piątek, 26 lutego 2016

Szakszuka. Przepis na jajka w pomidorach

Jajka sadzone każdy zna. Polacy lubią zwykłe jajo z ziemniakami i kefirem. To takie oldschoolowe, popularne danie z akademika, dobre gdy brak pomysłów i innych składników w lodówce. Słowo "staromodne" nie oddaje tego o czym myślę, proszę się nie czepiać. 
A szakszuka to arabska specjalność. Popularna i modna nawet. I bardzo dobrze, bo pyszna. Oprócz pomidorów może zawierać bakłażany, paprykę i inne warzywa. Co kto chce. Klasycznie - pomidory, cebulę i nieco czosnku. Połączenie idealne. I baaardzo zdrowe. Dobre na śniadanie i obiad dla odchudzających się, bez pieczywa, rzecz jasna. Ale kto może, smaruje masłem pajdę razowca, albo wiejskiego chleba na zakwasie, robi szakszukę i będzie w niebie.



składniki (na dwie duże porcje) : 
- jajka (np. 4 szt. )
- cebula (plus ew. świeża papryka, marchewka, bakłażan itp.)
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 pomidory (zimą z puszki lub z domowy przecier z kawałkami warzyw)
- duża szczypta soli, pieprzu, słodkiej i ostrej papryki, ew. kuminu, cukru
- siekana kolendra lub szczypiorek do posypania
- olej do smażenia ( ok. 2 łyżki)

Cebulę i inne warzywa pokroić w kostkę, osolić. Olej dobrze rozgrzać. Wrzucić posiekaną cebulę , posolić, wymieszać. Zmniejszyć ogień i wszystko podsmażyć na małym ogniu, do zeszklenia. Zwykle zajmuje to ok. 10-15 minut. Kiedy zmięknie, dodać posiekany drobno czosnek, warzywa, przyprawy. Kiedy się delikatnie podsmażą, dodać pomidory razem z sokiem. Smażyć aż sok się zredukuje, czyli zmniejszy się jego ilość, ok. 10- 15 min. Krócej  w wypadku pomidorów z puszki, dłużej przy świeżych.  Wbić jajka, uważając by się nie rozlały. Świetnie, jeśli białko uda się wymieszać z powstałym sosem. Przykryć pokrywą i dusić na małym ogniu kolejne 3-4 minuty aż białka jajek się zetną.
Posypać siekaną kolendrą lub szczypiorkiem.
        

Mówię Wam - niebo na talerzu :)
     

5 komentarzy :

  1. Na pewno zrobię na niedzielne śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście pyszne. Ale przyznam, że poczekam na świeże pomidory, aby to przygotować (jakąś mam awersję do tych zimowych importowanych, za pomidorami z puszki też nie przepadam)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotka, jaja w pomidorach. Ostatnio bardzo popularne danie. Twoje wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja zrobilam z pieczarkami a zamiast pomidorow sos domowej roboty z papryki rewelacja

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */