wtorek, 23 lutego 2016

Szybka zapiekanka z kaszy jaglanej i konkurs. Czytelniczko, Czytelniku!

Odważam się kolejny raz wziąć udział w konkursie na Blog Roku. To bardzo proste niby. Powiem Wam jak to jest. Zgłaszam blog Niebo Na Talerzu, proszę czytelników o wysyłanie smsów i czekam.
A w międzyczasie... obgryzam paluchy ze zdenerwowania. Ilość myśli niepotrzebnych jest ogromna, znacie to, prawda? Każdy brał udział w jakimś ważnym konkursie przecież:)
I sprawdzam codziennie ile jest tych smsów, wszyscy je widzą, porównują, na liście głosowania stoi jak wół. Kiedy jest mało, frustruję się jak nie wiem co. Kiedy wysyłacie smsy jest super i skaczę do góry, że się udaje i to co robię, choć raz Ci się przydało! By wygrać potrzeba tych smsów kilkaset. A codziennie odwiedza stronę ok. 30 000 czytelników. Gdyby tak każdy... To wygrałam:) 

Czytelniczko!Czytelniku! 
Przy każdym gotowaniu zupy, zagniataniu drożdżówki, przy rolowaniu świątecznego makowca i krojeniu niedzielnego kurczaka myślę o Tobie z czułością. To tak, jakbyś był w mojej kuchni. Masz kawałek swojej energii w każdym starannie robionym dla Ciebie zdjęciu. Wyszukuję, mieszam i próbuję, by było Ci jak najmilej, jak najłatwiej i najprzyjemniej gotować ze mną. Bardzo to lubię i gotuję z wielką przyjemnością. A teraz serdecznie proszę, wyślij sms. Da Ci radość, a ja się jeszcze bardziej się postaram, bo mnie zmotywujesz do lepszego działania przecież! Jeśli masz dwa, trzy telefony, co Ci szkodzi - wyślij z każdego, niech rodzina i przyjaciele też skorzystają z Nieba:)


Zatem sms o treści A11167 na numer 7124 . Nie rób spacji i kropek. Z jednego telefonu można wysłać jeden sms, jeśli chcesz kilka, wyślij z telefonów znajomych. Wysłanie jest bezpieczne i nie powoduje żadnych skutków ubocznych w postaci zaproszeń do gier i takich tam. W dodatku, kwota  wpada na konto fundacji "Fantazja" pomagającej chorym dzieciom. Jeśli masz zablokowane wysyłanie sms na numery specjalne, odblokuj na chwilę w punkcie obsługi operatora. Potem możesz zablokować ponownie. I zdaje się że nawet czytelnicy zza granicy mogą wysyłać smsy. Będzie tu jeszcze piękniej, bardziej kolorowo i podsuwać Ci będę coraz więcej pomysłów, zobaczysz:) Głosować można do 1 marca. Twój sms jest bardzo ważny.  

No to teraz zapiekankę mam czytelniku. Zdrową i bardzo łatwą do zrobienia, bo takie przepisy lubię najbardziej. Bo kasza jaglana to najlepsze dobro jedzeniowe. A zapiekanka smaczna jak nie wiem co. Podała ją jedna moja znajoma na ważnym obiedzie i wszyscy się zajadali (inspirację znalazła tutaj). Do zapiekanki można dodać ulubione warzywa, świeże lub z mrożonki i mięso, jeśli ktoś lubi. Może to być resztka pieczonego kurczaka lub innej pieczeni z poprzedniego obiadu albo zupełnie świeże mięso drobiowe lub wieprzowe.
To o sms jeszcze raz proszę serdecznie! :)


składniki ( na 3-4 porcje) : 
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- ok. 30 dag pokrojonych w grubą kostkę warzyw, świeżych lub z mrożonki (u mnie mrożona fasolka szparagowa i pół puszki kukurydzy)
- ok. 30 dag ulubionego mięsa (np. indyka, kurczaka, schabu, karkówki)
- szklanka gorącego mleka lub rosołu
- dwie łyżeczki masła
- 3/4 łyżeczki soli, łyżeczka curry, płaska łyżeczka słodkiej papryki, szczypta ostrej papryki mielonej ząbek rozgniecionego czosnku, ew. łyżka siekanej drobno natki pietruszki lub kolendry
- łyżka lub dwie startego, twardego, żółtego sera (u mnie parmezan)

Kaszę wrzucić na suchą, rozgrzaną patelnię i podprażać krótko aż zacznie wydzielać przyjemny, orzechowy zapach. Przepłukać wodą na sicie. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piekarnik ustawić na 180 stopni. Dodać warzywa i pokrojone w kostkę mięso. Mleko lub wywar wymieszać z masłem i przyprawami. Sos wymieszać z kaszą, warzywami i ewentualnie pokrojonym w kostkę mięsem - surowym lub pieczonym czy smażonym. Jeśli mamy mięso surowe, nie ma potrzeby podsmażać go wcześniej. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 60-70 minut. Naczynie należy przykryć pokrywą lub folią aluminiową. Ok. 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę, posypać całość startym serem.  
 

Mówię Wam - niebo na talerzu:)

  

18 komentarzy :

  1. Pyszna zapiekanka, i oczywiście zagłosuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak też zagłosuję nie moze być inaczej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo serdecznie dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ode mnie przed chwilką poszło,nie mogło być inaczej,w końcu jesteś moim kulinarnym idolem
    POZDRAWIAM MAŁGOSIA z LUBLINA.

    OdpowiedzUsuń
  5. Także z miłą chęcią zagłosowałem 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. Super, bezglutenowa zdaje się 😀

    OdpowiedzUsuń
  7. Głos oddany, a zapiekankę zrobię w sobotę na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo smakowicie wygląda;) I oczywiście życzę powodzenia;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam pytanie: a co jeśli dysponujemy surowym mięsem? Najpierw podsmażamy czy takie surowe do piekarnika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Surowe. Pokrojone w kostkę , ewentualnie posypane lekko przyprawami. Ale niekoniecznie, bo sos załatwia sprawę smaku.

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź! Pierwszy raz robiłam (i jadłam!) kaszę jaglaną. Wrażenia: mięso i warzywa bardzo dobre. Cóż - kasza przypomina w smaku wióry - być może popełniłam jakiś błąd (?) albo tak ma być i ten smak trzeba pokochać ;) Wypróbuję inne przepisy z tą kaszą. Pozdrawiam!

      Usuń
    3. Wygląda na to,że kasz wypiła szybko cały płyn. Może w takim razie następnym razem należałoby dać więcej. Bo wióry, nieee! Za kaszą Też nie przepadam, ale tu akurat daje radę:) Możliwe, że pokrywa czy folia ni były szczelne?

      Usuń
    4. To pewnie za mało wody. A z pokrywą wszystko możliwe ;) to zwykłe naczynie żaroodporne więc nie wiem jak szczelne :) Dam drugą szansę tej zapiekance bo robi się ją bardzo szybko :D

      Usuń
  10. Po prostu pychota i niebo na talerzu! :) Coraz bardziej przekonuję się do kaszy jaglanej. Niepotrzebnie tylko podsmażyłam mrożone warzywa na patelni, następnym razem dodam zamrożone. P.S. Świetny blog i super przepisy. Na pewno jeszcze nie raz tu zajrzę ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */