czwartek, 18 lutego 2016

Ciasteczka migdałowe. Ciasteczka bezglutenowe

Baaaardzo dobre ciasteczka. Jedne z lepszych upieczonych tu w ostatnim czasie. Niech nie zwiedzie Was ich niepozorny wygląd. Rywalizować mogą tylko z ciasteczkami kajmakowymi, które są dla nas hitem roku. W dodatku nie zawierają glutenu (poprawcie mnie, jeśli się mylę), a to dla niektórych ważne. Do przygotowania w mig, jeśli ma się kupione zmielone migdały. Bardzo istotne jest, by nie piec ich długo, choć wydają się zupełnie ale to zupełnie surowe i miękkie. Po wyjęciu z piekarnika nie należy ich ruszać ok. 20-30 minut. W tym czasie zesztywnieją i wtedy da się je przełożyć na metalową kratkę by całkiem ostygły. Dodatek kandyzowanej skórki pomarańczowej dla mnie - bomba. Ci którzy nie lubią, pomijają, rzecz jasna.



składniki (na ok. 20 - 25 ciastek) : 

- 200 g zmielonych migdałów (do kupienia w np. w marketach)
- 4 łyżki cukru lub innego słodzidła
- łyżeczka proszku do pieczenia (zwykłego lub bezglutenowego)
- 100 g zimnego masła ( 82% tłuszczu)
- 2 żółtka
- kilka kropli ekstraktu z migdałów lub wanilii
- dwie łyżki posiekanej, smażonej skórki pomarańczowej

Migdały zmieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę masło oraz żółtka, skórką pomarańczową i ekstrakt. Wszystko szybko posiekać nożem, zagnieść ręką (lub malakserem) w kulę, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na pół godziny.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać w odstępach na blaszce, lekko spłaszczyć. Piec ok. 12 minut. Wyjąć z pieca i nie ruszać przez ok. 30 minut. Kiedy zesztywnieją, przekładać delikatnie łopatką na metalową kratkę do całkowitego wystudzenia.


 Mówię Wam - niebo na talerzu:)
   
  

14 komentarzy :

  1. Mocno migdałowe, pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście, zwykły proszek do pieczenia zastąpić bezglutenowym lub sobą i na 100% bez glutenu. Jadę szukać mielony migdałów i dziś zrobię ��

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie szybkie wypieki. Smak migdałów z dodatkiem skórki pomarańczowej.. mmm.. muszą być wyśmienite (:

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam kruche.. <3 cudo, cudo!
    nie dziwię się, że tak Wam smakowały ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne, do tego bez mąki. A Twój czajniczek... zakochałam się :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie ciasteczka to ja uwielbiam<3

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo lubię takie proste, ale niezwykle smaczne ciasteczka, muszę wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobienie smacznych słodkości bezglutenowych to prawdziwa sztuka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zabieram sie do pieczenia.Mam make migdalowa.Moze beda rownie smaczne.Pozdrawiam.

      Usuń
  9. własnie upiekłam . Pyszne!!! zamiast żółtek dałam banana bo nie miałam jajek. Wyszły ekstra !!!!! Nawet nieupieczona masa była mega pychota- marcepanek ,

    OdpowiedzUsuń
  10. czym można zastąpić żółtka i masło? nie mogę jajek i mleka

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */