środa, 6 stycznia 2016

Najlepsze napoje na rozgrzanie. Grzańce z sokiem jabłkowym

Są takie momenty, że zimno dokucza. Albo nostalgia czy coś. Wtedy pomaga bieganie po schodach. Albo bieganie w ogóle. Albo odkurzanie. Albo odkurzanie schodów:) Po zimowym spacerze, kiedy wyszczypie człowieka we wszystko, dobrze jest sprawić sobie taką drobną, rozgrzewającą przyjemność. Specjalną herbatkę albo jakiś aromatyczny napój z przyprawami. Może być z alkoholem w ilości dowolnej albo bez. I do tego koc w kratkę. I świeczki. Gdyby nie było w pobliżu jakiegoś kominka, a jak jest - to jeszcze lepiej. Uwielbiam to. Do przygotowania tego napoju, koniecznie należy użyć świeżo wyciskanego/tłoczonego soku z jabłek. Nie tego klarownego z kartonu, oj nie. Te prawdziwe są teraz dostępne wszędzie, jeśli ktoś nie ma wyciskarki, żaden kłopot. Ja nie mam. I radzę sobie przy pomocy wyrobów dobrych producentów. No bardzo polecam.



  szarlotka na gorąco:

 składniki (na dwie duże szklanki) : 
- 400 ml soku jabłkowego tłoczonego
- 2 laski cynamonu
- 5 goździków
- 2-3 plastry suszonych jabłek pokrojonych w kostkę
- żubrówka (ok. 160 g)

Wszystkie składniki umieścić w niewielkim garnku, mocno podgrzać, nie gotować. Pić od razu.

Malibu Hot Apple: 
składniki (na dwie duże szklanki): 
- 360 ml soku jabłkowego
- 12 goździków
- 120 ml Malibu
- 40 g czystej wódki
- duża szczypta cynamonu

Sok mocno podgrzać (nie gotować) z goździkami, przelać do szklanek, dodać Malibu i wódkę, wymieszać. Posypać cynamonem. Podawać natychmiast.



Mulled cider 
składniki (na dwie duże szklanki lub kubki: 
- 400 ml soku jabłkowego
- 2 laski cynamonu
- 4 goździki
- 4 kulki ziela angielskiego
 - 2 łyżki brązowego cukru
- 150 ml calvadosu lub applejacka

Sok jabłkowy przelać do emaliowanego garnka. Połamane laski cynamonu, goździki i ziele angielskie włożyć do soku (można je zawiązać w woreczku z gazy), dodać cukier, całość podgrzewać na najmniejszym ogniu mieszając przez 10 minut. Należy nie dopuszczać do zagotowania. Przecedzić przez sitko, dodać alkohol, podawać od razu. 

Grzaniec jabłkowy z imbirem: 
 - 500 ml soku jabłkowego: 
- ok. 2 cm świeżego kłącza imbiru
- laska wanilii
- 2 łyżki miodu
- 2, 3 goździki
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- 100 ml rumu

Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół. Sok przelać do emaliowanego garnka, dodać pokrojony w cienkie plastry imbir, miód, wanilię, goździki i gałkę muszkatołową. Podgrzewać aż będzie gorący ok. minut,  nie dopuszczając do zagotowania. Zestawić z ognia, przykryć i zostawić na 5- 10 minut. Wlać rum i podawać. 

Mówię Wam - niebo na talerzu:)

2 komentarze :

  1. Przydałby się kubek z takim grzańcem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam grzane napoje, niekoniecznie standardową herbatę ;)
    Świetny przepis ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */