wtorek, 16 lutego 2016

Jak się robi polewę do ciasta? Jedenaście przepisów na dobrą polewę do ciast i deserów

Na przygotowanie polewy do ciasta jest kilka sposobów. Warto mieć w szafkach kuchennych zachomikowane tabliczki gorzkiej, dobrej mlecznej czekolady albo kakao. W większości przepisów stanowią one podstawę albo dodatek. Ważne jest, by czekolada na polewę była dobrej jakości i miała dużą zawartość kakao, przynajmniej 50 %. Takie czekolady lepiej się rozpuszczają i nie warzą po dodaniu kolejnych składników. Mowa o polewach w ciemnym kolorze, rzecz jasna. W przypadku jasnych, tych z udziałem białej czekolady warto spojrzeć na cenę. Najczęściej nieco droższe są wykonane z tłuszczu lepszej jakości, dobrze się rozpuszczają i łatwiej uzyskać z nich gładką masę.
Niektóre polewy wykonuje się topiąc masę w kąpieli wodnej. Oznacza to, że składniki podgrzewa się nad naczyniem z gorącą wodą. Wymaga to dobrania odpowiedniej wielkości naczyń w taki sposób, by dno naczynia na wierzchu nie stykało się z wodą. Zdarza się, że w pośpiechu ignoruję tę zasadę i wszystko udaje się jak należy. Gdy nabierze się wprawy, to można :) Nie powinno się dopuszczać do intensywnego gotowania się wody, lepiej, by pozostała mocno gorąca a polewa nie nabierała bardzo wysokiej temperatury.
Poniżej podaję też przepisy na polewy, gdzie wystarczy wszystko zwyczajnie podgrzać w rondelku.   

Co robić kiedy czekolada się zwarzy? Jak uratować zwarzoną polewę? Otóż sposób na zwarzoną polewę istnieje. Najczęściej sytuację ratuje dodanie do masy łyżki lub dwóch łyżek wody lub mleka. Po wymieszaniu z podgrzewaniem najczęściej ponownie łączy się w jedno i nabiera gładkości. Najczęściej. Zdarzają się przypadki beznadziejne, kiedy czekoladę zrobiono na kiepskiej jakości składników i nie ma dla niej ratunku.
Kiedy rozwarstwi się masa bez czekolady w recepturze, dorzucenie dwóch, trzech kostek gorzkiej dobrej jakości często pomaga.   



Błyskawiczna polewa czekoladowa: 
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3-4 łyżki (lub nieco więcej) mleka lub słodkiej śmietanki

Czekoladę połamać na kawałki. Zalać mlekiem lub śmietanką, dwoma łyżkami na początek. Podgrzewać mieszając w kąpieli wodnej, nad naczyniem z gotującą się wodą. Jeśli jest zbyt gęsto - dodać więcej płynu. Po uzyskaniu jednolitej masy wylać na ciasto.

Błyszcząca, miękka polewa z czekolady
- tabliczka gorzkiej czekolady (można dać pół na pół z mleczną)
- łyżka masła
- dwie łyżeczki cukru
- 3 łyżki śmietanki

Czekoladę połamać na kostki, dodać resztę składników. Podgrzewać w naczyniu nad gotującą się wodą, mocno mieszając, do połączenia składników.

Błyszcząca, miękka polewa z kakao - gotowana
- 120 g masła (82% tłuszczu)
- 3 łyżki cukru pudru lub drobnego cukru
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 3 łyżki mleka

Składniki zagotować w rondelku mieszając, bezpośrednio na ogniu (bez kąpieli wodnej). Po połączeniu składników zestawić z ognia i od razu wylać na ciasto, szybko gęstnieje.

Błyszcząca, elastyczna polewa kakaowa : 

- 120 g masła ( 82% tłuszczu)
- pół szklanki cukru pudru lub drobnego cukru
- 4 łyżki kakao
- łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki wrzątku

Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Masło podgrzać w rondelku, dodać cukier, mocno podgrzać. Zestawić z ognia, dodać kakao i rozpuszczoną żelatynę.Wymieszać do połączenia składników. Ciepłą wylewać na ciasto. 

Polewa lustrzana, bardzo błyszcząca i gładka
- 150 g cukru
- 50 ml wody
- 50 ml kakao
- 100 ml śmietany kremówki ( 30 - 36%)
- 2 łyżeczki żelatyny wymieszane z dwiema łyżkami wody

Cukier zmieszać z wodą w rondelku, zagotować mieszając by cukier się rozpuścił. Dodać kakao i śmietankę, wymieszać podgrzewając. Odstawić z ognia. Do gorącej polewy dodać żelatynę. Dobrze wymieszać. Ostudzić. Należy pilnować by ostygła, ale nie ścięła się na amen. Należy przemieszać ją co jakieś 15 minut.Kiedy lekko zacznie gęstnieć, przelać na ciasto. Jeśli stężeje zbyt mocno, można ją podgrzać w kąpieli wodnej lub króciutko w mikrofali i znów się rozluźni. 

Polewa czekoladowa na żółtkach, bez gotowania : 


- 3 dag gorzkiego kakao
- 30 ml wrzątku
- 5 dag masła
- 5 dag cukru pudru
- 2 większe lub 3 małe żółtka

Kakao wymieszać do rozpuszczenia we wrzątku, mocno rozetrzeć ewentualne grudki, wystudzić w naczyniu z zimną wodą. Masło utrzeć z cukrem na gładko, dodawać kolejno żółtka i wodę z kakao. Ubijać do połączenia składników.  


Błyszcząca (lustrzana) polewa kolorowa: 
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki wody
- 60 ml śmietanki kremówki ( 30 - 36%)
- 30 g glukozy
- szczypta barwnika spożywczego
- 100 g białej czekolady

Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, odstawić. W rondelku podgrzać mieszając śmietankę, glukozę i barwnik. Kiedy się rozpuszczą, dodać połamaną czekoladę i mieszać dalej podgrzewając do rozpuszczenia. Dodać żelatynę, wymieszać. 

Najłatwiejsza polewa z białej czekolady: 
- 100 g białej czekolady
- 5-6 łyżek słodkiej śmietanki 30 - 36%

Śmietankę podgrzać ( ale nie gotować) , dodać połamaną w kostki czekoladę. Mieszać, aż masa będzie jednolita a czekolada całkowicie się rozpuści.

Inna polewa z białej czekolady :) 
- 100 g białej czekolady
- 50 g masła ( 82 % tłuszczu)
- 2,5 łyżki mleka
-120 g przesianego cukru pudru 

Czekoladę połamać na kawałki, dodać masło i mleko, przełożyć do rondelka i rozpuszczać mieszając nad naczyniem z gotująca się wodą. Kiedy się rozpuści, odstawić z ognia, dodać cukier  i całość zmiksować.

Jasna polewa z mleka w proszku: 
- 3 łyżki wody,
- dwie łyżki cukru
- 100 g masła
- 4 czubate łyżki mleka w proszku

Wodę, cukier i masło podgrzać mieszając w rondelku do rozpuszczenia składników. Odstawić z ognia i dodać mleko w proszku. Mieszać do powstania gładkiej masy.

Polewa karmelowa: 
- 90 ml wody
- 4 łyżki cukru
- 8 łyżek śmietanki kremówki 30 - 36%
- 2 łyżki masła

Do rondelka z grubym dnem lub na gruba patelnię wsypać cukier i wlać wodę. Podgrzewać na średnim ogniu aż cukier się rozpuści i zyska bursztynowy kolor. Zdjąć naczynie z ognia, do masy dodać śmietankę i masło. Ponownie postawić na ogniu i podgrzewać jedną, dwie minuty aż masa będzie jednolita. Wystudzić.


16 komentarzy :

  1. Świetny post:) Ja bym wybrała polewę karmelową, om non nom

    OdpowiedzUsuń
  2. O rety, ileż się tych przepisów nazbierało!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten post powinna wydrukować i w ramce powiesić na ścianie w kuchni:))) przepisó na dobre polewy nigdy nie jest za dużo:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jako że uśliniłam się (znowu!), to myślę sobie, że następnym razem przyjadę do Ciebie na filiżankę jakiejś pysznej polewy :*

    OdpowiedzUsuń
  5. ...no i nie wiem tylko jeszcze, czy to będzie jedna filiżanka, czy raczej trzy ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Okej, ja wiedziałam, że przepisów na polewy jest sporo, ale nie pomyślałam, że wyróżnisz ich aż 11! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. super przepisy, dobrze, że mam w domu dużo czekolady, to mogę eksperymentować.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję za świetne podpowiedzi i pomoc w gotowaniu strasznie się cieszę, że do Ciebie trafiłam gorąco pozdrawiam; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam równie gorąco i o wysłanie smsa w głosowaniu na Blog Roku wszystkich proszę:) 23 lutego powiem jak:)

      Usuń
  9. Świetny wpis! Często mam problem z polewami do ciasta, wiele opcji już wypróbowałem i rzadko kiedy jestem w 100% zadowolony z końcowego efektu, ale widzę tu kilka nowych i kto wie - może znajdę nowego faworyta :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Wypróbowałam juz dwie są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z lenistwa najczęściej robię tą z czekolady i mleka lub śmietanki, gdy chce by była miękka daję masło i błyszczy.
      Jeśli nie mam czekolady albo potrzeba jest jasnych- robię pozostałe:)

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */