piątek, 15 lipca 2016

Najłatwiejsze ciasto z wiśniami. Łatwy i szybki placek z owocami i kruszonką

Proste i łatwe ciasto, na tyle, że można je wykonać na chwilę przed przybyciem gości.
Mnie zdarzyło się wczoraj w czasie, kiedy goście już przyszli i rozpoczęło się szykowanie kawy i herbaty. 
Nie żeby był to jakiś wybitny wypiek zapierający dech w piersiach. Zwykły, porządny, babciny placek do kawy czy mleka.
Składniki ciasta trzeba zmieszać. Łyżką lub mikserem, jak kto woli. Bez ubijania i ucierania.
Użyłam drylowanych wiśni, ale bardzo dobrze sprawdzą się brzoskwinie, jagody, jabłka, porzeczki czy agrest. Owoce mogą być mrożone, nie należy ich rozmrażać przed ułożeniem na cieście.
Dobrze, by wszystkie składniki miały jednakową temperaturę, jajka i śmietanę należy wcześniej wyjąć z lodówki.
Kusi by dodać jak najwięcej owoców. Nadmiar soku czasem lubi tworzyć zakalec, z rozwagą zatem:)




składniki (na blaszkę ok. 21x 26 cm) : 

-  3 szklanki mąki
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki roztopionego i ostudzonego masła lub oleju
- szklanka cukru
- 5-6 łyżek śmietany (18 %)
- 4 jajka
- ok. 30-40 dag pozbawionych pestek wiśni lub inne owoce (np. śliwki czy brzoskwinie) ułożone skórką do dołu

na kruszonkę: 
pół kostki masła, mniej więcej tyle samo ile zajęło masło - mąki i cukru. Zagnieść wszystko palcami tworząc okruchy.  

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik ustawić na 170 stopni. 
Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia.
Dodać pozostałe składniki i wymieszać wszystko na gładką masę. Gdyby była bardzo gęsta - dodać więcej śmietany
Przełożyć do formy, na wierzchu ułożyć owoce i całość posypać kruszonką.
Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika.
Piec ok. 50 minut. Patyczek od szaszłyka wyjęty z ciasta nie powinien być oklejony ciastem. Nie należy jednak piec ciasta zbyt długo, wysusza się i staje się mniej miękkie.
Wyjąć z piekarnika. Kroić po ostygnięciu.


 Mówię Wam - niebo na talerzu :)
  

7 komentarzy :

  1. cudowne ciasto na weekend:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasta to ja lubię, ciach mach i gotowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super ciasto, uwielbiam takie i często robię z przeróżnymi owocami.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie brzmi! A podane wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy mozna zamienic smietane na jogurt naturalny grecki?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */