niedziela, 28 sierpnia 2016

Ciasto ze śliwkami. Kruche ciasto ze śliwkami, budyniem i bezą

Kruche ciasto jak w szarlotce, gęsta warstwa budyniu i najbardziej aromatyczne owoce na świecie - śliwki. Na końcu - lekko chrupiąca beza. Przepyszne na koniec lata i całą jesień. Choć i zimą wyciągam z zamrażarki pokrojone na połówki owoce i jest równie wspaniale. Proste, ale zawsze wszystkim smakujące, babcine ciasto. 
I jeszcze w sprawie śliwek. Kiedy zaczyna się na nie sezon, na mojej kuchence stale stoi pyrkoczący garnek i smażą się najlepsze powidła ze śliwek, których nie wolno mieszać. Robią się całkowicie bez mojego udziału, włączam ogień i tyle, a zapach w całym mieszkaniu jest nieziemski. Baaardzo polecam oba przepisy:)

P.S. Kurs pieczenia serników - 1 października w Łodzi. Kto chętny? :)


składniki: 

na kruchy spód (na blaszkę ok. 23x 36 cm lub tortownicę 26 - 28 cm) : 

- 3 szklanki mąki (450 g)
- 200 g schłodzonego masła  
- 4 żółtka
- pół szklanki cukru  (110 g) 
- łyżka, dwie bardzo zimnej wody
 
warstwa budyniowa: 
Można użyć sklepowego produktu o smaku waniliowym (potrzebne są tu dwa opakowania) używając o 200 ml mniej mleka niż w przepisie, by budyń był bardziej gęsty.
Albo zrobić budyń domowym sposobem z następujących składników:  


- 3/4 l mleka
- 3 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 żółtka
- łyżeczka masła
- 3 łyżki cukru
ok. 80 dag śliwek średniej wielkości lub węgierek

beza:
- 4 białka
- 200 g cukru
- dwie łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Kruchy spód.
Masło pokroić w kostkę, dodać pozostałe składniki i możliwie szybko zagnieść ciasto. Chodzi o to, by masło nie ogrzało się od ciepła naszej ręki, stąd pośpiech. Można zrobić to malakserem. Gdyby było suche i nie chciało się połączyć w kulę - trzeba dodać łyżkę dwie, lub czasem nieco więcej lodowatej wody.
Ciasto zawinąć w folię i odstawić do lodówki na pół godziny lub na 20 minut do zamrażarki.
Budyń.
Skrobię i  żółtka wymieszać w szklance zimnego mleka.
Pozostałe mleko zagotować z masłem i cukrem. Kiedy będzie wrzące, intensywnie mieszając, cienką strużką wlewać zawiesinę ze skrobi i żółtek. Mieszać jeszcze chwilę aż budyń dobrze zgęstnieje. Odstawić z ognia.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować lekko przez spożywczą folię i wylepić nim formę formując brzeg ok. 2- 3 cm. Ponakłuwać widelcem na całej powierzchni, zapobiegnie to mocnemu wybrzuszaniu się ciasta. Piec ok. 20 - 30 minut, do zrumienienia ciasta. Wyjąć blaszkę, piekarnik pozostawić włączony, zmniejszyć temp. do 180 st.

Beza.
Kiedy ciasto się piecze - ubić pianę z białek. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru i ubijać aż będzie
bardzo sztywna i lśniąca. Na końcu, łyżką lub mikserem na wolnych obrotach wmieszać po łyżce skrobi ziemniaczanej




Na podpieczony spód wyłożyć budyń, na nim ułożyć skórką do dołu połówki śliwek bez pestek, a całość pokryć pianą z białek. Piany nie wygładzać równo, im bardziej zwichrowana, tym większy jej urok.
Wstawić ciasto do piekarnika, po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 90 stopni. Piec jeszcze 30 minut.
Wyjąć z pieca i studzić na metalowej kratce. Kroić po ostygnięciu.






     Mówię Wam - niebo na talerzu:)
    

8 komentarzy :

  1. Świetny przepis, ale nie lubię placków ze śliwkami, myślisz, że mogę je zastąpić innym owocem?
    http://nieperfekcyjna-panienka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No jasne, jabłkami, brzoskwiniami np.

      Usuń
  2. Fantastyczne to ciasto...musiało być pyszne...:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. wszystkie słodkości ze śmietankowym budyniem są dla mnie mega <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Doskonałe ciacho! Takie, które wszystkim posmakuje bez wyjątku ;) I do tego wspaniale się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  5. jakby było obok mnie w tym momencie to całe bym zjadła !

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */