wtorek, 10 maja 2016

Domowa nutella. Domowy krem orzechowy

Domowy, zdrowszy od sklepowego przysmak. Nie jest identyczny w smaku jak ten znany, przynajmniej nie tak jedwabisty i gładki. Mogą go wykonać posiadacze mocnych blenderów i Thermomixów, bo laskowe orzechy trzeba zamienić w możliwie najgładszą pastę. W oryginalnym kremie jest ich tylko 13%! No i tłuszcz, używają tam tłuszczu palmowego, ja nie.
Przygotowanie kremu jest bardzo łatwe. Właściwie cała trudność polega na obraniu orzechów z brązowej otoczki. Udaje się to, jeśli podpieczemy orzechy w piekarniku albo na suchej patelni. Należy uważnie je obserwować, nawet lekko przypalone dadzą gorzki smak kremu. Kiedy będą już podpieczone, trzeba je przełożyć na ściereczkę i porządnie wymasować przez tkaninę. Większa część łupinek pozostanie na ściereczce, jeśli zostanie ich niewielka ilość - nic nie szkodzi.
Słoiczek domowej nutelli jest świetny na jadalny prezent.  
To przepis numer jeden, w zdrowszej wersji. Znam też kilka innych, podam przy następnej okazji:)  


składniki: 

- 200 g orzechów laskowych
- 1/4 szklanki miodu lub syropu z agawy (ok. 3,4 łyżki)
- 2 łyżki kakao
- 6-10 łyżek mleka (krowiego lub roślinnego)
- łyżka miękkiego masła lub oleju kokosowego (niekoniecznie)

Piekarnik ustawić na 200 st. Orzechy rozłożyć na blaszce i wstawić na drugą od dołu półkę piekarnika, na 8-10 minut. Po pięciu minutach można je lekko przemieszać. Należy uważać by się nie przypaliły. Wyjąć, wysypać na kuchenną ściereczkę i pocierać przez tkaninę, aż większość łupinek zostanie usunięta.
Orzechy włożyć do blendera i miksować ok. 3 minuty na gładką pastę. Dodać pozostałe składniki i blendować na najwyższych obrotach jeszcze kilka minut. Najlepiej z krótkimi przerwami, by blender nie odmówił posłuszeństwa.
Pasta trzymana w lodówce lekko tężeje, trzeba wziąć to pod uwagę przy dodawaniu mleka, którym regulować należy pożądaną gęstość kremu.
Przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.


     
Mówię Wam - niebo na talerzu:)

4 komentarze :

  1. no to teraz będę o takim kremie myśleć cały dzień;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały, zjadłabym z chęcią :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedy byłam dzieckiem, to często z tatą przygotowywałam tego typu kremy... Smakowały dużo lepiej niż te kupne... Mniam! :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */