poniedziałek, 29 lutego 2016

Ciasteczka marchewkowe. Ciasteczka owsiane z marchewką

Przepis na ciasteczka owsiane z marchewką : składniki zagnieść, schłodzić, ciasto pokroić i upiec. Łatwe:) Trzeba ciasto podsypywać dość mocno mąką, by nie przyklejało się do podłoża. 
Ciastka są miękkie, o ile nie przesadzi się z czasem pieczenia. To częsty błąd przy wypiekaniu. Wydają się surowe, zatem na oko - trzeba je dłużej trzymać w piekarniku. Zazwyczaj wtedy szykuje się niezły poligon dla zębów. Zatem bez przesady:) W tym przypadku piętnaście minut bez termoobiegu jest w sam raz. 

W konkursie na Blog Roku, Niebo Na talerzu jest teraz na 12 miejscu. A jeszcze kilka dni temu było na siódmym. Oznacza to, że w tym momencie, Twój jeden sms może bardzo dużo zmienić.Wiem jak to jest z tym wysyłaniem, myśli się, że jeden głos nic nie da, nie zaważy. Ależ zaważy! W zeszłym roku zabrakło mi kilku, by wejść do dziesiątki. Frustruję się bardzo, paluchy nadal obgryzam, że nie dość tu może ładnie, albo co. A z drugiej strony, spotyka mnie ogromna ilość pozytywnych sygnałów i wyrazów sympatii, że jej! Baaaardzo, bardzo dziękuję! A głosowanie tylko do jutra!
sms (1,23zł) o treści A11167 na numer 7124   
Smsy są bezpieczne, nie generują gier i łańcuszków.  
Wpływy z smsów zasilają konto fundacji Fantazja spełniającej marzenia chorych dzieci. Nie żałuj, ślij! Mała kwota a tyle dobra! 


 

składniki: 

- 100 g startej na drobnej tarce marchewki
- 150 g mąki
- 40 g płatków owsianych
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 90 g cukru trzcinowego (ostatecznie zwykłego lub nieco mniej - ksylitolu)
- 120 g masła
- jajko
- pół łyżeczki cynamonu
- ew. dwie garści drobno posiekanych bakalii (rodzynki , orzechy, żurawina itp.) 

Masło pokroić w kostkę. Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę (ręcznie lub przy pomocy malaksera). Włożyć do lodówki na pół godziny. Piekarnik ustawić na 180 st. Ciasto zagnieść ponownie, rozwałkować na mocno podsypanym mąką blacie na grubość ok. 3-5 mm. Pokroić nożem lub radełkiem na kwadraty i prostokąty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut.


Inspiracja tutaj

Mówię Wam - Niebo na Talerzu :)

13 komentarzy :

  1. Zdrowe,pyszne a jakie urocze:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat szukałam przepisu na ciastka :) Te wyglądają przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam marchewkowe slodkosci :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają bosko.. jak dobre, domowe ciacha.. :) Musze się pokusić o ich uczynienie, bo ciekawi mnie dodatek marchewki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za przepis! Właśnie się nimi zajadamy, rzeczywiście: pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam marchewki, zwłaszcza ciasta marchewkowe. Na pewno zrobię takie ciasteczka, mój M. się ucieszy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie płatki owsiane? Błyskawiczne czy górskie?

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy można pominąć albo zastąpić jajko jakimś innym składnikiem?

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak długo można przechowywać ciasteczka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w miarę przechowywania stają się twardsze. Można próbować trzymać je w puszce z pokrojonym jabłkiem (wymienianym co dwa dni)powinny nie twardnieć tak bardzo i wytrzymać nawet dwa tygodnie i więcej.

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */