środa, 27 stycznia 2016

Mleczne ciasteczka owsiane

To przepis na miękkie lub kruche ciastka. Zmianę konsystencji uzyskuje się przez wydłużenia czasu pieczenia. Po krótkim pobycie w piekarniku wydają się surowe, ale nic bardziej mylnego, po wyjęciu lekko stwardnieją z wierzchu, a w środku pozostaną przyjemnie miękkie. Jeśli przetrzymamy je dłużej, staną się kruche i twardsze. Wolę wariant pierwszy. Miękkie, przypominają mi czasy obozów i wyjadanie mleka w proszku prosto z torebki. Dość słodkie, szybkie i niekłopotliwe w wykonaniu. Do szkoły i pracy - świetne na drugie śniadanie, a w awaryjnych sytuacjach zastąpią nawet pierwsze. Można dorzucić żurawinę, orzechy lub ziarenka słonecznika, do wyboru, do koloru.
8 minut przygotowania, dziesięć minut pieczenia. A domowe to domowe, wiadomo :) 



składniki (na ok. 30 ciastek): 

- 100 g prawdziwego, miękkiego masła (bez oleju)
- pół szklanki cukru lub innej substancji słodzącej, np. ksylitolu, lub nieco mniej, jeśli ktoś woli, mleko w proszku daje sporo słodyczy 
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej/orkiszowej
- 3/4 szklanki mleka w proszku (niegranulowanego) 
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- szczypta soli

Piekarnik ustawić na 180 st. Dużą, płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. 
Masło utrzeć z cukrem na jasną masę, dodać jajka i ucierać krótko do połączenia (najlepiej przy pomocy łopatek miksera lub palką w makutrze).Wsypać resztę składników i zmiksować. Zwilżoną ręką lub łyżeczką układać na papierze porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć nieco. Wstawić na 10 - 12 minut do całkowicie rozgrzanego piekarnika, bez termoobiegu. Studzić przełożone na metalową kratkę. Brzegi ciasta powinny się bardzo delikatnie zarumienić na brzegach. Po tym czasie pieczenia wydają się surowe i całkowicie miękkie, jednak po chwili od wyjęcia lekko zesztywnieją. Dłużej pieczone - będą kruche.


     
źródło przepisu - tutaj

Mówię Wam - niebo na talerzu:) 

4 komentarze :

  1. Wspaniałe na zdrową przekąskę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. co to jest niegranulowane mleko w proszku? czy jak zmielę granulki na proszek to na jedno wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to jest mleko niegranulowane:) np. takie http://www.alleceny.pl/produkt/14045/laciate_mleko_w_proszku_26__500g. Jak zmielisz grudki wyjdzie na to samo.

      Usuń
  3. Zrobilam, ale mnie smak nie zachwycił. Dodalam zamiast cukru miód, bakalie i wyszły mdle, mało wyraziste. Myślę, że to przez mleko w proszku. Więcej nie upieke choć zajęło mi to zaledwie 15 min. Przeszukuje blog dalej, bo przepisy są tu fajne i zawsze się udają .

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */