czwartek, 2 czerwca 2016

Muffinki z truskawkami. Jogurtowe muffinki z kruszonką

Znany, szybki przepis dla zapracowanych, na ostatnią chwilę przed przyjęciem gości, prezent z okazji i takie tam.  
Mało po nich sprzątania, nie wymagają ucierań i ubijań, suche składniki miesza się z mokrymi, jak to w muffinkach. Łatwe do zapakowania, nadadzą się do pracy, na wycieczkę i do porannej kawy, rzecz jasna. 
Kruszonka nie jest konieczna, można pominąć ją w przepisie.
Nie należy przesadzać z ilością owoców, gdyż nadmiar soku spowoduje powstanie zakalca.
Wilgotne, łatwe do przygotowania ciastka. 




na 12 sztuk: 

na kruszonkę: 
- 1/3 szklanki mąki i tyle ile miejsca zabrała mąką- cukru i masła

ciasto:
 - 250 g truskawek plus łyżka mąki do ich oprószenia
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru ( lub mniej, jeśli lubimy mało słodkie wypieki)
- szczypta soli
- łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
- 2 jajka
- 1/3 szklanki stopionego masła (ok.50g) lub oleju
- 2/3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego

Piekarnik ustawić na 190 stopni. Przygotować formy do muffinek - wyłożyć je nasmarowanymi olejem lub specjalnie woskowanymi fabrycznie papilotkami, albo dołki formy wysmarować olejem i oprószyć tartą bułką. Silikonowe wystarczy wysmarować olejem.
Składniki kruszonki zagnieść palcami na okruchy, odstawić.
Truskawki pokroić na połówki, jeśli duże- na ćwiartki.
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i sól wymieszać w większej misce.
Jajka roztrzepać widelcem, dodać do nich stopione masło lub olej oraz jogurt. Wymieszać.
Do suchych składników wlać mokre, krótko wymieszać łyżką, bez ubijania i staranności. Jeśli masa wyjdzie bardzo gęsta, dodać więcej jogurtu.
Dodać truskawki , wymieszać.
Ciasto wlewać do foremek do około 1/3 ich wysokości. Na wierzchu układać okruchy kruszonki.
Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika na ok. 20 - 25 minut. Druga półka od dołu, bez termoobiegu lub 170 stopni z termoobiegiem.
Drewniany patyczek po wyjęciu z ciasta nie powinien być oklejony. 



Mówię Wam - niebo na talerzu :)

7 komentarzy :

  1. wspaniałe na drugie śniadanie na słodko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie przepisy "dla zapracowanych" ;) Wyglądają wspaniale! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kupiłam 2 kg więc starczy i na babeczki

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki poziom piekarnika i jaka funkcja dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  5. drugi od dołu, góra- dół, lub termoobieg na 170 stopni.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyszły pyszne, wilgotne w środku, chrupiące na wierzchu, idealne:-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */