sobota, 21 maja 2016

Babeczki "zielony mech". Muffinki z rabarbarem. Babeczki z kremem i owocami

Łatwe muffinki, zieloniuśkie jak trawa, zaskakująco ładne po ukończeniu dekoracji. Miękkie, bardzo wilgotne i smaczne! 
Ciasto "zielony mech" znane od jakiegoś czasu z internetów jest tym, czym w latach osiemdziesiątych był "kopiec kreta". Niecodzienny, zielony kolor zawdzięcza dodatkowi szpinaku.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciastek wyjęłam łyżeczką ze środka trochę miąższu i w to miejsce włożyłam karmelizowany przez chwilę w cukrze rabarbar. Wiem, wiem, rabarbar nie jest owocem, a w nagłówku jak byk stoi - z owocami. Powinnam napisać - babeczki z rabarbarem. Nie chciałabym jednak przepisu ograniczać i zamykać drogę do receptury tym, którzy rabarbaru nie znoszą. Równie dobrze smakować będą babeczki z truskawkami, jabłkami, jagodami czy babeczki w wersji  z czarną porzeczką itp.
W wersji bardziej dietetycznej można wykonać krem z jogurtu ubitego z cukrem, z dodatkiem dwóch łyżeczek rozpuszczonej w małej ilości wrzątku żelatyny lub agar agar.  


  




składniki ( na ok. 12 sztuk babeczek) : 
- 2 jajka
- pół szklanki cukru (110g) lub ksylitolu
- 3/4 szklanki oleju lub 100g stopionego, ostudzonego masła
- 1 i 1/4 szklanki mąki (ok. 180 g)
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
- 220 g szpinaku (świeżego lub rozmrożonego)

 na spód i do dekoracji: 
- 2 łodygi rabarbaru lub owoce - truskawki, maliny, jagody - ok. 20 -30 dag
- łyżka cukru



na krem 
- 100 ml słodkiej, schłodzonej śmietanki 30 - 36% 
- 200 g sera mascarpone
- 1 łyżka cukru lub ksylitolu


Szpinak - dobrze umyty świeży (nie lubimy chrzęszczącego w zębach piasku)  i mrożonkę w liściach zblendować. W przypadku szpinaku mrożonego  - ręką odcisnąć nadmiar wody.
Piekarnik ustawić na 180 st. Przygotować formę do muffinek. 
Jajka zmiksować z cukrem aż powstanie jasna piana, a cukier prawie się rozpuści.
Nie przerywając miksowania, cienką strużką wlać do masy stopione masło lub olej, a następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wmieszać łyżką rozdrobniony szpinak.
Formy do muffinek wysmarować masłem lub olejem jeśli silikonowe, dodatkowo wysypać tartą bułką jeśli metalowe. Można też wyłożyć dołki papierowymi papilotkami.

Ciasto wlać do ok. 3/4 wysokości foremek. Wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika, bez termoobiegu, na drugą półkę od dołu, na ok.. 20 minut. Wyjąć z pieca i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Rabarbar pokroić na centymetrowej grubości kawałki. Włożyć do rondla, zasypać cukrem i podsmażać na niedużym ogniu mieszając ok. 5-8 minut, aż cukier się rozpuści i lekko zbrązowieje. Rabarbar powinien trochę zmięknąć ale pozostać jędrny, nierozpadnięty.
Jeśli używamy truskawek czy innych owoców, pozostawiamy je bez podsmażania. Tylko jabłka - karmelizujemy jak rabarbar.

Śmietankę ubić na krem z serem mascarpone, pod koniec dodając cukier

Same wierzchu babeczek ściąć ostrym nożem.


Środki wydrążyć łyżeczką, nie za wiele, by powstał nieduży dołek. Ścięte z wierzchu i wybrane ze środka ciasto pokruszyć. Do każdej babeczki włożyć kilka plasterków rabarbaru lub trochę owoców, parę zachować do dekoracji.


 Dołki z owocami zalać kremem, a na wierzchu ułożyć formując mniej więcej stożek - okruchy ciasta.
Udekorować kawałeczkami owoców.  







   

 Mówię Wam - niebo na talerzu:)
  

12 komentarzy :

  1. Genialne! Wyglądają przepięknie, a jak muszą smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie, super muszą być.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają tak pięknie jak wiosna:). A ile to gramów te 3/4 szklanki roztopionego masła :) ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają świetnie :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */