sobota, 6 sierpnia 2016

Najlepsze bułeczki z jagodami i serem. Drożdżówki z jagodami

Od puszystych drożdżówek  z serem lepsze są tylko bułeczki z serem i jagodami:) W żadnej , najlepszej cukierni nie spotkałam tak dobrego wypieku jak ten, domowy. Nawet jeśli wyjdzie nieco koślawo - jest o niebo, niebo lepiej.
I wcale nie jest to bardzo skomplikowana czynność do wykonania. Rzecz jasna- drożdżowe ciasto wymaga tylko troszkę więcej zachodu niż muffinki z jagodami  czy łatwe ciasto ze śliwkami. Ciasto można (ale nie trzeba) zagnieść wieczorem poprzedniego dnia, przykryć folią spożywczą i zostawić do rośnięcia w lodówce. Rano pozostanie tylko wymieszać twaróg i uformować bułeczki. Cierpliwie, bez pośpiechu, dla relaksu i odprężenia. To łatwy przepis i udaje się od pierwszego razu. 
Mam dziś przyjaciółkowe spotkanie. Drożdżówki z serem i jagodami będą w sam raz. I pokażcie mi dziecko, które nie wyciągnie łapki w stronę tych bułeczek:)

P.S. Drożdżówki udają się ze świeżymi i mrożonym i owocami. 





składniki: 

  składniki ( na ok. 15 - 18 sztuk) : 

- 3 szklanki ( 250 ml każda) mąki pszennej  (450g)
- 3/4 szklanki letniego (ok. 30  st. ) mleka  (200ml)
- 7 g suchych drożdży lub 4 dag świeżych
- 1 jajko i dwa żółtka
- 3/4 szklanki drobnego cukru (190g)
- 1/4 kostki rozpuszczonego masła  (50 g)
- 1 łyżka ekstraktu lub cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- mąka do podsypywania blatu lub stolnicy

masa serowa: 
- ok. 500 g zmielonego, zblendowanego, rozgniecionego widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków białego sera
- ok. 2-3 łyżki cukru (trzeba spróbować po zrobieniu i ewentualnie dosłodzić)
- jajko
Składniki masy serowej -  wymieszać.


ok. 30 dag jagód lub borówek amerykańskich

lukier: 
 - 2/3 szklanki cukru pudru
- 2- 3 łyżki soku z cytryny
Składniki lukru wymieszać na gładką masę, w razie potrzeby dodać nieco więcej soku z cytryny. Lukier powinien spływać powoli z łyżeczki.





ciasto
Jeśli używamy świeżych drożdży, dodać je do letniego mleka z łyżeczką cukru i mąki, czekać ok. 15 minut, by urosły i dodać stopniowo do mąki. Suche wsypać od razu do miski z mąką, dodawać mieszając, stopniowo mleko, jajko, żółtka, cukier, wanilię i skórkę z cytryny. Zagnieść ręką na blacie lub stolnicy (podsypując mąką lub przy pomocy haków miksera w misce) na elastyczne ciasto. Kiedy będzie wyrobione ( po ok. 10 -15 minutach, mikserem szybciej), dodać masło i wyrabiać jeszcze chwilę do wchłonięcia tłuszczu.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. 24- 28 st)  na ok. godzinę, półtorej. Można zostawić je też do rośnięcia w lodówce na przykład na całą noc. Gdyby z jakiś powodów w lodówce nie urosło (czasem, rzadko tak się zdarzy) trzeba zostawić je w ciepłej kuchni na godzinę dwie, jeśli drożdże są aktywne - urośnie. 

Podzielić ciasto na pół, spłaszczyć każdą część umączoną ręką na dobrze podsypanym mąką blacie, na dwa duże prostokąty grubości ok. 0,5 cm.



Oba placki posmarować połową porcji sera zmieszanego z jajkiem, cukrem . Posypać jagodami.
Złożyć jak na zdjęciach i pociąć na paski ok. 5 cm szerokości. Odwrócić w połowie każdego paska tworząc "muszkę". Wychodzi nierówno i krzywo, tak ma być.
Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, w odstępach ok. 3- 4 cm. Odstawić na ok. 20 minut do lekkiego podrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 160 st z termoobiegiem. Można wtedy piec dwie blaszki na raz, jeśli nie mamy termoobiegu, pieczemy każdą osobno. Piec w całkowicie rozgrzanym piekarniku ok. 15-20 min. z termoobiegiem, bez niego, ok. 20- 25 minut. 
Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Polać lukrem.  


Mówię Wam - niebo na talerzu:)

9 komentarzy :

  1. Cudowne!
    Sięgam po jedną...

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma nic lepszego od domowych drożdżówek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Co blog to inna pyszna wersja jagodzianek, chyba w końcu muszę je zrobić, bo inaczej będą śniły mi się po nocach :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Chce sprobowac i je zrobic...wyglodja apetycznie!
    Mogla bym poprosic o przelicznik z dag. na gramy?
    Np. ile to jest 30 dag jagod?

    Bardzo bym byla wdzieczna.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */