piątek, 22 lipca 2016

Ciasto Jagodowy Królewicz. Bardzo dobre ciasto z jagodami

Ciasto jest jak delikatny, bardzo puszysty sernik na miękkim, czekoladowym cieście - brownie.
Część sernikowa wykonana jest z naturalnego lub greckiego jogurtu. Dawno temu zamieściłam na blogu podobne ciasto, bez owoców w środku, za to z wiśniami na wierzchu - zobacz przepis Wiśniowa Królewna.
Na każdym spotkaniu z przyjaciółmi ktoś bierze ode mnie przepis, deser znika w błyskawicznym tempie, sprawdźcie sami :)
By ciasto dobrze utrzymało swoją puszystą strukturę, na dnie piekarnika, podobnie jak robi się to w przypadku serników, dobrze jest ustawić naczynie z wrzątkiem, a całe pieczenie niech lepiej odbywa się na półce-kratce grillowej.
Podczas pieczenia deser lekko może popękać, nie należy się tym przejmować. Pyszne.




składniki ( na tortownicę 24 cm) : 

spód brownie: 

- 100 gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- 3 jajka
- 150 g cukru ( 3/4 szklanki)
- 50 g mąki

pianka jogurtowo -jagodowa

- 4 duże jajka lub 5 małych
- szklanka cukru pudru
- łyżka cukru waniliowego 
- 800 ml jogurtu greckiego lub naturalnego
- 3 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej lub półtora opakowania proszku budyniowego 
-1/4 szklanki oleju

- 1,5 szklanki jagód

polewa: 
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 50 ml gorącego mleka
-  łyżeczka żelatyny
 
spód

Piekarnik ustawić na 180 st. Tortownicę wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia. Można też przyciąć rantem formy arkusz.
Czekoladę połamać, przełożyć do rondelka, dodać masło i ustawić nad drugim rondlem z gotującą się wodą. Mieszając podgrzewać aż składniki połączą się w jednolitą masę. Lekko ostudzić ( np. w garnku z zimną wodą).
W większej misce ubić jajka z cukrem na pienistą masę, dodać czekoladową masę i mąkę, wymieszać.
Ciasto wlać do formy, wstawić na nagrzanego piekarnika na 20 minut.

Można też nie podpiekać spodu osobno, wyjdzie bardzo miękki. Należy uważnie przelewać na niego następną, jasną masę, by warstwy się nie zmieszały.

pianka jogurtowo- jagodowa   

Żółtka oddzielić dokładnie od białek uważając, by do białek nie dostała się odrobina żółtka, uniemożliwi to  prawidłowe ubicie piany. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru i ubijać aż piana będzie lśniąca.
Odłożyć mikser i dodawać po jednym żółtku, każde wmieszać delikatnie łyżką i dopiero dodawać następne.
Do masy wsiać przez sitko po łyżce mąki, każdą porcję delikatnie wmieszać od dołu do góry, jak wyżej.
Cienką strużką, dalej powoli mieszając, dodawać jogurt i olej.
Połowę jagód rozgnieść widelcem z łyżką cukru.
Z powstałej masy jogurtowej masy odlać połowę i dodawać do niej po łyżce jagód aż do wymieszania składników.
Jagodową część wylewać na ciemne ciasto w formie, powoli i przy pomocy łyżki wazowej, jeśli spód nie był podpieczony, by ciasta się nie zmieszały.
Na jagodową masę, również przy pomocy łyżki wazowej wykładać białą część.
Na dnie piekarnika ustawić naczynie z gorącą wodą. Na drugi poziom od dołu włożyć półkę -kratke grillową. Jeśli nie mamy - trudno, niech będzie zwykła. 

Wstawić formę do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st i po 15 minutach zmniejszyć ją do 160. Piec jeszcze godzinę i 15 minut. Gdyby ciasto mocno się rumieniło w połowie pieczenia okryć deser luźno arkuszem folii aluminiowej. Nie należy bez potrzeby otwierać piekarnika.
Wyłączyć piekarnik, zostawić w nim ciasto do całkowitego ostygnięcia a później jeszcze najlepiej - schłodzić w lodówce.
Dopiero po całkowitym ostygnięciu ciasto można kroić. 

polewa: 

Czekoladę połamać, przełożyć do rondelka, ustawić nad drugim z gotującą się wodą. Dodać masło, cukier i kakao i mieszając podgrzewać.
W gorącym mleku rozpuścić łyżeczkę żelatyny. Dolać do rozpuszczającej się masy czekoladowej, wymieszać nie dopuszczając do jej zagotowania. Kiedy składniki się połączą, zdjąć polewę z ognia.

 Wylać masę na ostudzone ciasto, udekorować je owocami.


 Mówię Wam - niebo na talerzu:)

20 komentarzy :

  1. Genialne i już zapisuję w ulubione;)Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  2. 800 ml jogurtu - ile to gram? nie mogę znaleźć żadnego przelicznika w internecie :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda bardzo apetycznie :) Mniam....

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie w piekarniku siedzi sernik z jagodami:)

    OdpowiedzUsuń
  5. perfekcja na paterze <3 cud, miód, borówki :D

    OdpowiedzUsuń
  6. jeżeli smakuje równie dobrze jak wygląda to zjadłabym całe <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny pomysł, zwłaszcza że sezon na jagody trwa. Spróbuję chyba w tym tygodniu, wiem komu posmakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ajajaj, pychotka. Takie ciacho to ja poproszę!

    OdpowiedzUsuń
  9. zrobiłam. wychodzi idealnie! mało słodkie, ale przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. same zdjęcia sprawiają, że ślinka cieknie !

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepyszny wyszedl.dziekuje za przepis!!! !;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piekę ten sernik już 4 raz ale za każdym razem opada. Nie pomaga nawet trzymanie w piekarniku do wystygnięcia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm. Nie wiem co poradzić. Może trzeba sprawdzić uszczelkę w piekarniku. A kąpiel wodną następnym razem zrobić całkowitą, czyli otulić formę folia aluminiową od spodu i po bokach, napelnić ciastem i wstawić do naczynia z wrzątkiem tak by była zanurzona do 1/3 wysokości. Jak to nie pomoże - pojęcia nie mam. I trzeba dać mi znać, może jeszcze coś poradzimy.

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */