poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Naleśniki z mąki gryczanej. Naleśniki gryczane. Naleśniki bezglutenowe

Naleśniki z mąki gryczanej mają nieco bardziej intensywny smak niż znane wszystkim, te mąki pszennej (tu przepis). Mąką gryczana nie posiada glutenu, dlatego wielu uznaje ją za zdrowszą i łatwiej przyswajalną. Ma także mniej kalorii oraz stanowi źródło żelaza, potasu, cynku, wapnia i witamin z grupy B. W dodatku podobno wyrównuje poziom cholesterolu, cukier po niej nie skacze, no samo dobro. Zatem jeśli mamy wybór i smak jest dla nas odpowiedni, lepiej wybrać naleśniki z mąki gryczanej. Można ją kupić w sklepie lub samodzielnie zmielić w młynku lub malakserze niepaloną kaszę gryczaną. Jeśli smak gryki jest zbyt mocny, 1/3 jej ilości należy wymienić na mąkę migdałową lub kukurydzianą. 





Należy użyć dobrej, nieporysowanej patelni z nieprzywierającą powłoką, najlepsze są cienkie, specjalne do smażenia naleśników.

składniki (na 7-8 sztuk śr. 30 cm)
 
- szklanka (250 ml) mąki gryczanej
- 2 jajka
- szklanka mleka (roślinnego lub krowiego)
- szklanka wody mineralnej (lub zwykłej, z mineralną są bardziej puszyste, można też pominąć mleko i wykonać naleśniki na samej wodzie)
- 1/4 łyżeczki soli

- olej kokosowy lub rzepakowy do smażenia

Składniki zmiksować i odstawić na 15-30 minut. Patelnię bardzo mocno rozgrzać (to ważne!), wlać kilka kropli oleju i rozprowadzić po całej powierzchni. Wylać możliwie cienką warstwę ciasta i szybko rozprowadzić ją poruszając patelnią. Jeśli ciasto rozpływa się wolno i opornie, należy dodać więcej wody lub mleka. Kiedy całe ciasto się zetnie, przewrócić naleśnik szeroką łopatką i smażyć ok. pół minuty. Przełożyć na talerz. Przed nalaniem następnej porcji ciasta należy masę ponownie dobrze wymieszać. Przy smażeniu drugiej sztuki można już nieco zmniejszyć ogień pod patelnią.



9 komentarzy :

  1. To mój smak dzieciństwa ;) W rosyjskiej restauracji bywaliśmy raz w miesiącu i tam podawali takie naleśniki z jabłkowym musem. Muszę zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pamiętam Twój przepis na bliny! :) Ale naleśniki gryczane to dopiero mnie zaskoczyły - podajesz na słodko czy wytrawnie? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeśli naleśniki to ja zawsze jestem chętna :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ahhh naleśniki! W weekend za mną chodziły :) Już wiem, co zrobię niebawem :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię naleśniki z mąki gryczanej, są banalne w wykonaniu a jakie pyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam. Jak długo robi się naleśniki z tego przepisu? (tam mniej-więcej)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jakieś dwadzieścia -trzydzieści minut.

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */