sobota, 30 lipca 2016

Pyszne żeberka pieczone. Przepis na żeberka z grilla lub z piekarnika

Żeberka kojarzą mi się z jedzeniem z amerykańskich filmów. Ciemne, bardzo rumiane mięso z kostką, soczyste i koniecznie jedzone ręką, widzicie to :)?
Kiedy robi się je w piekarniku - łatwiej kontrolować temperaturę pieczenia. Na ogrodowym grillu za to często bywa ciekawiej i przyjemniej, za to nieco mniej zdrowo z uwagi na tłuszcz kapiący, palący się, niedobry dla nas, że hej. Ale od czasu do czasu kto by się powstrzymał - niech tam:)   
Przed zamarynowaniem można żeberka obgotować. To jest najlepszy sposób wstępnej obróbki przed włożeniem ich na zwykły, ogrodowy grill ale i przed pieczeniem w piekarniku często wykonuję tę czynność. Wywar zostawiam na zupę. Można pominąć obgotowywanie i wydłużyć czas pieczenia podany w przepisie. Okrasa obgotowuje, Makłowicz od razu na ruszt, Co kucharz - inna metoda, trzeba próbować i mieć swoją:) .
By mięso było soczyste, łatwo odchodzące od kości, żeberka trzeba wcześniej zamarynować. O marynatach pisałam kiedyś tutaj. Potrzebne są aromatyczne zioła, coś kwaśnego (albo alkoholowego), coś słonego i coś słodkiego. Od proporcji tych składników zależy późniejsza faktura i smak mięsa. A ten rumiany, ciemny kolor uzyskuje się dodając do bejcy dużej ilości słodkiej papryki i trochę miodu. Już sama marynata pachnie nieziemsko. Ależ to dobre! 






składniki ( na 3 osoby) : 

marynata: 

- 1 cebula
- 4 rozgniecione ząbki czosnku
- czubata łyżka słodkiej papryki w proszku
- duża szczypta ostrej, mielonej papryki chili (wędzonej lub zwykłej) 
- 6 łyżek oleju lub oliwy
- 3 łyżki miodu (lub łyżka cukru pudru)
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 3 łyżki sosu sojowego (lepszy ciemny ale jasny też się nada)
- płaska łyżeczka soli

 Cebulę zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z rozgniecionym czosnkiem oraz z resztą składników. 

- 1 kg żeberek wieprzowych (muszą mieć dużo mięsa i troszkę tłuszczu, ale nie za wiele) 

Żeberka  pokroić na porcje z dwiema lub jedną kostką w środku.
Włożyć do garnka z lekko osoloną, zimną wodą, trzema listkami laurowymi, trzema kulkami ziela angielskiego. Gotować ok. 20 minut od zagotowania wody. Przełożyć do marynaty, dobrze wymieszać, by całe mięso pokryte było emulsją z przyprawami. Odstawić na przynajmniej trzy godziny albo na całą noc. Dobrze jest przewracać mięso do czasu do czasu.

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Jeśli grillujemy - rozpalić i zaczekać aż wytworzy się żar.
Ułożyć żeberka w dużym naczyniu żaroodpornym (nie dotyczy grilla, rzecz jasna)  lub na posmarowanej olejem tacce grillowej. Zachować pozostałości marynaty.
Piec ok. godziny - w piekarniku, ok. 20 - 40 minut na grillu, po obu stronach. Mięsa w piekarniku nie trzeba przewracać. W trakcie pieczenia/ grillowania można je smarować resztkami marynaty.


 Mówię Wam - niebo na talerzu:)

7 komentarzy :

  1. Pyszne żeberka :-) zjadłabym na obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. dawno nie jadłam, ale wyglądają tak apetycznie ,że skusiłabym się na dużą porcję z dokładką:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Masz rację, że na widok takich żeberek przed oczami staje American Bar & Grill :) Nieprzyzwoicie pyszny pomysł na obiad na świeżym powietrzu.
    Pozdrawiam
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy mięso ma być pieczone pod przykryciem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w piekarniku - można przykryć i w połowie pieczenia zdjąć pokrywę.

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */