czwartek, 9 czerwca 2016

Czekoladowe naleśniki. Czekoladowe naleśniki z serem i truskawkami

Potrzebna jest gorzka lub mleczna czekolada i nieco kakao. Trochę masła, i dalej jak w zwykłych naleśnikach - jajka, mąka, mleko lub woda mineralna. Są bardzo intensywne w smaku i dobrze pasują do truskawek. Polane zblendowanym, powstałym z nich musem - proste i genialne.
Smaży się je łatwo, o ile mamy gładką, nieprzywierającą patelnię oraz szeroką łopatkę. Przewrót na drugą stronę wymaga lekkiej wprawy i jest odrobinę trudniej niż przy klasycznych plackach, ale do wytrzymania. Po pierwszym idzie znacznie lepiej. Przy smażeniu pierwszej strony ciasto wymaga minimalnie dłuższego czasu niż tradycyjnie. Po drugiej -wystarczy kilka sekund i hop go na talerz. Na deser, śniadanie czy kolację
- pycha. Przepis na naleśniki czekoladowe.



składniki (na 8 sztuk ok. 24 cm) :

- 50 g masła
- 50 g czekolady ( gorzkiej lub deserowej)
- szklanka mleka ( 250 g)
- łyżka kakao
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- szklanka  mąki  (150 g)
- 1/3 szklanki mineralnej wody gazowanej lub zwykłej


- ok. 40 dag kremowego sera białego (może być homogenizowany lub mielony, do serników lub zblendowany ze śmietanką lub mlekiem zwykły, biały ser)
- dwie, trzy łyżki cukru, miodu czy ksylitolu ( lub więcej, jeśli lubimy bardziej słodkie smaki)
- wnętrze wyskrobane z przeciętej wzdłuż laski wanilii lub łyżeczka cukru waniliowego

olej kokosowy lub klarowane masło do smażenia

- ok. 50 dag truskawek

Masło, połamaną na kostki czekoladę, mleko i kakao podgrzać w rondelku na małym ogniu tylko do rozpuszczenia składników, odstawić do lekkiego przestygnięcia. Dodać jajka i całość wymieszać kuchenną rózgą lub mikserem. Dodać przesianą mąkę. Odstawić masę na ok. 15- 20 minut. Dodać wodę mineralną i ponownie wymieszać.

Patelnię mocno rozgrzać z połową łyżeczki oleju lub masła.
Wlać porcję ciasta i rozprowadzić ją poruszając patelnią, by rozpłynęło się możliwie równo, cienką warstwą.
Smażyć ok. 1,5-2 minuty i przewrócić naleśnik na drugą stronę. Po kilku sekundach przełożyć go na talerz  
Przy następnym naleśniku może udać się smażyć bez tłuszczu, patelnia jest lepiej rozgrzana.

Ser wymieszać z cukrem i wanilią. Kilka truskawek pokroić w plasterki.
Naleśniki smarować serem i układać na nich po kilka plasterków truskawek.
Resztę owoców zblendować z łyżką cukru na mus.
Naleśniki  składać na koperty lub zwijać rulony. Polać naleśniki. 
 



Mówię wam - niebo na talerzu :)

5 komentarzy :

  1. Uwielbiam takie naleśniki. Pychotka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Aaa jakie super! Na pewno zrobię 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mi narobiłaś chęci na takie naleśniki - jakie muszą być pyszne - sto lat nie jadłam! :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */