wtorek, 26 kwietnia 2016

Łatwa i dobra surówka z młodej kapusty

Bardzo dobra surówka z młodej kapusty, rzodkiewki i szczypioru. Chrupiąca, jędrna, soczysta i przyjemnie kolorowa. Odpowiednia do mięsa i potraw jarskich. Jeśli zostanie z obiadu, można udekorować nią kanapki. Przepis jest łatwy i całkiem banalny. Posiekać, zalać sosem i gotowe :) 


składniki: 

- pół główki młodej, białej kapusty
- 6-7 rzodkiewek
- duża marchewka lub 2-3 małe
- pęczek szczypioru
- mała cebula (może być dymka )
- łyżka siekanego koperku, natki pietruszki lub kolendry

sos: 
- 2-3 łyżki oliwy
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- łyżeczka cukru lub miodu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- ząbek czosnku

Kapustę posiekać nożem lub poszatkować tzw. gilotyną.
Rzodkiewkę i marchew zetrzeć w grube wiórki przy pomocy tarki.
Szczypior i cebulę drobno pokroić.
Składniki sosu połączyć z rozgniecionym lub bardzo drobno pokrojonym czosnkiem i zalać nim warzywa, całość wymieszać.    


5 komentarzy :

  1. Bardzo lubię taką surówkę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hit numer 1 w moim domu do grilla na wiosnę ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda i na łatwą w przygotowaniu i na dobrą,czyli wszystko zgodnie z prawdą:)

    OdpowiedzUsuń
  4. To zdecydoawnie moja ulubiona ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam surówkę z młodej kapusty, rzodkiewki nie dodawałam, ale na pewno pasuje.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */