. tym rodzaju) - genialne. Mieszanka słono-kwaśno-ostra, z dodatkiem odrobiny słodkości. Ogórki wyszukane dla potrzeb Ani, wpisane do rodzinnego menu na stałe. Czarny sezam do posypania - jeśli mamy. Ładnie wygląda i nadaje dodatkowej chrupkości. Nie jest konieczny.

P.S. Istnieje duża dowolność w sposobie krojenia ogórka. Tradycyjne plastry, długie wstążki  uzyskane nożykiem do obierania warzyw, słupki ( jak na zdjęciu), nacinane na krzyż kawałki - jak kto chce.


poniedziałek, 9 listopada 2015

Ciasto marchewkowe z czekoladą. Marchewkowy placek cynamonowy z bakaliami

Ciasto cynamonowe, dość zwarte, lekko gliniaste, wilgotne, z rozpuszczonymi kawałeczkami czekolady. Cynamonu dać można ile się chce lub wcale. Troszkę lub dużo dla bardzo intensywnego koloru i aromatu. Jeśli dosypiemy szczyptę gałki muszkatołowej, zyskamy lekko piernikowy posmak. I orzechy lub słonecznik, ważne są dla chrupkości. Oraz rodzynek dwie garście można dorzucić. A gdyby wcześniej namoczyć je w rumie na przykład, to wtedy podczas pieczenia aromat w mieszkaniu będzie taki, że sąsiedzi się zbiegną. Takie zwykłe, bardzo porządne ciasto na poniedziałki, środy i niedziele. Och, do kawy! Łatwe, bo z rzeczy trudnych jest tylko marchewka do starcia na wiórki. Dodatek kilku łyżek suchej kaszy jaglanej intrygująco chrupiący. Można pominąć. Ale przy drugim pieczeniu:)

  

piątek, 6 listopada 2015

Szarlotka amerykańska

Szarlotka amerykańska zwana oryginalnie apple pie, od tych naszych, babcinych różni się nieco kształtem. Bo zdaje się, że babcie pieką polskie jabłeczniki najczęściej w prostokątnych formach. W ameryce natomiast, jabłkowe ciasto zazwyczaj przybiera kształt okrągły. Można wykorzystać formę do tarty lub tortownicę. Samo ciasto, od tych naszych najlepszych jest nieco mniej kruche. Ale subtelne i niewielkie różnice w delikatności wyczuje tylko doświadczony zjadacz szarlotkowy. I czy ona amerykańska czy polska, wyjedzona zostanie do ostatniego okruszka. I widocznie babcie amerykańskie miały podobną do naszych fantazję, kratka przecież wygląda zupełnie swojsko i znajomo:)

P.S. Dwanaście przepisów na inne szarlotki znajduje się w tej zakładce.
 



środa, 4 listopada 2015

Granola. Domowy sposób na płatki owsiane

Jak zrobić domowe, chrupiące płatki owsiane? Łatwizna. Trzeba wziąć płatki owsiane, najlepiej te zwykłe, nie błyskawiczne i wszystkie ulubione bakalie - orzechy różnego rodzaju, migdały, pestki słonecznika czy dyni. Do tego suszone owoce według uznania - morele, śliwki, żurawina, rodzynki i ewentualnie wiórki kokosowe. Trzeba wszystko zmieszać z miodem a nawet z cynamonem. Każdy daje co lubi, by potem nie musieć wydłubywać z talerza. Wysuszyć - upiec krótko w piekarniku. Mieszając od czasu do czasu, by wszystko w miarę równomiernie się przypiekło i przyjemnie chrupało w śniadaniowym podaniu. No i wtedy wystarczy jogurt, mleko czy kefir i szybkie, zdrowe jest zawsze pod ręką. Można zabierać w słoiczku do pracy, świetna rzecz. Zamiast batona nawet, do wyjadania na sucho. Dobra też do posypywania ulubionego deseru czy lodów. Pycha! 




poniedziałek, 2 listopada 2015

Tort z kaszy. Jesienny obiad z cukinią

Można byłoby napisać zwyczajnie - kasza z mięsem i cukinią. Ale czasem forma podania całkowicie zmienia postać rzeczy. I smak, smak nawet zmienia, który jest częściowo zależny od naszego nastawienia, często wywołanego przez pierwsze wrażenie. Jeśli damy do wyboru, pięciolatkowi na przykład, kaszę polaną sosem na talerzu i tort z kaszy, to rzecz jasna, jest dużo większe prawdopodobieństwo, że tort spodoba mu się bardziej. Pięćdziesięciolatek może się nie przyznać, ale wiadomym jest, tort to tort:) A to zupełnie łatwa sprawa, wystarczy całe danie zapakować do niedużej tortownicy i docisnąć, by złapało okrągłą formę. Przepis ze zdjęciami, nadesłała na konkurs z nagrodą od Tefala - Paulina Żoch ze Stargardu Szczecińskiego. Jeszcze raz gratuluję, garnki pojechały i mam nadzieję, są już w użyciu.   
 
 
 

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */