niedziela, 8 maja 2016

Łatwe ciasto marchewkowe z bananami. Marchewkowe ciasto bez glutenu

Bardzo wilgotne ciasto o kremowej, nietypowej strukturze, konsystencją przypomina... sernik:) Serio!
Wypiek nie zawiera pszennej mąki, zastąpiłam ją migdałową, czyli zmielonymi migdałami.
Jeśli zamienimy je na mąkę pszenną i dodamy półtorej łyżeczki proszku do pieczenia, powstanie ciasto podobne do tradycyjnego marchewkowego, znanego wypieku (przepis na ciasto marchewkowe,  przepis na ciasto marchewkowe z pomarańczą). 
Przepis na to bezglutenowe ciasto zawiera niewielką ilość cukru, można go zastąpić przez ksylitol. Słodyczy dostarczają tu mocno dojrzałe banany, marchewka i rodzynki. Jest to wystarczająca dawka nawet dla takich słodyczolubów jak ja.
Ciasto nie rośnie wysokie i nie jest puszyste, co w niczym nie przeszkadza, jest bardzo dobre.





składniki ( na tortownicę 21 cm lub małą, prostokątną blaszkę ok. 20x20cm) : 
- pół szklanki rodzynek
- 4 jajka
- 2 łyżki cukru
- sok z połowy cytryny
- 80 g rozpuszczonego, wystudzonego masła lub oleju kokosowego czy rzepakowego
- skórka otarta z połowy cytryny
- 200 g mąki migdałowej
- 3 mocno dojrzałe, niezbyt duże banany
- 2 nieduże marchewki
- ew. płatki migdałów do posypania 

Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić na czas przygotowania ciasta. Można namoczyć je też wcześniej np. w rumie.
Całe jajka ubić kilka minut z cukrem na jasną, pienistą masę. Kiedy będzie puszysta, cienką strużką, pod łopatki miksera wlać sok z cytryny a następnie rozpuszczone masło lub olej.
Marchewkę utrzeć na najmniejszych oczkach tarki.
2 banany niezbyt porządnie rozgnieść widelcem.
Piekarnik ustawić na 170 st.  
Bez użycia miksera, partiami, po łyżce dodawać mąkę migdałową. Następnie podzielone na porcje banany a potem marchewkę i rodzynki odciśnięte z nadmiaru płynu. Każdą część wmieszać delikatnie i dopiero dodawać następną. Chodzi o to, by usunąć jak najmniej wtłoczonego przez ubijanie do jajek powietrza.
Masę przelać do formy. Na wierzchu ułożyć plasterki pokrojonego banana.
Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika.
Piec ok. 45 minut. Patyczek wyjęty z ciasta musi być nieoklejony. 
Wyjąć z pieca i odstawić do ostudzenia.
Zdjąć papier.  Kroić po całkowitym wystudzeniu.   


Mówię Wam - niebo na talerzu :)

3 komentarze :

  1. wspaniała i jaka zdrowa wersja ciasta marchewkowego;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawi mnie ta konsystencja:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */