wtorek, 13 września 2016

Bardzo łatwe ciasto kokosowe ze śliwkami . Najłatwiejsze ciasto bez użycia miksera

Placek na niedzielę i środek tygodnia, do wykonania w bardzo krótkim czasie, bez żadnego wysiłku. Nawet zupełnie niedoświadczony kucharz poradzi sobie z nim w mgnieniu oka i bez robienia większego bałaganu w kuchni. Ciasto ma raczej zwartą, dość wilgotną strukturę, jak to bywa w ciastach z dodatkiem kokosu.
Kto mieszka np. w akademiku uwaga ; to ciasto bez użycia miksera. Można spokojnie wymieszać wszystko łyżką. Rzecz jasna - niekoniecznie, posiadacze tych elektrycznych wynalazków i tu śmiało mogą go używać na najniższych obrotach ale możliwie najkrócej, nie należy ciasta ubijać i napowietrzać.  
Ten łatwy przepis na ciasto można zmodyfikować i użyć innych owoców lub je pominąć. Nadadzą się ćwiartki obranych jabłek, porzeczki czy brzoskwinie. Połowa porcji wystarczy na dobry, kokosowy placek w małej keksówce. Można piec go również w formie na babkę - to wersja dla zwykłej ilości ciasta.   
Z podanego w dalszej części posta przepisu wychodzi wyższe i większe ciasto, piekłam je z połowy podanych składników w malutkiej i płaskiej brytfannie. 
Lepiej, by wszystkie składniki miały jednakową, pokojową temperaturę, jajka i śmietanę dobrze wyjąć z lodówki na na dwie godziny przed pieczeniem, zmniejszy to ryzyko powstania zakalca. Zdarza mi się używać chłodnych składników i się udaje, ale to nie jest pewny sposób:)
Z podobnego powodu dobrze jest wytrzeć lub wysuszyć dobrze śliwki po umyciu.   
 



składniki (na blaszkę ok. 23x28 cm): 

- 2 szklanki mąki  (300g)
- 100 g wiórków kokosowych
- szklanka cukru (220 g)
- 2,5  łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 150 g stopionego, ostudzonego masła
- 4 łyżki śmietany lub jogurtu 
- kilkanaście śliwek pozbawionych pestek i przekrojonych na połówki
       
- cukier puder do posypania

Piekarnik ustawić na 160 stopni. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Mąkę przesiać przez sitko do większej miski, dodać wiórki, cukier i proszek do pieczenia, dobrze wymieszać.
Dodać jajka, stopione masło, śmietanę lub jogurt, wszystko wymieszać krótko łyżką.
Masę wlać do formy, na wierzchu ułożyć skórka do dołu połówki śliwek. Wstawić ciasto do całkowicie nagrzanego piekarnika i piec ok. godzinę. Patyczek od szaszłyka wyjęty z ciasta powinien być suchy, nieoklejony. 
Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i oprószyć wierzch przez sitko cukrem pudrem.


  
Mówię Wam - niebo na talerzu:)

3 komentarze :

  1. jak ja lubię takie ciasta;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciacho na dziś! Popołudniu mam zapowiedzianego gościa, a zupełnie brak czasu na zabawę w kuchni;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, bardzo fajny i prosty przepis. Chętnie wypróbuje. :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */