wtorek, 9 lutego 2016

Pyszne ciasto marchewkowe z pomarańczą. Pomarańczowe ciasto marchewkowe

Bardzo wilgotne ciasto, cudownie soczyste od pomarańczy. Z dużą ilością orzechów i innych bakalii. Z polewą z białej czekolady. Pachnie pomarańczową skórką i jeśli ktoś lubi - cynamonem. Na prawdziwym maśle, choć można je zamienić na zwykły olej lub olej kokosowy. Do starcia marchewki zapraszam pierwsze nawijające się wolne ręce w rodzinie albo malakser.
Niby zwykłe ciasto marchewkowe, które i tak wszyscy lubią. Ale dodatek pomarańczy daje bardzo wiele. Chwili cierpliwości wymaga pozbawienie ich białych części i przeźroczystych błonek. Obrałam pomarańczę jak jabłko, do samego miąższu, przydał się bardzo ostry nożyk. Większość poddała się bez oporu, z reszty, wprost do masy wycisnęłam sok. Zapach w całym domu - nieziemski. Przez cały czas przygotowań i podczas pieczenia. Ciasto, w dość dużej jak na ilość masy w foremce nie jest wysokie, za to bardzo wygodne do pokrojenia w kostki na jeden, dwa kęsy. I w sam raz wydaje się wtedy ilość polewy. Pycha.



składniki (na blaszkę 25x25 cm lub mniejszą, jeśli ciasto ma być wyższe) : 
lepiej, by jajka miały temperaturę pokojową, zmniejszy to ryzyko powstania zakalca

- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej (szkl. o pojemności 250 ml)
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego (lub zwykłego lub ksylitolu)
- łyżka cynamonu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 jajka (można zastąpić 4 płaskimi łyżkami siemienia lnianego gotowanego 15 min. ze szklanką wody) 
- 100 g stopionego, wystudzonego masła lub oleju roślinnego lub oleju kokosowego
- 2 szklanki startej na grubych oczkach marchewki (3 duże sztuki)
- skórka (tylko pomarańczowa część) otarta z jednej pomarańczy
- 2 duże pomarańcze obrane ze skórki, białych części i pozbawione (w większości:) przeźroczystych błonek
- szklanka siekanych orzechów
- pół szklanki rodzynek lub żurawiny

polewa: 
- 100 g białej czekolady
- 4 łyżki śmietanki 30 % - 36%
- orzechy do dekoracji

Piekarnik ustawić na 170 st. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem, sodą, proszkiem i cynamonem. W osobnym naczyniu roztrzepać jajka ze stopionym masłem. Wlać płynne składniki do suchych, wymieszać. Dodać marchewkę i pokrojone na ok. centymetrowe kawałki pomarańcze. Masę wymieszać (będzie gęsta) i przełożyć do formy. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 50 -60 minut. Patyczek od szaszłyka wyjęty z ciasta musi być nieoklejony.
Wyjąć z pieca i ostudzić na metalowej kratce. 

Połamaną czekoladę umieścić w miseczce lub rondelku nad naczyniem z gotującą się wodą, dodać śmietankę. Mieszając nad parą rozpuścić, aż masa będzie jednolita. Polać wystudzone lub lekko ciepłe ciasto, udekorować orzechami.


Mówię Wam - niebo na talerzu:) 
Inspiracja - tutaj 

15 komentarzy :

  1. Robiłam takie ciasto. Wspaniale, bardzo wilgotne i aromatyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda niesamowicie apetycznie, bardzo chciałbym je upiec tylko muszę znaleźć "ochotnika", który za mnie te pomarańcze obrobi ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. To jedno z moich ulubionych ciast! :) Aż tu do mnie doleciał ten wspaniały aromat! ;) :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Upiekłam wczoraj. U mnie za polewą nie przepadają więc został posypany cukrem pudrem i już pół blaszki zniknęło. Jest pyszny!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie i pewnie tak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam marchewkowe - to wygląda idealnie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ohh zapisuję ten przepis! wieki szukałam przepisu na naprawdę wilgotne ciasto marchewkowe, czuję, że znalazłam ideał!

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacja! Wjechało do piekarnika, wyjechało i właśnie znika! Cudownie soczyste i kwaskowate. Wpakowałam w nie aż 4 duże tarte marchewki, a zamiast białej czekolady jest lukier zrobiony na cytrynowym soku. Dzięki temu jest jeszcze bardziej kwaskowato!

    OdpowiedzUsuń
  9. Dodaję zamiast cynamonu , przyprawę do szarlotki 2 łyżeczki oraz 1 -2 łyżeczek przyprawy do piernika - zapach , smak - super

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto marchewkowe często piekę, ale nigdy jeszcze nie próbowałam dodawać pomarańczy.. ;) ciacho wygląda bardzo smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy marchew odciskamy z soku?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przez lekkie naciśnięcie ręką. :)

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */