środa, 28 września 2016

Kluski kładzione z dynią. Jak się robi puree z dyni?

Jak już się ma dynię, to niezbyt często występuje ona w małych ilościach. Od razu wpada nam do domu kilka kilogramów tego żółtego dobra i nie bardzo wiadomo co z tą ilością zrobić.
Pani Iwonko, zasłyszałam gdzieś o planie zrzutu trzydziestokilowego okazu do kuchni Nieba, a ja tu dziś jak raz najlepsze suszone pomidory produkuję :)
U nas, na pierwszy ogień idzie jakieś ciasto z dynią. Na przykład ulubione moje i sądząc z komentarzy - również czytelników - ciasto z dynią i bakaliami - przepis. Trze się tam na wiórki surową dynię i wykorzystuje podobnie jak marchewkę w pysznym cieście marchewkowym.
I drugie ciasto, trochę jak sernik, do krojenia w małe porcyjki jak ciastka z cukierni, zupełnie inne niż wszystkie, które nie rośnie i pięknie pachnie pomarańczami, które baardzo lubię i na Niebie można znaleźć tutaj - przepis. 
Z reszty robię puree. Jak zrobić puree z dyni? Dynię bez skórki kroję na nieduże kawałki, zalewam małą ilością wody i gotuję bez przykrycia do miękkości. Albo przy okazji pieczenia ciasta czy mięsa, układam kawałki  na blaszce i piekę w piekarniku. Potem blenduję, wkładam gorące puree z dyni do słoiczków. Zamykają się bez pasteryzacji. Kiedy potrzebuję, używam np. do placków, ciasta drożdżowego, kopytek czy klusek kładzionych. Urozmaica ich smak i nadaje pięknego, słonecznego koloru. No i rzecz jasna, nadaje się na zupę-krem z dyni.
Jeśli ma się puree, przygotowanie idzie błyskawicznie. 
Taka złota, polska jesień na obiedzie, bo kluski z dyni czyli dyniowe kluski kładzione, przepis:)


składniki ( na 4 osoby) :

- ok. 0,7 kg dyni  (waga bez skóry i pestek)   
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany
- ew. woda, jeśli ciasto wyjdzie bardzo gęste

Dynię bez skórki w małych kawałkach zalać małą ilością wody (do ok.1/5 wysokości warzyw), gotować pod przykryciem, na małym ogniu do miękkości. Zblendować na puree. Można też upiec ją w piekarniku.
Do miski wsiać mąkę, dodać jajka, śmietanę i puree. Wymieszać. Ciasto ma mieć dość luźną konsystencję,
nie może być bardzo gęste, bo kluski będą twarde. Nie może być też płynne, lejące się z łyżki, bo trudno będzie je uformować w kształt kluski. W razie potrzeby należy dodać więcej wody lub mąki, trzeba wyczuć, nie da się precyzyjnie podać ilości, bo każda mąka ma trochę inną wilgotność, jajka są różnej wielkości a i dynia ma różną zawartość wody. Ma być mniej więcej tak jak na zdjęciu po prawej.
W płaskim garnku zagotować wodę, osolić. Nabierać łyżką ciasto i przy pomocy drugiej zrzucać na wrzątek małe porcje (ok. 3 cm).  Zmniejszyć ogień by woda nie wrzała mocno. Gotować ok. 3 minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię.
 
Do gulaszu ( przepis na gulasz) , do duszonych, drobiowych żołądków (przepis na żołądki drobiowe), do zrazów mielonych (przepis na zrazy mielone z grzybami , przepis na polskie zrazy wołowe),  



Mówię Wam - niebo na talerzu :)
 

5 komentarzy :

  1. super,i pyszne na ostro i na słodko z cynamonem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O mamo, ale to musi być pyszneee!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie nietypowe dodatki do obiadu, w końcu ile to można jeść puree ziemniaczanego?!?

    OdpowiedzUsuń
  4. takie kluski mogłabym jeść i jeść

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziś wieczorem zrobiłam puree z dyni a jutro zrobię te kluski.W sumie dopiero tej jesieni zainteresowałam się dynią,trochę szkoda,że pod koniec listopada,więc śpieszę się z przepisami aby jeszcze zdążyć do czasu gdy będzie dostępna.Robiłam już kola razy smaczną zapiekankę z dodatkiem dyni a teraz kolej na kluski.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */