piątek, 25 marca 2016

Dobry pasztet z kurczaka. Przepis na pasztet z kaszą jaglaną

        Dobry pasztet z dodatkiem kaszy jaglanej, której zalet zachwalać nie trzeba. Zdrowa i jeść trzeba koniecznie, o każdej porze roku. A już w okresie świątecznym, gdzie umiar i zdrowy rozsądek nie zawsze udaje się zachować, jest szczególnie przydatna.
        W kuchniach dziś stukanie garnków, wypiekanie i szykowanie. Życzę wszystkim, by była z tego radość i wielka przyjemność. Tylko od nas zależy czy my i rodzina będzie miała spokojne i wesołe święta. Niech będzie tylko tyle pracy, by udało nam się zachować dobry humor i słoneczny nastrój. To dużo ważniejsze niż umyte okna i piąty rodzaj jajek faszerowanych. Bardzo Was ściskam, cieszę się, że mam mały udział w tym świętowaniu i wielkiego zdrowia i radości świątecznych z całego serca życzę!



składniki (na dwie małe keksówki) :

- pół szklanki surowej kaszy jaglanej
- kurczak lub same udka (ok. 1,80 kg)
- 40 dag białego, surowego boczku
- 30 dag wątróbki z indyka
- dwie marchewki
- dwie pietruszki
- duży kawałek selera
- trzy cebule
- kawałek pora
- 4 suszone grzybki
- 3 ząbki czosnku
- sól (ok. łyżeczki) trzy liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego i czarnego pieprzu
- 3 jajka
- 10-12 plasterków surowego, wędzonego boczku do wyłożenia formy (można pominąć)
- do doprawienia masy - utłuczone w moździerzu dwa ziarenka jałowca, 5-6 ziarenek pieprzu, duża szczypta papryki, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, ew. duża szczypta estragonu

Kurczaka umyć i pokroić na cztery części. Zalać zimną wodą (tylko tyle by przykryła mięso i nie więcej). Dodać obrane warzywa i przyprawy. Jedną z cebul przekroić na pół razem z łupiną i opalić na czarno nad gazem lub przypalić na suchej patelni. Wszystko zagotować, zmniejszyć ogień i niech się "pyrkoli" pod przykryciem, aż mięso i warzywa będą zupełnie miękkie (ok. godziny i piętnaście minut). Wątróbkę można dodać pod koniec gotowania (wystarczy jej 15 minut) lub podsmażyć na niewielkiej ilości oleju na patelni.
Dwie cebule pokroić w kostkę i usmażyć na złoty kolor. Wszystko odstawić do przestygnięcia. 
Kaszę podprażyć krótko na suchej patelni, przelać wrzątkiem na sicie. Przełożyć do garnka i zalać rosołem z gotowania kurczaka, tyle, było go ok. 2 cm nad powierzchnię kaszy. Kiedy się zagotuje zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować 15-20 minut. 
Mięso z kurczaka oddzielić od kości. Zmielić razem wątróbką, pokrojonym w kostkę surowym, białym boczkiem, warzywami, obranym czosnkiem, grzybami, z cebulą (smażoną i tą z rosołu bez łupiny) oraz z kaszą jaglaną.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczypta soli na sztywną pianę. Do zmielonych rzeczy dodać przyprawy i żółtka. Wymieszać dobrze masę. Doprawić do smaku. Na końcu wmieszać delikatnie pianę z białek.
Piekarnik ustawić na 180 st. 
Keksówki wysmarować olejem i wysypać niewielką ilością tartej bułki.
Spód blaszek wyłożyć poprzecznie plasterkami wędzonego boczku.  Przełożyć masę do form. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok. 60 minut.


Mówię Wam - niebo na talerzu:)
    
   

10 komentarzy :

  1. Bardzo przyjemnie wygląda:)
    Życzę Ci Wesołych Świąt!!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy boczek byc musi ? u mnie nie ma :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być włoska szynka na przykład. Albo może nie być.

      Usuń
  3. Bardzo mi się podoba ten pasztecik :-) życzę wspaniałych Świąt Wielkanocnych spędzonych w rodzinnej i radosnej atmosferze :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno wypróbuję za tydzień ,a dziś upiekłam sernik zebrę.Pozdrawiam.Beata z Fit.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. OOO, super! Pozdrawiam również i do zobaczenia! Mam awarię kolana:)

      Usuń
    2. Sernik zebra przepyszny.Wesołych Świąt!!!

      Usuń
    3. :) wesołych świąt:)

      Usuń
  5. Też robię z kaszą jaglaną:-) Radosnych Świąt!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */