sobota, 30 stycznia 2016

Błyskawiczny sernik gotowany. Łatwy sernik bez pieczenia

Bardzo dobry sernik bez angażowania piekarnika i miksera. Dla oszczędzających energię i zmęczonych. Dla dzieci w podstawówce i studentów. Nie ma ryzyka opadania, wylania, pękania i takich tam. Jeśli do wykonania spodu użyje się bezglutenowych płatków kukurydzianych, cały sernik będzie stanowić bezglutenowy deser. Trzeba mieć bardzo silną wolę, by powstrzymać się od wyjadania ugotowanej masy prosto z garnka. Po lekkim ostudzeniu staje się nieco plastyczna i przy pomocy koronkowych serwetek czy innych wypukłości można w niej odciskać wzorki.  Ci, którym płatki pasują tylko do śniadania niech  użyją całych herbatników, biszkoptów lekko nasączonych czymś ulubionym lub krakersów. Albo kruszą na piasek ciasteczka mieszając je ze stopionym masłem albo i siekanymi orzechami czy migdałami.
Ciasto można polać dowolną polewą lub oprószyć ciemnym kakao. Kremowa pycha.

P.S. Należy użyć dobrej jakości twarogu, przy rzadkich, takich które nie trzymają kształtu lub nietłustych serach można dać łyżkę skrobi ziemniaczanej więcej, choć i to nie załatwia czasem sprawy. Jeśli ser będzie miał dużą zawartość wody, deser nie zsiądzie się.




składniki ( na tortownicę 21 cm): 

na spód:
- 250 g płatków kukurydzianych
- 60 g masła
- 2 duże łyżki miodu

lub. ok. 150 g zwykłych herbatników

na masę serową:
- 1kg trzykrotnie zmielonego półtłustego sera białego (można użyć gotowego, zmielonego o wysokiej zawartości tłuszczu, koniecznie gęstego, rzadki, rozwodniony ser się nie zsiądzie)
- 4 jajka
- 200 ml zimnego mleka
- 4 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej (a nawet 4,5 jeśli twaróg jest mało gęsty lub nietłusty) lub dwa opakowania proszku budyniowego  
- 3/4 szklanki cukru, najlepiej drobnego "do wypieków"
- 80 g masła 
- 3/4 szklanki rodzynek, ew. posiekanych orzechów lub innych ulubionych bakalii
- wnętrze wyskrobanej laski wanilii lub kilka kropli ekstraktu waniliowego

Płatki drobno pokruszyć ręką lub np. tłuczkiem do ziemniaków. Masło rozpuścić z miodem lekko je podgrzewając w rondelku na małym ogniu, przestudzić. Dodać do płatków, wymieszać.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać połowę płatkowej masy, docisnąć do dna tortownicy, wstawić do lodówki by stwardniała.

Ser zmiksować/dobrze wymieszać z jajkami.
Skrobię ziemniaczaną wymieszać w dużym kubku z mlekiem.
Masło i cukier rozpuścić podgrzewając na małym ogniu, w większym garnku, musi się w nim zmieścić reszta produktów. Cukier nie musi rozpuścić się do końca.
Masę serowo- jajeczną dodać do gorącego masła i mocno mieszać podgrzewając, aż całość będzie dobrze ciepła. Należy uważać, lubi się przypalać. Dodać mleko wymieszane z mąką. Dalej intensywnie mieszać, aż wszystko będzie bardzo gorące i lekko zgęstnieje do konsystencji budyniu.
Dosypać bakalie. Odstawić do przestudzenia (nie musi wystygnąć całkowicie).
Połowę masy wlać do tortownicy. Na niej rozsypać pozostawione wcześniej płatki i wylać na nie pozostały ser. Wygładzić powierzchnię. Kiedy masa przestanie się kleić i będzie ją można dotknąć ręką, położyć na niej szydełkową serwetkę ze wzorem albo np. folię bąbelkową. Docisnąć wierzch równomiernie płaskim talerzykiem albo dopasowaną kształtem płaską pokrywką i odstawić na kilka godzin, a najlepiej do następnego dnia do lodówki.
Posypać mocno ciemnym kakao i delikatnie odkleić serwetkę. Przy pomocy dużego, cienkiego noża, zdecydowanym ruchem okroić brzegi, uważnie odkleić ciasto od papieru w formie, przełożyć na paterę lub talerz.


      

Mówię Wam - niebo na talerzu:) 

39 komentarzy :

  1. Co za rozkosz dla podniebienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właściwie, gdyby zastosować corn flakesy bezglutenowe, to cały sernik będzie bez glutenu ;) na pewno zrobię

    OdpowiedzUsuń
  3. To juz wiem co jutro na deser :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. O raju,mega pomysł,muszę zrobić,jak tylko doba wydłuży się o kilka godzin:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy da radę z twarogiem sernikowym z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń
  6. Każdy sernikożerca będzie w raju :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Te spody z płatków są świetne!:))

    OdpowiedzUsuń
  8. Zaciekawił mnie ten spód, muszę wypróbować bo całość wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  9. robiłam podobny, ale z ciasteczkami zamiast płatków :)
    uwieeelbiam go! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie wygląda i pewbie smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawy przepis. Na pewno wypróbuję.Wygląda smakowicie.EN

    OdpowiedzUsuń
  12. Odpowiedzi
    1. Po dodaniu mąki ziemniaczanej. Już dopisałam. Pozdrawiam:)

      Usuń
  13. Witam, nie rozumiem z tą folią bąbelkową, ona nie ma dziurek, jak serwetka, po przyłożeniu jej i dociśnięciu nie możemy potem oprószyć kakao, prawda???Bardzo mnie ciekawi ten smak sernika a zwłaszcza tego kukurydzianego spodu.Czy można go uzyć do innego ciasta???nie kruszy się przy krojeniu???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, z tą folią to tylko dziurki. Ładnie wyglądają same, bez kakao. Ten spód już gdzieś w innym serniku wykorzystałam. Musze poszukać. Tutaj po jakimś czasie płatki nasiąkają i przestają być chrupkie, ale to tez ciekawie smakuje:)

      Usuń
  14. Wielkie dzięki, będę jutro go robiła na weekend, mam nadzieję że będzie dobry.Mam ser wiaderkowy ale ma dużą zawartość tłuszczu więc myślę,że się nada:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Potrzebuje pomocy, zrobiłam dziś ten serniczek, po 15 włożyłam go do lodówki,położyłam folię bąbelkową, wszystko zgodnie z przepisem.Teraz jest 19-ta zaglądam, ale masa nie jest sztywna tak mocno:( bąbelki coś się odbiły, ale jak folię ściągam to się rozmazuje, dlaczego???Czuję,że będzie taki lużny ten serniczek i że mogę mieć kłopot z jego krojeniem:(
    Czy na taki gotowany sernik można zrobić galaretkę????Czy nie pasuje???Czekam na szybką odpowiedź, może jakaś porada???A może jeszcze w lodówce musi siedzieć dłużej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Galaretka pasuje. Jeśli chodzi o konsystencję, to myślę, że ser mógł być rzadki.Jeśli tak, to następnym razem można dać ( przy tym samym rodzaju) łyżkę mąki więcej. A być może potrzebuje dłuższego czasu w lodówce.

      Usuń
  16. Jeszcze go nie kroiłam, zostawiłam na całą noc, więc w południe sprawdzę.Ser moim zdaniem był ok, dałam solidne czubate łyżki mąki ziemniaczanej, w sumie to nie wiem jak gęstość powinna być tej już ugotowanej masy serowej???Wiadomo,że jak wystygnie to jeszcze się siądzie.

    OdpowiedzUsuń
  17. No więc jestem po degustacji.Masa serowa ok, dobra,ale spód kukurydziany to mega porażka!!!!!Wszystko się rozsypało.Jestem załamana.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super, jak masa ok., wczoraj była wątpliwość:) Nie ma się co załamywać z powodu ciasta. Wszystkie wypieki za pierwszym razem to rodzaj testu, są różne sery, różne płatki ,nawet mąka ma różną wilgotność. Nam spód z płatków pasował. Następnym, razem spróbuj pokruszyć na mokry piasek z masłem 200 g herbatników. Może będą Ci bardziej pasować? Pozdrowionka

      Usuń
  18. Innym razem, pewnie będzie inny spód... a tak szkoda, bo zmarnowane ciasto, jak się wszystko rozsypuje to nie wiadomo jak jeść, wydaje mi się,że mało masła było jak na 250 g płatków, słabo to wszystko związało.Samemu można wyjadać ser łyżeczką, ale częstować kogoś już obciach...jak dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A u nas goście się zajadają. Nawet zupełnie bez spodu :)

      Usuń
  19. Czy moge dac ser beztluszczowy jestem na diecie beztluszczowej ze wzgledu na problemy zdrowotne. Czy wyjdzie z takim serem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tej pory robiłam bez tłuszczu tylko sernik puszysty. Wydaje mi się, że ten powinien wyjść, nie będzie tak kremowy, ale może się udać.

      Usuń
    2. Dzieki:-) sprobuje :-)

      Usuń
  20. Strata 30 zł!!!! Skusiłam się i zrobiłam w/w :( obrzydlistwo!!! Zmarnowałam ekologiczny twaróg, który specjalnie mieliłam 3 razy... straciłam czas i rozczarowałam się serową papką bo inaczej tego nie można nazwać!!! Nie polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zostawiłaś sernik przez kilka godzin w lodówce?

      Usuń
    2. Osłabiające pytanie!!!! Oczywiście, pozostał w lodówce całą noc. To przepis jest beznadziejny.

      Usuń
    3. ok. A ja go bardzo lubię:)

      Usuń
    4. Niestety jestem trgo damego zdania. Nie dość, że masa nie jest na tyle zbita, by trzymać formę, to spód z płatków śniadaniowych zupelnie nie pasuje. Dla mnie to ciasto to porażka.

      Usuń
  21. No i wyszła breja, pomimo tego, że dałam 3 czubate łyżki mąki. Dodatek płatków kukurydzianych i miodu powoduje, ze to raczej słodkie śniadanie, niż sernik. Zdecydowanie nie powtórzę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/czytelniku-bloga.html

      Usuń
  22. Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */