poniedziałek, 13 czerwca 2016

Tradycyjny dżem truskawkowy . Łatwe przepisy

Metod na dżem truskawkowy jest kilka.
Prawdziwy, babciny dżem bez substancji żelujących wymaga nieco cierpliwości. Trzeba mu pozwolić na długie, 3-4 godzinne bulgotanie. Truskawki należy zagotować, zmniejszyć ogień na minimum. Od czasu do czasu zamieszać, by owoce nie przywarły do dna. Długość gotowania uzależniona jest od zawartości wody w owocach i bywa różna. Właściwy stopień zgęstnienia dżemu nasze babcie oceniały metodą zimnego talerzyka. Kiedy wyłożona porcja nie spływała z niego po jego przechyleniu - to był czas na przekładanie do słoików. 
Niektórzy mówią, że najlepsza na dżemy odmiana truskawek to ta najpóźniejsza, z małymi owocami, choć wiele osób korzysta z  wcześniejszych odmian.
Cukier żelujący (ten z oznaczeniem 1:1) nie posiada konserwantów, zatem można go używać bez wielkich obaw, oczywiście pomijając fakt, że ogólnie cukier to ...sami  wiecie:). Pozostałe, dostępne w sklepach substancje żelujące - 2:1 i 3:1 już konserwanty posiadają. Czas przygotowania owoców z żelującym cukrem 1:1 - od zagotowania - 4 minuty. Kusząca opcja.
I jest jeszcze sposób najłatwiejszy, który sprawdza się świetnie w przypadku śliwek, brzoskwiń, moreli i również truskawek. Do garnka wsypuje się grubą warstwę cukru, tak  ok.2- 3 cm. I na to, na wierzch - ok. 1 kg owoców. Włącza się ogień i pod żadnym pozorem nie wolno owoców zamieszać. Ani potrząsać w trakcie garnkiem. Gotuje się na małym ogniu pierwszego dnia - godzinę. Drugiego i trzeciego - również. Dopiero teraz można zamieszać i do słoików przełożyć gorący dżem.
Z uwagi na sporą zawartość cukru,  pasteryzowanie owoców we wszystkich przypadkach nie jest konieczne. Duża ulga, prawda?
Warto sprawdzić, czy słoiki nie są wyszczerbione i zaopatrzyć się w całkowicie nowe pokrywki, zwiększy to pewność udanego przechowywania truskawkowego dobrostanu.

P.S. - Ewa - dzięki za trud smażenia i udostępnienie modelu do zdjęcia!


Tradycyjna, babcina metoda z długim czasem gotowania:
 ( na ok. 3/4-1- 1 l dżemu)
- 1 kg truskawek
- 350 g cukru
- sok z połowy cytryny

Truskawki umyć, osuszyć na sicie, obrać z szypułek, duże sztuki przekroić na pół.
Zasypać owoce cukrem, dodać sok z cytryny i odstawić na 2 godziny, najlepiej do lodówki, by w cieplejsze dni zapobiec fermentacji.
Truskawki razem z sokiem przełożyć do dużego, możliwie szerokiego rondla i gotować od czasu do czasu mieszając. Kiedy uzyskają pożądaną, gęstą konsystencję (zabiera to od 1 do 4 godzin) przełożyć owoce do słoików i mocno zakręcić. Po ostygnięciu, wieczka słoików powinny być wklęsłe. Jeśli tak się nie stanie, pokrywki należy wymienić i owoce zagotować ponownie.

Metoda z cukrem żelującym 1:1

- 1 kg truskawek bez ogonków
- 1 kg cukru żelującego

Truskawki umyć, osuszyć, zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na ok. 4 godziny do lodówki.
Przełożyć do szerokiego garnka i zagotować. Trzymać na średnim ogniu ok. 4 minuty, mieszając od czasu do czasu.
Przelać  do czystych słoiczków i szczelnie zakręcić. Po ostygnięciu - dżem zgęstnieje. 




Mówię Wam - niebo na talerzu:)

2 komentarze :

  1. Domowe dżemy to moja słabość, uwielbiam je robić i jeść<3

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zawsze jak robię to właśnie metodą z cukrem żelującym 1:1. Zaciekawiłaś mnie jednak tą tradycyjną metodą ze zwykłym cukrem - chyba następnym razem ją wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */