piątek, 11 marca 2016

Dobra i szybka zupa z soczewicy

Czerwona soczewica gotuje się ok.15-20 minut, zielona nieco dłużej. Dlatego przepis jest bardzo łatwy. Nie ma potrzeby robić wywaru, a dodatek mięsa nie jest konieczny. Soczewica znakomicie zastępuje białko zwierzęce, ma dużo wapnia, żelaza i potasu, a także kwasu foliowego. Ta zupa może być zatem zupełnie bezmięsna, choć dodatek plasterka usmażonego na chrupko bekonu może być dodatkowym wabikiem dla sceptycznie nastawionych do zdrowszej żywności, a i smak podniesie, że ho,ho. Jest gęsta, bardzo pożywna, wystarczy za dwa dania. Nada się na szybki obiad i kolację z gośćmi. Baaardzo dobra. Kto chce, może przyprawić zupę curry lub inną ulubioną, orientalną mieszanką. Kto nie lubi - pozostaje w polskich klimatach. Zupę należy osolić pod koniec gotowania, w przeciwnym razie ziarna mogą pozostać twardawe.



 składniki: 
- 2 duże cebule
- 1-2 cm świeżego imbiru
- dwie marchewki
- pietruszka lub dwie
- kawałek obranego selera
- łyżka masła lub 3-4 łyżki oliwy do podsmażenia warzyw
- łyżeczka słodkiej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 5 ziemniaków lub 3-4 łyżki wypłukanej komosy ryżowej
- ok. 2 l wody
- 400 g czerwonej soczewicy
- puszka pomidorów lub słoik (250 ml) domowego przecieru
- ok. łyżeczka lub trochę więcej soli
- duża szczypta gałki muszkatołowej
- duża szczypta chili i czarnego pieprzu
- ew. łyżeczka śmietany lub jogurtu do zabielenia zupy na talerzu
- ew. siekana pietruszka lub kolendra do posypania

- ew. kilka plasterków bekonu podsmażonego na chrupko 

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W garnku podgrzać masło lub oliwę i wrzucić cebulę i starte warzywa, posypać łyżeczką słodkiej papryki. Podsmażać mieszając do lekkiego zrumienienia się cebuli. Dodać starty imbir i posiekany drobno czosnek, smażyć jeszcze pół minuty, nie dłużej, ponieważ szybko się przypalają i nabierają gorzkiego smaku. Wszystko zalać wodą, dodać soczewicę, pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować ok. 15 -20 minut, aż soczewica i ziemniaki będą miękkie. Osolić, dodać pozostałe przyprawy. Jeśli ktoś woli zupę- krem, wystarczy zblendować składniki. Plasterek bekonu położyć na wierzchu każdej porcji.

 

      Mówię Wam - niebo na talerzu :)

8 komentarzy :

  1. Lubię soczewicę, szkoda,że nie mogę jej jeść teraz:(

    OdpowiedzUsuń
  2. a właśnie z szafki zerka na mnie zapomniana soczewica.. już wiem co zrobimy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. czy soczewica ma być z puszki? Inaczej chyba trzeba ją wcześniej namoczyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie , soczewica z paczki ,sucha. Nie trzeba moczyć.

      Usuń
  4. awesome post :)
    Have a nice weekend! Kisses :

    http://itsmetijana.blogspot.rs/

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiej zupki mi się dziś chce! :) jaki piękny talerz :)

    OdpowiedzUsuń
  6. dzięki za ten wpis, pojawił się akurat jak myślałam: co na obiad :) i proszę. Zupa wyszła bardzo dobra - smakowała nie tylko mi (a kucharką jestem średnią). Polecam ja i mój zadowolony brzuszek

    OdpowiedzUsuń
  7. Pierwszy raz jadłam zupę z soczewicy, bardzo mi smakowała.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */