poniedziałek, 30 maja 2016

Kurczak po meksykańsku. Szybki kurczak w pomidorowym sosie

Pyszny obiad lub kolacja do przygotowania w bardzo krótkim czasie.
Puszkę fasoli i kukurydzy oraz filety z kurczaka lub udka, prawie zawsze mam w kuchni "na stanie", by w razie braku pomysłu, w ciągu  piętnastu, dwudziestu minut dobry obiad mógł jednak wjechać na stół.
Brak przyprawy czy dodatku nie wyklucza możliwości przygotowania dania. Szczypta kuminu daje charakterystyczne "coś" jak w chilli con carne, ale nic się nie stanie jeśli akurat nie ma go pod ręką, podobnie rzecz ma się z natką pietruszki, kolendrą lub papryką. Pomysł na szybki, niekłopotliwy i bardzo smaczny obiad. 



składniki ( na 4-6 osób): 

- 2-3 udka z kurczaka lub piersi, ok. 0,60 dag
- pieprz, sól, słodka papryka (ok. łyżeczki), szczypta ostrej papryki
- 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
- łyżeczka skórki otartej z limonki lub cytryny
- 3 duże, świeże sezonowe pomidory lub ok. 1/2 l domowego przecieru lub 250 g pomidorów w puszce
- duża cebula
- czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku

- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- szczypta mielonego kuminu (kminu rzymskiego), szczypta cukru, szczypta mielonej kolendry
- olej do smażenia
-do posypania - liście posiekanej kolendry, natka pietruszki


Mięso pokroić w kostkę. Osolić, oprószyć pieprzem, dodać suszoną paprykę, skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Jeśli mamy możliwość - odstawić do lodówki na 30 minut. Jeśli nie - można przygotować danie od razu.
Cebulę i paprykę pokroić w grubą kostkę. Wrzucić na mocno rozgrzany na patelni olej. Podsmażać chwilę mieszając. Po 3-4 minutach odsunąć warzywa na bok patelni i wrzucić mięso Smażyć na ostrym ogniu krótko, tylko do zrumienienia. Dodać rozgnieciony czosnek, zaczekać 30 sekund, wsypać przepłukaną na sicie czerwoną fasolę i odsączoną kukurydzę, wymieszać. Dorzucić pokrojone w drobną kostkę pomidory bez skóry, przecier lub pomidory z puszki. Mieszając podgrzewać kilka minut, posypać kuminem, szczyptą cukru, wymieszać. Przed podaniem udekorować wszystko siekaną kolendrą. Można podawać np. z pieczywem czy ryżem na sypko.
 

Mówię Wam - niebo na talerzu:)

7 komentarzy :

  1. takie obiady bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam! Albo z mielonym mięsem, mniej sosu i do naleśnika, mmmmm :)
    Aż mi się zachciało takiego obiadu :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie kurczaka to bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  4. U nas dziś na obiad😊 pychotka😃

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię dania na wzór kuchni meksykańskiej

    OdpowiedzUsuń
  6. Hm.. po składnikach wygląda smakowicie spróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. własnie robię;) zaraz testuję ,ale wygląda megaa;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */