czwartek, 25 sierpnia 2016

Sernik z michałkami. Sernik z czekoladą

Bardzo dobry, waniliowy sernik z czekoladową warstwą i cukierkami "Michałki" dla urozmaicenia faktury. Zupełnie prosty w przygotowaniu, jak to sernik. Nie urośnie i nie opadnie. Może trochę popękać, jeśli temperatura pieczenia będzie nieco za wysoka. Komu by to jednak przeszkadzało:)
Będzie bardziej kremowy jeśli użyjemy do jego przygotowania dobrej jakości tłustego sera, dodatkowo ser mascarpone albo przynajmniej śmietankę 36%. W niektórych przepisach dodaje się masło, a czasem mleko w proszku, albo nawet płynne- zwyczajne lub roślinne. Czasem oszczędzam kalorie i pomijam dodatek tłuszczu. Albo dodaję go niewiele. Ubijam wtedy białka jaj i żółtka z cukrem. Dobrze wiedzieć, co zrobić, by sernik nie opadł:) 

Jak zrobić idealny sernik - można nauczyć się na warsztatach, 
w Łodzi  - 1 października.

Zupełnie bez pośpiechu i wysiłku, w nowoczesnym, pięknym lofcie wykonamy razem kilka serników, opowiem o ich upodobaniach i każdy uczestnik zostanie sernikowym specjalistą. 
Szczegóły zamieściłam na plakacie poniżej. W razie pytań - śmiało należy pisać na adres beata.krolikiewicz@wp.pl. 

Z wielką radością czekam na zgłoszenia i spotkanie:) 

Póki co,  przepis na łatwy sernik z michałkami i czekoladą ;)





składniki (na formę 24 cm) : 
na spód: 
- 150 g dowolnych herbatników
- 80 g stopionego masła
na masę serową:
- 1 kg białego, tłustego sera trzykrotnie zmielonego lub dobrej jakości tłustego "wiaderkowego"
- 5 jajek
- 250 g sera mascarpone (z braku-zamieniłam na 3/4  szklanki mleka w proszku)
- szklanka cukru (220g)
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego
- kilka kropli ekstraktu z wanilii lub środek wyskrobany z przepołowionej, waniliowej laski
- 100 g gorzkiej czekolady
- łyżka kakao
- łyżka masła
- ok. 12 cukierków Michałki, u mnie -ciemne

polewa: 
-60 g gorzkiej czekolady ( pow. 45 % zawartości kakao)
-2- 3 łyżki mleka
- łyżeczka masła
- łyżeczka cukru

do dekoracji - kilka pokrojonych cukierków 

Herbatniki pokruszyć bardzo drobno przy pomocy malaksera lub w foliowym woreczku np. przy pomocy wałka. Do okruszków dodać stopione masło, wymieszać. Powstałym, mokrym "piaskiem" wykleić dno formy. Formę wstawić do lodówki. 
Jajka ubić z cukrem na pianę. Ser, ser mascarpone, cukier i mąkę ziemniaczaną i wanilię, wymieszać krótko mikserem na najmniejszych obrotach, wmieszać jajka. Chodzi o to, by nie ubijać i nie napowietrzyć zbytnio masy. Można również użyć do tego kuchennej rózgi. Połowę masy odlać do innego naczynia. 
Piekarnik ustawić na 180 stopni. Uszykować naczynie z wrzącą wodą (żaroodporne, garnek lub płaską formę), które podczas pieczenia ustawi się na dnie piekarnika. 
Czekoladę połamać, rozpuścić mieszając z łyżką masła i kakao, w rondelku nad drugim z gotującą się wodą.
Lekko ostudzić (można włożyć na chwilę rondelek do naczynia z zimną wodą).
Czekoladę delikatnie wmieszać łyżką w jedną część masy serowej.
Na dno formy wlać jasną masę i delikatnie ułożyć w niej połowę pokrojonych na połówki lub trzy części michałki. Przy pomocy łyżki wazowej, delikatnie wlać ciemną masę i ułożyć na niej pozostałe cukierki.
Na dnie piekarnika ustawić formę z wrzątkiem. Piekarnik musi być całkowicie nagrzany.
Tortownicę z masą serową ustawić nad naczyniem z wodą, najlepiej na półce-kratce grillowej.
Piec ok. 15 minut po czym zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze ok. godzinę i pięć, dziesięć minut. Gdyby wierzch mocno się rumienił można go luźno przykryć folią aluminiową.
Nie sprawdzać upieczenia patyczkiem.
Pozostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia ciasta, po czym wstawić do lodówki do schłodzenia.

Czekoladę na polewę połamać, włożyć do rondelka, dodać masło, cukier i mleko, mieszać nad drugim rondelkiem z gotującą się wodą do połączenia składników. Przy pomocy łyżeczki lub dekoratora ozdobić wierzch ciasta polewą i ułożyć na nim pokrojone cukierki.


 Mówię Wam - Niebo Na Talerzu :)

 

18 komentarzy :

  1. Prezentuje się światowo !!! Pycha !

    OdpowiedzUsuń
  2. co Ty mówisz, sernik najlepsze ciasto, michałki najlepsze cukierki i to razem połączone to musi być "niebo w gębie" !

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda wspaniale, musi być przepyszny;)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam serniki! Twój prezentuje się wyjątkowo okazale, muszę kiedyś zrobić podobny

    OdpowiedzUsuń
  5. Jadłabym :D
    nieperfekcyjna-panienka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda rewelacyjnie, od razu poproszę dwa kawałki ;) :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmmm, boski! :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. no Beatko, pysznie wyglada i na pewno smakuje niebiansko, powiadzialabym nie nebo na talerzu ale niebo w gebie pozdrowienia Bogusia O.( z Piotrkowa oczywiscie)

    OdpowiedzUsuń
  9. Sernik rewelacyjny. Co do warsztatów, to czemu tak daleko ode mnie??? Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
  10. Wypróbowuję większość Twoich przepisów, a temu nie mogłam się oprzeć!
    Właśnie jest w piecu, tyle że przez pomyłkę dałam do sera gorzką czekoladę z solą morską, hehe. Myślę jednak, że nawet to mu nie zaszkodzi...

    OdpowiedzUsuń
  11. Poszło fenomenalnie :) Sernik zrobił furorę i nawet czekolada z solą mu nie zaszkodziła.
    Wyszedł przepyszny i zniknął w jeden dzień. Trafia na listę moich ulubionych przepisów i dzisiaj piekę go ponownie.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */