czwartek, 17 marca 2016

Przepisy na jajka faszerowane

Jajka to wdzięczny produkt do tworzenia i mieszania ich z różnościami. Nie trzeba czekać przecież na Wielkanoc, żeby np. na kolacyjkę z przyjaciółmi podać właśnie takie małe co nieco. Święta obchodzić można każdego wieczoru przecież. Co nam szkodzi. Tylko my decydujemy przecież o własnym  nastroju. A najlepiej to zadbać o dobry cudzy. Wróci z nawiązką. Na wielkanocny stół i codzienne kolacje - przepisy na jajka faszerowane. 



Jajka faszerowane śledziem 

na 10 połówek :
- 5 jajek
- ok. 10 dag płatów śledziowych (1-2 małe sztuki)
- mała szalotka lub dymka ze szczypiorkiem
- łyżka musztardy (najlepiej francuskiej z całymi ziarnami gorczycy)
- łyżka kwaśnej śmietany lub majonezu
- 1/4 kwaśnego jabłka
- pół małego ogórka kiszonego
- duża szczypta cukru, ew. szczypta soli, świeży pieprz mielony
- szczypiorek lub kiełki do dekoracji

Płaty wymoczyć w zimnej wodzie przez ok. godzinę. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Jajka gotować na twardo (10 minut od zagotowania się wody). Zalać zimną wodą, obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć żółtka, pokroić w kostkę.
Szalotkę drobno posiekać, sparzyć wrzątkiem na sicie a następnie przelać zimną wodą, lekko złagodnieje. Kto lubi ostrą - pomija parzenie. Jabłko i ogórka obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Żółtka, śledzie, cebulę, jabłko i ogórka wymieszać z musztardą, majonezem, musztardą i przyprawami  (trzeba próbować) na pastę. Napełnić nią białka jaj i udekorować odrobiną francuskiej musztardy, szczypiorkiem, kiełkami lub inną zieleniną.  



Warto zobaczyć jeszcze :

jajka faszerowane serem feta i suszonymi pomidorami 



jajka faszerowane łososiem 










 

jajka faszerowane po polsku








jajka faszerowane szpinakiem









nie faszerowane ale warte polecenia - jajka marynowane








Jajka można faszerować też każdą pastą, moje ulubione przepisy - tutaj 



 Mówię Wam - niebo na talerzu:)

1 komentarz :

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */