środa, 27 kwietnia 2016

Łatwa tarta z rabarbarem. Krucha tarta z rabarbarem i migdałami

Tarta i przepis na kruche, maślane ciasto, chyba mój ulubiony, bez użycia jajek. Nie trzeba podpiekać osobno spodu, wyjdzie jak należy. Rabarbar można podmienić na jabłka z cynamonem. Jeśli owoce mają dużo soku, lepiej w nie wmieszać łyżkę mąki ziemniaczanej dla pewności, by ewentualny nadmiar wilgoci nie pozbawił ciasta kruchości. Na kawałkach tarty widać wilgotny spód, mąki nie dałam, ale tak lubię, nie każdemu może to odpowiadać.
  



składniki (na formę 26-28 cm): 
na ciasto:
- 150 g masła
- 3 łyżki cukru
- 150 g mąki
- 6 łyżek bardzo zimnej wody
- szczypta soli

nadzienie: 
- ok. 1 kg rabarbaru o możliwie czerwonym kolorze
- 100 g płatków migdałów
- 3 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
- łyżka skrobi ziemniaczanej

Masło posiekać w kostkę, włożyć do miski, dodać cukier, mąkę, wodę i szczyptę soli. Możliwie szybko zagnieść ciasto na okruchy i uformować je w kulę. Można to zrobić ręcznie, przy pomocy malaksera lub miksera z końcówkami"haki". Spłaszczyć ciasto na kształt dysku, zawinąć w folię i włożyć na 15 minut do zamrażarki lub na pół godziny do lodówki.

Rabarbar pokroić na centymetrowe kawałki, zasypać cukrem, dodać 1/3 płatków migdałowych, wymieszać, odstawić.
Piekarnik rozgrzać do 210 stopni bez termoobiegu.
Ciasto rozwałkować między arkuszami folii spożywczej mniej więcej na wymiar formy wraz z rantem. Wyłożyć nim blaszkę i obciąć ewentualne nierówne brzegi, dno wysypać połową pozostałych płatków migdałowych.
Jeśli rabarbar puścił sok, odlać, a kawałki oprószyć mąką ziemniaczaną, wymieszać.Wyłożyć na spód tarty.
Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika, piec ok. 40- 45 minut.
Pozostałe migdały podprażyć na suchej patelni do lekkiego zezłocenia, przełożyć na talerz, pozostawione na patelni mogą zbytnio się zrumienić. Upieczoną tartę wyjąć z pieca, posypać podprażonymi migdałami. Można zajadać po lekkim ostudzeniu. Dla urozmaicenia z gałką lodów (np. z tego przepisu) - pycha.


Mówię Wam - niebo na talerzu:)


11 komentarzy :

  1. taka tarta obowiązkowa wiosną:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jaki jest wymiar Twojej formy do tarty ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 26 cm z wysokim rantem. Dopisałam, dzięki:)

      Usuń
    2. I taką też mam. Dzięki :).

      Usuń
  3. Fajny i prosty przepis, wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. koniecznie muszę zrobić! wygląda przepysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hmmm... kiedyś zrobiłam taka tartę w małych foremkach z intencją poczęstowania rodzinki. Była pyszna... tak pyszna, że sama wszystko pożarłam :-( Super przepis!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */