piątek, 23 września 2016

Ciasto z dynią z kaszy jaglanej. Sernik z kaszą jaglaną z brzoskwiniami i chia

Sernik - niesernik, w każdym razie ciasto bez glutenu o bardzo dobrym smaku. A może to deser z kaszy jaglanej i chia? Niech go każdy nazywa jak chce. Jest zdrowy jak nie wiem, głównie z powodu kaszy jaglanej właśnie, która jest tu głównym składnikiem. Sernik - jagielnik  jest znakomity na przykład na śniadanie. Bo że na podwieczorek i do kawy - rzecz oczywista. Nasionka chia większość z nas już polubiła za ciekawy smak i właściwości odżywcze. Kto chce, może zamiast cukru użyć ksylitolu lub erytrolu. Zwykłe mleko można zastąpić roślinnym, a jogurt - wodą z większą ilością cytryny. Kto nie ma dyni - pomija i daje więcej mleka. Takie możliwości daje kasza jaglana. Oswoiłam ją na razie głównie  tylko w deserach i ciastach i w jednej zapiekance, w słonych wersjach wybieram inne kasze, może potrzebuję więcej czasu dla zawiązania tej przyjaźni :)
Kasza jaglana, suszone morele, chia i dynia w jednym upieczonym cieście. Mus brzoskwiniowy ze świeżych owoców zamiast polewy wieńczy dzieło. Zdrowe i pyszne, coś podobnego! :)




składniki ( na formę ok. 24 cm) : 

- ok. 800 g obranej ze skóry dyni bez części z pestkami
- 3/4 szklanki surowej kaszy jaglanej
- ok. dwie szklanki mleka (zwykłego lub roślinnego) 
- 600 ml jogurtu naturalnego
- sok z połowy cytryny
 - kilka kropli ekstraktu z wanilii lub wnętrze laski wanilii wyskrobane nożem ze środka- 2 łyżki rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki nasionek chia
- 4 jajka - żółtka i białka osobno
- szklanka cukru ( 220g) lub innego słodzidła w kryształkach (ksylitol, erytrol).

- 5 dojrzałych, miękkich brzoskwiń
- 2 łyżeczki żelatyny lub agar -agar
- ewentualnie ok. 1 łyżka cukru lub ksylitolu/erytrolu (do smaku)  

Dynię pokroić w kostkę i wrzucić do garnka, zalać wodą do 1/4 wysokości. Dusić na małym ogniu bez przykrycia do miękkości. Można też upiec dynię w piekarniku (w temp. ok. 180 st). Zblendować.

Kaszę podprażyć na suchej patelni, przepłukać ciepłą wodą, zalać mlekiem, zagotować. Zmniejszyć ogień na najmniejszy o gotować kaszę mieszając (inaczej się przypala) ok. 15 -20 minut. Lekko ostudzić.

Piekarnik ustawić na 170 stopni. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. 
Przełożyć kaszę do miski, dodać jogurt, całość dobrze zblendować. Wlać sok z cytryny, wanilię, masło lub olej, mąkę ziemniaczaną, chia, żółtka jajek i mus z dyni. Zmiksować ubijającą końcówką miksera na jednolitą masę
Białka jaj ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru lub erytrolu/ksylitolu.
Ubitą pianę wmieszać łyżką lub łopatką w masę.
Całość przelać do formy.
Na dnie piekarnika ustawić naczynie z wrzącą wodą (ok. 1,5 l). Ciasto ustawić na drugiej od dołu półce piekarnika, najlepiej na półce-kratce grillowej. Parująca woda uczyni konsystencję ciasta bardziej kremową.
Piec ok. 50 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Brzoskwinie obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Zblendować. Dodać cukier, jeśli wydają się mało słodkie.
Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody. Wymieszać z owocowym musem.
Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Kiedy zacznie gęstnieć, wylać na wierzch upieczonego ciasta w formie. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Okroić cienkim nożem wzdłuż rantów formy, zdjąć delikatnie obręcz tortownicy, usunąć spód i papier. Przełożyć ciasto na talerz lub paterę.



Mówię Wam - niebo na talerzu:)

    

10 komentarzy :

  1. ależ wygląda zabójczo:) Zjadłabym z chęcią:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem strasznie ciekawa smaku tego cuda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyzwanie... Ale cóż tam. Akurat sezonową dynię upolowałam zatem okaże się w niedziele jakie to pyszności.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nieee, łatwo jest, tylko tak brzmi w przepisie. A w skrócie - gotujesz kaszę, gotujesz dynię, blendujesz, mieszasz ze wszystkim, a na końcu z ubitymi białkami :)

      Usuń
    2. Mega pyszne! Nie spodziewalam sie ze kasza i dynia... Tylko z proporcji wyszla mi forma 22 cm srednicy, keksowka i 12 babeczek �� absolutnie nic nie zostalo. Dzis tj. wtorek zamietlismy co do okrucha. �� dzieki za przepis

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę, że smakowało. Co do ilości - zwiększam rozmiar formy w przepisie i minimalnie zmniejszam ilości składników :)

      Usuń
  4. Zblendowaną dynię połączyć z kaszą jaglaną ? Nie znalazłam wskazówki na ten temat :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, trzeba dodać z wszystkimi innymi składnikami. Już dopisałam:)

      Usuń
  5. Kolor na pewno zachęca do jedzenia;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */