wtorek, 8 marca 2016

Łatwa babka z serem i jabłkami. Przepisy na najlepsze babki wielkanocne

Pycha. No baaaardzo dobra. Nie przepadam za wielkanocnymi babkami, bo w natłoku świątecznych przysmaków zwyczajnie nie mam już na nie miejsca. Babkę uznaję za ciasto powszednie. Ale ta jest wyjątkowa i ma wszystko co trzeba by być zauważoną pośród innych, świątecznych delicji. Nie wiem czy nie trafią tu czytelnicy, którzy poszukują zupełnie innych niż kulinarne stron. Miałam dać w nagłówku, ale w ostatniej chwili dotarło do mnie że... to najlepsza, wilgotna i łatwa babka na święta:) I nie trzeba się ze mną zgadzać rzecz jasna. Zwłaszcza, że mogę, jak wiele razy dotychczas zmienić kiedyś zdanie. Uwielbiam też babkę piaskową i drożdżową. I babkę z kaszy jaglanej.
Przepis wyszperała Angie z pięknego I adore cinnamon, który bardzo lubię i mam od niego moje najukochańsze ciasteczka kajmakowe.
Dla dobrej logistyki, dobrze jest zachować kolejność wykonywanych czynności oraz by składniki miały pokojową temperaturę.

Poniżej przepisy na najlepsze baby wielkanocne

przepis na najlepszą babkę drożdżową
bardzo dobra babka marchewkowa
błyskawiczna babka piaskowa zaparzana
wilgotna babka kokosowa
szybka i łatwa babka czekoladowa
babka z kaszy jaglanej bez pieczenia



Dla lepszego efektu dobrze jest przeczytać ten link

składniki ( na dużą formę o średnicy ok. 20 cm) : 
masa serowa: 
- 250 g białego, kremowego sera (może być zwykły biały ser, porządnie zmiksowany, ale nie wiaderkowy, chyba, że gęsty)
-  jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 80 g cukru
- 60 g masła

Masło ubić z cukrem przy pomocy miksera, dodać ser, jajko, mąkę, zmiksować wszystko na gładką, jednolitą masę.

ciasto:
- 375 g mąki pszennej tortowej
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 80 g cukru trzcinowego
- 80 g cukru białego
- czubata łyżeczka cynamonu ( jeśli ktoś lubi korzenne smaki może dać jeszcze 1/3 łyżeczki kardamonu, imbiru i szczyptę gałki muszkatołowej)
- 3 jajka
- 300 ml oleju rzepakowego lub stopionego masła
- 120 g jogurtu naturalnego
- 3 jabłka

polewa pralinowa
- 40 g masła
- 70 g cukru trzcinowego
- 35 ml mleka
- 80 g cukru pudru

siekane lub cale orzechy do dekoracji

Piekarnik ustawić na 180 stopni. Dużą formę do babki posmarować masłem i oprószyć tartą bułką.
W jednej misce zmieszać mąkę, sodę, cukry i cynamon z przyprawami.
W drugiej zmieszać jajka, olej i jogurt.
Obrać jabłka ze skórki i pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubej tarce.
Do miski z wymieszanymi suchymi składnikami dodać płynne i wymieszać. Gdyby masa była bardzo gęsta, dolać trochę więcej jogurtu. Dodać jabłka, wymieszać ponownie. Połowę masy wlać do formy.
Wyłożyć na nią masę serową, starając się układać ją bliżej środka formy. Przykryć pozostałym ciastem z jabłkami i wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 60-70 minut aż patyczek od szaszłyka po wyciągnięciu z ciasta nie będzie nim oklejony. Wyjąć z pieca i odstawić do ostudzenia.

polewa
Masło, cukier trzcinowy i mleko rozpuścić podgrzewając w rondelku. Mieszać, aż masa stanie się jednolita. Zdjąć z ognia i dodawać cukier puder, mieszając wszystko przy pomocy trzepaczki. Masa powinna zgęstnieć.

Polać ciasto polewą i udekorować orzechami.


Mówię Wam - niebo na talerzu :)


  

29 komentarzy :

  1. Najbardziej kusi mnie ta polewa! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała,musi być bardzo wilgotna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wygląda Twoja babka, a jabłka dają jej wilgoć. Na pewno pyszna : )

    OdpowiedzUsuń
  4. Babka wygląda cudnie i smakuje pewnie obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja nie przypuszczam tylko stwierdzam po dwukrotnym wypróbowaniu:jest obłędna, cudna,niesamowita i wspaniała, a przy tym prosta, szybka i niebanalna. I to bez polewy, którą z lenistwa pominęłam. Dzięki za przepis. Monia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. Zrób z polewą, mówię Ci :) Pozdrowionka

      Usuń
  6. A jaki rodzaj jabłek dodawałaś?i jakiej wielkości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdaje się ligole. Średniej wielkości.

      Usuń
  7. Witam, kiedy najwcześniej mogę upiec to cudo z zamiarem zjedzenia go w niedzielę?��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W piątek. Ostatecznie jutro. Bardzo długo zachowuje świeżość pod warunkiem, że jest trzymana pod kloszem czy jakimś przykryciem.

      Usuń
  8. Czy można użyć do plewy zwykły cukier?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, ale zdaje się, że tak, choć kolor może być biały zamiast karmelowego.

      Usuń
  9. Wyszedł mi zakalec ...cała ..dlaczego??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam pojęcia. Tu jest o zakalcach. http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/blog-page_22.html

      Usuń
    2. Ta babka jest za ciężka z racji dodania sera jabłek,do tego jogurtu i oleju.Ten przepis to nieporozumienie.Przy takim składzie zawsze wyjdzie zakalec.

      Usuń
    3. :) Ależ nic podobnego. Mam dużo potwierdzeń od czytelników, ze zdjęciami nawet, że wyszła pyszna.

      Usuń
    4. W odpowiedzi na kolejny post anonima powyżej, który z uwagi na nieżyczliwą i niekonstruktywną treść usunęłam: Proszę najpierw wejść tu - http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/czytelniku-bloga.html. A potem proszę ciasta nie robić. Z tym nastawieniem faktycznie może się nie udać. I proszę zmienić obiekt podejrzeń. Jest dużo organizacji które lepiej niż blog kulinarny pomogą Pani/Panu w realizowaniu gier w przyłapywanie. Pozdrawiam

      Usuń
    5. No proszę nie żartować, ja nic nieżyczliwego nie napisałam! Jedynie, że w opisie brak jest składnika (widzę, że Pani poprawiła). Inni robili i nikt nie zwrócił uwagi. Tu nie chodzi o podejrzewanie czy bycie nieżyczliwym, ale zastanawiam się. Powinna Pani się ucieszyć, że dzięki mnie mogła poprawić sobie przepis. Nie spinajmy się, ja nic złego nie chcę robić ani dokuczać! Babka się piecze, może się uda :) Ciasto było jednak tłuste (dużo oleju).

      Usuń
    6. Forma jest bardzo ważna w komunikacji, a słowo pisane ma jeszcze większą moc. Jeśli pisze Pani " ten przepis to nieporozumienie...zawsze wyjdzie zakalec", nie sprawdzając, nie konsultując, zaprzeczając moim i czytelników słowom, ot tak, z lekkością, to trudno doszukać się w tym życzliwości.
      Przepis poprawiłam. Radość w kontekście zdarzenia z tego niewielka. Ale dziękuję.

      Usuń
    7. Ojej, ale to nie są moje słowa. Ja jestem innym ,,Anonimowy'', proszę zobaczyć pewnie w IP użytkowników to widać. Ja pisałam tylko wczoraj o jajku w masie serowej. Babkę upiekłam, zakalca nie ma, jest smaczna :) Pozdrawiam i przepraszam za zamieszanie.

      Usuń
    8. o, to super, dziękuję zatem za poprawkę i przepraszam również, nieszczęśliwy zbieg okoliczności. Ostatnio sporo tu hejtujących, uwrażliwiłam się :)

      Usuń
  10. A mogę dodać miodu i do polewy i do ciasta, nie zauważyłam, że po prostu mam tylko biały w domu a już za późno żeby ruszać na zakupy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem jak się sprawuje miód. Nie próbowałam. Z białym pewniej.

      Usuń
  11. Ja również nie przepadam za babkami. Głównie dlatego, że na jakieś wigilie klasowe czy nawet do pracy musiałam robić takie standardowe babki i nie mogłam się wykazać. Teraz w eRachubie dali mi wolną rękę, to może to upiekę :D Bo te babki, które robiłam do tej pory, były suche. I podobno właśnie taka ma być wielkanocna babka, ale ja tego nie kupuję.

    OdpowiedzUsuń
  12. A można czymś innym zastąpić olej?:) Np.dodać większą ilość jogurtu naturalnego? Albo jakiś inny płyn?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować dać więcej jogurtu, powinno zadziałać.

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */