sobota, 6 lutego 2016

Łatwa i dobra zupa rybna

Dobra, zdrowa zupa, do przygotowania w pół godziny. Jest łagodna w smaku, ma delikatny, przyjemny zapach oraz niezbyt dużo kalorii. Nada się na codzienny obiad, jest świetna następnego dnia po karnawałowej nocy albo na czas postu:) Nie wymaga gotowania wywaru, choć jeśli ktoś ma zamrożony bulion, najlepiej warzywny może śmiało dolać, będzie jeszcze pyszniej. Rybę należy dodać na końcu i gotować krótko, na małym ogniu, gdyż delikatne mięso łatwo się rozpada.   




składniki ( na ok. 1,5-2 l zupy): 
- łyżka masła
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 cebule
- kawałek selera
- 4 ziemniaki (niekoniecznie)
- ok. 200 ml pomidorów z puszki, przecieru domowego lub ostatecznie  łyżka koncentratu pomidorowego, latem podsmażamy na odrobinie masła, na patelni 3 pokrojone pomidory bez skóry
- ok. 60 dag mrożonej lub świeżej, ulubionej, białej ryby - morszczuka, mintaja, miruny itd.
- 5 kulek ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- sól, pieprz, słodka i ostra, mielona papryka
- koperek lub natka pietruszki
- kolorowy, świeżo zmielony pieprz

Warzywa (oprócz ziemniaków) zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w cienkie zapałki. Masło rozgrzać na patelni, lub w garnku z grubym dnem, wrzucić warzyw i przyprawy i podsmażać do lekkiego zezłocenia cebuli. Wszystko zalać w garnku wodą lub bulionem (ok. 1,5 l). Dodać ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Osolić do smaku (ok. 1 płaską łyżeczkę). Gotować ok. 15 minut aż zmiękną. Dodać pomidory, gotować chwilę. Rybę trochę rozmrozić jeśli mrożona, pokroić w dużą kostkę i delikatnie włożyć do garnka by się nie rozpadła. Gotować na małym ogniu (duże bulgotanie spowoduje rozpadanie się delikatnego mięsa) ok. 5-10 minut. Na talerzach posypać siekana natką pietruszki lub koperkiem.
     

Mówię Wam - niebo na talerzu:)

5 komentarzy :

  1. Wieki nie jadłam,wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej. Promujemy przepisy bloggerów za pomocą social media. Może zechcesz dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków i zyskać nowych czytelników oraz mnóstwo odwiedzin? Serdecznie zapraszamy: katalogsmakow.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Pamiętam zupę rybną z dzieciństwa - lubiłam, dopóki nie zajrzałam do garnka :) Twoja pięknie wygląda nie tylko na talerzu, ale sądząc po recepturze, również w garnku musi prezentować się apetycznie. To dobry pomysł na odczarowanie rybnej zupy. Dziękuję i pozdrawiam :)
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię rybne zupy od zawsze.
    Poczęstowałabym się Twoją z wielką chęcią.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ta zupa wygląda przesmacznie,muszę koniecznie wypróbowac przepis;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */