środa, 6 kwietnia 2016

Naleśniki ze szpinakiem i serem ricotta

Zwyczajny, dość szybki w przygotowaniu obiad. W zdrowszej wersji farsz można zawinąć w naleśniki z mąki gryczanej. Ale dobre są też zwyczajne, dobrze znane naleśniki naszych babć (przepis). Jeśli mamy wybór, świeży szpinak to świeży szpinak, choć ten mrożony też jest wystarczająco dobry. Zwłaszcza na sezon bez zieleniny, której braki wyraźnie odczuwamy. Bardzo trudno teraz nie dać się zwieść podpędzanym nawozami nowalijkom. Szczypior hodowany z cebuli w słoiku z wodą na domowym parapecie polecam. I kiełki. To banalna w przygotowaniu sprawa a zielono i zdrowo bardzo. Jeszcze tylko trochę, a rozpocznie się sezon obfitości dóbr wszelakich. Już kwitną wiśnie! :)

 


składniki (na 7-8 sztuk): 
naleśniki:
- szklanka mąki gryczanej lub pszennej
- szklanka gazowanej wody mineralnej
- szklanka mleka
- 1 jajko jeśli używamy mąki pszennej, 2, jeśli gryczanej
- duża szczypta soli

olej kokosowy lub rzepakowy do smażenia

Składniki zmiksować, ciasto odstawić na ok. 15-30 minut

farsz: 
- ok. 300 g szpinaku w liściach (pół paczki mrożonego)
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 200 sera ricotta
- duża szczypta gałki muszkatołowej, ew. szczypta tymianku, sól, pieprz do smaku
- ew. łyżka drobno posiekanego szczypioru 
- łyżeczka, dwie masła, najlepiej klarowanego, jeśli nieklarowane + łyżka oleju

Szpinak umyć i wysuszyć. Mrożony lekko rozmrozić.
Na patelni rozgrzać masło (ew. z łyżką oleju) podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy się lekko zeszkli, dodać rozgnieciony czosnek i po kilkunastu sekundach szpinak. Podsmażać chwilę aż szpinak zwiotczeje. Dodać przyprawy oraz ser ricotta. Spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić. Farsz powinien być wyraźny w smaku.

Nakładać na naleśniki, rolować lub składać w koperty. Można dodatkowo podsmażyć na łyżeczce masła.


Mówię Wam - niebo na talerzu:)

9 komentarzy :

  1. Uwielbiam naleśniki ze szpinakiem, pysznie i kusząco :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsze... Proste i szybkie danie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsze... Proste i szybkie danie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Od wczoraj chodzą za mną naleśniki, właśnie ze szpinakiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię,choć dotychczas jadłam w cieście z mąki pszennej:)

    OdpowiedzUsuń
  6. naleśniki dotychczas tylko pszenne i ryżowe(nie posmakowały mi niestety) ale mąkę gryczana posiadam i chętnie spróbuję naleśników w takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pychota! Jutro mam w planie makaron z ricottą i szpinakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pychooota. Też ostatnio robiłam ze szpinakiem :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */