sobota, 11 czerwca 2016

Charlotte truskawkowa. Ciasto z bitą śmietaną

Przygotowanie ciasta zajmuje mało czasu. Zaczynam od  ustawienia piekarnika na 170 stopni i w ciągu czasu nagrzewania, ciasto jest gotowe do pieczenia. Pozostaje ubicie śmietany. Reszta to czas oczekiwania na stężenie wzmocnionego żelatyną kremu. Można go usztywnić również dodatkiem 250 ml sera mascarpone.
Charlotte to biszkopty z bitą śmietaną. Często wykorzystuje się w nim podłużne, gotowe ciastka i wtedy powstaje łatwe ciasto bez pieczenia. Można i tak.
Z powodu Euro 2016 kształt ciasta budzi u mnie piłkarskie skojarzenia :)  Tak czy owak, to łatwe ciasto nie tylko dla kibiców. Przepis. 






na roladkę do pokrojenia: 

- 5 jajek
- 3 łyżki cukru (40g)
- 3/4 szklanki mąki pszennej ( ok. 100 g)
 - czubata łyżka mąki ziemniaczanej  (15g)

krem: 

- 600 ml słodkiej śmietanki 30 - 36%
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki żelatyny
- ok. 20 dag truskawek, malin lub jagód zmiksowanych z łyżką cukru (można pominąć i zrobić w wersji bez owoców)

do roladki:
- 5 łyżek ulubionego dżemu , np. truskawkowego

do nasączenia - pół szklanki herbaty z cukrem i łyżką spirytusu lub wódki
polewa: 
 - pół tabliczki  gorzkiej czekolady
- 3-4 łyżki mleka 

Piekarnik ustawić na 170 st.
Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Żółtka bardzo dokładnie oddzielić od białek. Białka ubić z odrobiną soli. Kiedy będą sztywne, dodawać po łyżce cukru i ubijać aż piana będzie lśniąca a cukier się rozpuści.
Odłożyć mikser i przy pomocy łyżki lub kuchennej "rózgi" wmieszać kolejno po jednym żółtku a następnie po łyżce - mąkę pszenną i ziemniaczaną. Należy wsiać je do masy przez sitko. Najlepiej mieszać od spodu do góry, wolno i bez pośpiechu, by piana nie opadła.
Powstałą masę rozsmarować możliwie równo na papierze do pieczenia. Włożyć do całkowicie rozgrzanego piekarnika.
Piec ok. 12- 15 minut.
Ściereczkę kuchenną oprószyć lekko cukrem pudrem lub drobnym cukrem.
Nieduży durszlak lub możliwie okrągłą miskę wyłożyć folią spożywczą a następnie przy pomocy pędzelka cienko posmarować ją olejem.
Upieczone ciasto wyłożyć na ściereczkę, papierem do góry.
Odkleić papier i od razu przy pomocy ściereczki zawinąć ciasto w dość ciasną roladę.
Delikatnie rozwinąć ciasto  z materiału.
Przy pomocy pędzelka lekko zwilżyć ciasto ponczem a następnie posmarować dżemem. Ponownie, pomagając sobie ściereczką, zwinąć ciasto formując możliwie równy walec. Zawinąć ciasno w tkaninę i odłożyć na ok. 10 minut do lekkiego ostygnięcia. Pokroić ostrym nożem na ok. centymetrowe krążki.   
Wyłożyć krążkami wnętrze durszlaka lub miski, kilka powinno zostać do ułożenia na wierzchu deseru. 
Żelatynę rozpuścić w 2-3 łyżkach wrzątku i dobrze wymieszać, lekko ostudzić (na chwilę  wkładam naczynie do kubka z zimną wodą).  
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając po łyżce cukru.
Do żelatyny dodać łyżkę ubitej śmietany, dobrze wymieszać.
Owoce zmiksować  łyżką cukru, dodać łyżeczkę żelatyny ze śmietaną, wymieszać.   
Cienką strużką wlać pozostałą żelatynę pod ubijające śmietanę łopatki miksera.
Wyłożyć ubitą śmietanę w zagłębienie powstałe z krążków rolady.
Wlać zmiksowane owoce, lekko i niedokładnie przemieszać masę by powstały smugi.
Całość przykryć kilkoma pozostałymi krążkami z ciasta.
Odstawić na kilka godzin do całkowitego stężenia w lodówce.   



Mówię Wam - niebo na talerzu:)

9 komentarzy :

  1. Jakie efektowne ciasto! Muszę koniecznie wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. 'charlotte royal' to jeden z najpiękniejszych deserów na świecie i jako klasyk musi być wykonany perfekcyjnie - Tobie wyszedł idealnie i rzeczywiście aktualnie budzi skojarzenia piłkarskie ;) Świetny na upały.
    Pozdrawiam
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tym perfekcyjnie to różnie u mnie bywa. Widziałaś ciapy z czekolady? Równe miały być. Zdecydowanie jak coś "musi być" budzi we mnie naturalny bunt:)

      Usuń
    2. Mnie się ciapy z czekolady podobają (takie rustykalne są), ale to wariacja artystyczna, jak dla mnie charlotte jest idealna - choć doskonale rozumiem naturalną przekorę ;)

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */