środa, 17 sierpnia 2016

Pieczarki faszerowane z grilla lub piekarnika. Ryba w pieczarkach

Duże i małe kapelusze pieczarek lubią dodatek masła. Zwyczajny i powszedni grzyb w połączeniu z masłem (najlepiej klarowanym) od razu nabiera królewskiego charakteru. Im więcej go, tym lepiej. Ogranicza nas tylko ilość kalorii i odporność wątroby.
Ryba w pieczarkach tym razem odwrotnie. To pieczarka jest tu podstawą, a ryba występuje w postaci farszu. Baaardzo, bardzo dobra ryba:) 

Niektórzy producenci zauważyli potencjał w dużych kapeluszach pieczarek. Na okoliczność faszerowania właśnie, sprzedają je pakowane po kilka okazów.
A do kapeluszy można wsadzić dowolną mieszankę ulubionych smaków.
Ponieważ  jemy zdecydowanie za mało ryb, zachęcam do takiego połączenia, jest prościutkie, zupełnie nie wymagające żmudnych przygotowań, a smak - wyborny. Będą świetną przystawką albo nawet daniem głównym kolacyjnym. Tomek protestuje. Do takich pieczarek potrzebuje przynajmniej grzanek, świeżej bułki albo sałatki ziemniaczanej. Dla mnie to idealna porcja kolacyjna. Co Państwo myślą? :)





 składniki: 

- 8 dużych kapeluszy pieczarek z nóżkami  lub same kapelusze i kilka małych sztuk grzybów
- 30 dag świeżej lub lekko rozmrożonej ryby (morszczuk, mintaj, makrela, łosoś)
- pół białej cebuli
- ok. 3-4 dag sera pleśniowego lub startego parmezanu lub innego podobnego
- łyżka klarowanego masła
- łyżka siekanej natki pietruszki lub koperku
- sól, pieprz do smaku

Kapelusze pozbawić nóżek, nóżki pokroić w kostkę. Jeśli kupiliśmy same kapelusze, w kostkę kroimy małe pieczarki, cebulę oraz rybę. Wszystko podsmażyć na patelni, na łyżce klarowanego masła. Po podsmażeniu zdjąć z patelni i wymieszać z natką pietruszki lub siekanym koperkiem, dodać nieco soli i mielonego pieprzu.
Piekarnik ustawić na 200 stopni. 
Ser pleśniowy pokruszyć, jeśli używamy parmezanu lub innego sera - zetrzeć na drobnej tarce.

Na blasze ułożyć kawałeczki masła.
Rybą podsmażoną z cebulą i pieczarkami wymieszać z okruchami pleśniowego sera. 
Kapelusze oprószyć solą, napełnić farszem i ułożyć na blaszce. Zapiekać ok. 15 minut. Pod koniec zapiekania, jeśli używamy - posypać całość startym parmezanem. 
Jeśli grilujemy na zewnątrz, pieczarki można ułożyć na tackach lub zawinąć w aluminiową folię. 



Mówię Wam - niebo na talerzu:)


7 komentarzy :

  1. Super pomysł chyba wypróbuję przy najbliższej okazji ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda,że grzyby mnie nie lubią i nie mogę ich jeść 😞

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam grillowane pieczarki<3

    OdpowiedzUsuń
  4. Nadziewane pieczarki to zawsze hit podczas imprez rodzinnych - znikają co do sztuki. Z rybą jeszcze nie robiłam, a brzmi obiecująco. Ciekawa jestem tego połączenia. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubią pieczarki masło, oj lubią! Ja je też lubię z masłem :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. oo.. a ja jeszcze nigdy takich pieczarek nie jadłam! Aż żałuję, jak patrzę na te zdjęcia smakowite!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */