wtorek, 20 września 2016

Placki z jabłkami na kefirze

Placki na podwieczorek, śniadanie albo nawet deser. Czy zwyczajnie, kiedy nachodzi  na ich smak ochota i już.
Można je zrobić na maślance, kefirze, zsiadłym mleku czy jogurcie, a w przypadku ich braku - na zwykłej wodzie. Te na mlecznych, ukwaszonych produktach lubię bardziej za lekko sernikowy smak. Znacie jakieś dziecko które nie lubi placków z jabłkami?:)
By były bardziej puszyste, ubijam pianę z białek i dodaję pod koniec do ciasta. Chyba, że pod kuchnią stoi jakaś niecierpliwa kolejka albo w pobliżu nie ma miksera. Bez ich ubijania też wyjdzie całkiem przyzwoicie, choć placki  będą bardziej zwarte. Jabłka  można zetrzeć na grubej tarce ale ja wolę duże, wyczuwalne kawałeczki twardszych i kwaśniejszych odmian. Placki zjadamy gorące a i  na zimno znikają w niewyjaśnionych okolicznościach. Łatwy przepis dla każdego.



składniki: 

 - 4- 5 jabłek
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 400 ml kefiru
- łyżka cukru
- szczypta soli

- olej do smażenia
- cukier puder do posypania

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę, pod koniec dodając cukier.
Jabłka obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę. 
Do miski wsypać mąkę, dodać żółtka, kefir, sól i wymieszać ciasto łyżką lub przy pomocy miksera. Gdyby było bardzo gęste i trudno byłoby je mieszać, dodać więcej kefiru lub dolać odrobinę wody. Dodać jabłka, wymieszać by rozłożyły się możliwie równo w cieście. Na końcu dodać pianę z ubitych z cukrem białek.
Na patelni podgrzać 2- 3 łyżki oleju i na rozgrzany wykładać łyżką możliwie okrągłe porcje ciasta formując placuszki. Smażyć po obu stronach na złoty kolor. Przy każdej porcji dobrze jest wymienić tłuszcz z patelni.  Przekładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem dla odsączenia nadmiaru oleju. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.  


 Mówię Wam - niebo na talerzu :)
 
 

9 komentarzy :

  1. ale mam ochotę na takie placki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne, zjadłam chyba z osiem, w taki chłodny, niby wiosenny, wieczór w Perth w Australii Zachodniej. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Zainspirowałaś mnie...dziś będą na kolację

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, zgłodniałam patrząc na zdjęcia. Bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyszły pyszne! Uwielbiam Twoje przepisy, korzystam z nich od pewnego czasu. Dziękuje!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę:) Pozdrowionka:)

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */