czwartek, 25 lutego 2016

Ciasteczka z masą krówkową. Ciasteczka Alfajores z Argentyny

Kruche i delikatne ciasteczka maślane, składane po dwa, sklejone dulce de leche czyli naszą masą krówkową. Jednym ze składników ciasta jest mąką kukurydziana. To dzięki niej ciastka mają charakterystyczny smak i są kruche właśnie. Alfajores (czyt. alfachores), argentyński specjał przywiozła Olcia, nasz rodzinny obywatel świata, dla której zupełnie nie istnieją granice. Przemieszcza się to tu to tam i rozdaje opowieści, zdjęcia, czasem pęto kiełbas i alfachores. Mówi, że w Argentynie od rana do popołudnia jedzą ciastka, a wieczorem mięso z grilla. Sera, nabiału i domowej kuchni raczej nie mieli. Bardzo ciekawe.
       Ciasteczka robi się łatwo i bezproblemowo. Składniki szybko dały się zagnieść elastyczną kulę. Po upieczeniu ciastka można posypać cukrem pudrem a kto lubi - obtoczyć brzegi w wiórkach kokosowych. Do spróbowania koniecznie.     

P.S. Pani Iwonka z naszego sklepiku rozdaje znajomym ręcznie pisane karteczki z numerem do głosowania w konkursie na Blog Roku, na Niebo, ależ cudnie! I tyle słów otuchy dostaję ze stron różnych, że wdzięczna jestem jak nie wiem. Póki co blog jest na szóstym miejscu. Jeszcze do 1.03, można wysyłać sms o treści A11167 na nr 7124. Bardzo dziękuję wszystkim, którzy już to zrobili i tym którzy je wyślą!:)
Szczegóły oraz przepis na zapiekankę z kaszy jaglanej podałam wczoraj tutaj. Uściski i buziaki :)




składniki  (na ok. dwadzieścia parę sztuk złożonych ciasteczek):
 - 100 g masła
 - 2 żółtka
- szklanka pszennej mąki (150 g)
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej (115g)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru pudru lub drobnego cukru (60 g)
- szczypta soli
- kilka kropli ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego lub łyżka likieru Cointreau

- ok.1/2 puszki masy krówkowej do przełożenia ciastek
- cukier puder do posypania
- ewentualnie wiórki kokosowe do obtoczenia boków

Piekarnik ustawić na 170 stopni. Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto można wymieszać malakserem, mikserem lub zagnieść ręcznie. Przy zagniataniu ręcznym, należy dodać wszystkie składniki (masło pokroić wcześniej w kostkę)  i zagnieść ciasto.
Przy użyciu miksera lub malaksera:
Masło pokroić w kostkę, utrzeć z cukrem. Dodać żółtka, ucierać chwilę, a następnie wsypać pozostałe składniki. Jeśli jest zbyt suche, dodać łyżkę, dwie bardzo zimnej wody, jeśli za rzadkie - trochę pszennej mąki.  
    Blat lub stolnicę podsypać mocno pszenną mąką, rozwałkować ciasto na grubość ok. 3 mm. Wykrawać kieliszkiem kółka o średnicy ok. 4-5 cm. Układać na blaszkach. Piec ok. 7 minut z termoobiegiem, obie blaszki na raz, lub bez termoobiegu, po jednej blaszce ok. 8-9 minut. Ciastka nie powinny się rumienić, lepiej by pozostały jasne. Będą miękkie, zesztywnieją dopiero po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestygnięciu. Ostudzić. Przełożyć łyżeczką, dwiema masy krówkowej, sklejać po dwa. Oprószyć cukrem pudrem  a brzegi ewentualnie obtoczyć w wiórkach kokosowych. 


Mówię Wam - niebo na talerzu:)

8 komentarzy :

  1. Podkradam kilka sztuk,no dobrze,kilkanaście:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, zdecydowanie by mi posmakowały:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ulala, cóż za kochane ciasteczka! :) zjadłabym kilka do kawy.. :)

    Powodzenia! Trzymam kciuki! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy zamiast kukurydzianej moze byc maka pszenna?? pozdrawiam serdecznie! glos oddany:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję:) Może, wyjdą smaczne, kruche ciastka. Można ciasto przed pieczeniem wtedy zapakować do lodówki na pół godziny.

      Usuń
  5. Wspaniałe ciasteczka :-) porywam kilka :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */