piątek, 27 maja 2016

Proste ciasto piaskowe z truskawkami

Trzeba ubić całe jajka z cukrem i wmieszać resztę składników, zatem - łatwizna. Taki zwykły, domowy placek do kawy czy herbaty. Moja mama robiła go bardzo często, to jest TEN smak :) O takich, w niektórych maminych książkach kucharskich pisano "placek na niedzielę".  
Do zrobienia w przerwach na reklamy w Polsacie, sprawdziłam.
Truskawki nieco opadły na spód ciasta, można próbować temu zapobiegać i każdą oprószyć mąką.
Ale tym razem odrzucam koncepcję, że niby owoce konieczne powinny znajdować się na wierzchu ciasta. Niech sobie będą gdzie chcą. 
Lepiej, by składniki miały pokojową temperaturę i by truskawek było tylko tyle ile podaje przepis, nadmiar może spowodować powstanie zakalca.
Piaskowe, wilgotne ciasto. 








składniki ( na formę ok. 20 cm, tortownicę, małą babkę z kominkiem lub małą prostokątną) : 

- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej ( 150g )
- pół szklanki mąki ziemniaczanej (ok. 90g)
- łyżka cukru waniliowego
- 200 g masła lub oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- cukier puder do posypania ciasta

- ok. 70 dag truskawek - umytych, osuszonych z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym

Formę natłuścić masłem i wysypać tartą bułką. Piekarnik ustawić na 170 stopni. 
Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia wsiać przez sito do masy jajecznej. Dodać cukier waniliowy. Masło doprowadzić włożyć do rondelka, rozgrzać mieszając na małym ogniu, zalać nim mąkę i szybko wszystko zmiksować. Przelać masę do formy.
Na wierzchu ciasta ułożyć osuszone truskawki.
Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika.
Piec ok. 45 minut. Drewniany patyczek po wyjęciu z ciasta musi być nieoklejony.
Ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić. Wyjąć z formy, można nożykiem okroić brzegi by łatwiej się wyjmowało. Oprószyć cukrem pudrem.



Mówię Wam - niebo na talerzu:)

5 komentarzy :

  1. jak ja lubię takie ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobre z tymi reklamami na polsacie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na jakim poziomie i w jakiej temperaturze piec dziękuję

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */