sobota, 23 stycznia 2016

Szybki makaron w sosie pomidorowym

Magda Gessler jak raz w telewizorze, rzuca makaronem w kucharza...:)
    Gotowe kluski lubię za to, że wystarczy 10- 15 minut, aby na stół w porze obiadu wjechała pyszność nad pysznościami. Makaron idealny na spotkanie z przyjaciółmi, bez spinki i na luzie, z zupełnie bezproblemowo przygotowaną kolacją. Czosnek, cebula, soczyste pomidory (zimą lepsze te z puszki) do tego jakiś miły dodatek - np. szynka parmeńska, trochę gorgonzoli lub innego dobrego sera i już. W dobrych restauracjach nie robią inaczej. A ja ostatnio dwa razy pod rząd przygotowałam ten sam obiad. To coś znaczy! Bardzo dobre.



składniki ( dla dwóch, trzech głodnych osób):

 -250 g ulubionego makaronu na zdjęciu - duże świderki -fusilli
- ok.15 dag szynki długodojrzewającej
- duża cebula lub dwie
- 3 ząbki czosnku
- 300 g pomidorów (zimą - z puszki)
- ok. 10 dag gorgonzoli
- oliwa do smażenia
- sól, czarny pieprz, szczypta ostrej papryki, ew. oregano, bazylii

Ugotować makaron wg. przepisu na opakowaniu. Odcedzić, nie przelewać zimną wodą, trochę wody zachować do sosu. Kiedy makaron się gotuje, szynkę pokroić w paski, podsmażyć na chrupko, na rozgrzanej oliwie. Odłożyć na talerz. Na tej samej oliwie (dolać jeszcze trochę) podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zezłoci dorzucić pokrojony drobno czosnek. Po ok. 30 sekundach, na patelnię włożyć pomidory i podsmażyć wszystko mieszając aż lekko się rozpadną. Dodać ser, dalej krótko mieszać aż się rozpuści. Do powstałego sosu dodać przyprawy i makaron. Jeśli sos jest gęsty, dodać nieco wody z gotowania klusek. Wyłożyć makaron na talerze, na wierzchu ułożyć podsmażone paski szynki. Całość można posypać siekaną natką pietruszki lub kolendry.   

Wszystkie produkty na obiad są dostępne w sieci Lidl.



   Mówię Wam - niebo na talerzu:)    

3 komentarze :

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */