środa, 18 maja 2016

Ciasteczka z mąki orkiszowej. Chrupiące ciasteczka z kokosem

Lubię ciastka, których przepis podaje, żeby zmieszać składniki i już. Taka łatwizna. I prawie tak samo prosto jest tutaj. W pierwszej kolejności należy utrzeć masło z cukrem. A potem dodać resztę składników. To zupełnie niekomplikowane, przepis dla każdego.
Odkąd mam blender z małym malakserem, sprawa jest całkowicie banalna, bo on całkowicie załatwia za mnie ucieranie i zagniatanie. Jest idealny nawet do dużej porcji ciastek. Zagniatanie ręczne trwa 5 minut. Z malakserem - 3 i ręce pozostają czyste. 
Ciasteczka są bardzo chrupiące, z lekko orzechowym posmakiem ciemnego cukru. Są znakomite do kawy, herbaty, z mlekiem, do szkoły, do pracy, na prezent, na wycieczkę:)



składniki ( na ok. 25 szt):

- 100 g masła
- 4 łyżki ciemnego cukru
- duże jajko lub dwa małe
- 160 g mąki orkiszowej
- pół łyżeczki sody
- 4 łyżki wiórków kokosowych (można zamienić na drobno posiekane orzechy)
- kilka kropli ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki masła orzechowego (niekoniecznie)

Masło pokroić w kostkę. Utrzeć z cukrem do połączenia składników.
Mąkę wymieszać z sodą.
Wiórki wrzucić na gorącą patelnię i prażyć mieszając aż będą lekko złote. Od razu zdjąć z ognia i przełożyć na talerz.
Do utartego z cukrem masła dodać dać jajko, wymieszać, a następnie dodać mąkę z sodą, wanilię, wiórki i ewentualnie masło orzechowe. Szybko zagnieść ciasto.
Jeśli masa będzie bardzo twarda, należy do niej dodać dwie lub więcej łyżek lodowatej wody i zagnieść ciasto.      
Owinąć folią i włożyć na pół godziny do lodówki lub na 15 minut do zamrażarki.
Ciasto rozwałkować na placek grubości ok.0,5 cm, pomiędzy arkuszami przeźroczystej folii spożywczej. Można też odrywać z niego kulki i formować okrągłe, płaskie ciasteczka
Piekarnik nastawić na 170 st. Blaszkę wyłożyć arkuszem papieru do pieczenia.
Nożem, nożem do pizzy lub radełkiem do faworków kroić na kwadraty ok. 5x5 cm. Przekładać łopatką na blaszkę. Można też formować z ciasta kulki, spłaszczyć je lekko formując okrągłe ciasteczka. 
Piec ok. 10 -15 minut, choć wydają się nieupieczone. Stwardnieją po przełożeniu na metalową kratkę do ostygnięcia. Dłużej pieczone będą twarde.Po ostygnięciu przechowywać w zamkniętej puszce.


Mówię Wam - niebo na talerzu:) 

10 komentarzy :

  1. pochrupałabym je w pracy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zdecydowanie oddałabym to masło orzechowe, w życiu bym go nie pominęła;D Schrupałabym kilka!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A jaki typ mąki orkiszowej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A nie wiem, ale z BIO upraw na niej napisane:) w kierunku razowej nie idzie:)

      Usuń
  4. Świetne ciasteczka do pochrupania :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie upiekłam drożdżówkę z rabarbarem i kruszonką Twojego przepisu.Ślinotoku przy pieczeniu nie da się opisać, nie zazdroszcze sąsiadom ,ja przynajmniej ją zjem.Pycha.Przy okazji przeglądnęłam Twój blog i na pewno skorzystam jeszcze z niejednego przepisu.Te zdjęcia które umieszczasz jeszcze bardziej skłaniają do łasuchowania.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie smakowite te ciasteczka ^^

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */