sobota, 17 września 2016

Proste ciasteczka z rodzynkami. Ciasteczka maślane

Domowe ciastka do przygotowania w pół godziny albo mniej, razem z pieczeniem. Tyle czasu trzeba by wyjść z domu po sklepowe herbatniki. A korzyści pieczenia tych domowych jest mnóstwo. Kto ma dzieci - wspólne działanie zamiast  komputerowych gier to zaleta oczywista. Brak konserwantów, utwardzonych tłuszczów roślinnych - jasna rzecz. I aromat w całym domu podczas pieczenia- nie do podrobienia żadną świeczką zapachową.
Rodzynki wcześniej namaczam w ciepłej wodzie albo czasem w alkoholu, np. w rumie. Będą smakowały zupełnie inaczej niż te suche. Można dodać inne ulubione bakalie, nada się żurawina, orzechy, sezam i wiórki kokosowe, siekana czekolada.
Ciasto krótko wyrabia się ręcznie, mikserem lub w malakserze. 
Niby nic szczególnego, zwykłe, maślane, domowe herbatniki. Prosty, babciny przepis na małe, dość miękkie ciasteczka do popołudniowej kawy, herbaty albo mleka. Jakaż to przyjemność! 




składniki ( na ok. 25- 30 ciastek) : 

- 250 g mąki pszennej najlepiej orkiszowej (może być też zwykła, pszenna)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g masła
- pół szklanki cukru (110 g, najlepiej brązowego, może być też biały)
- kilka kropli esencji waniliowej
- 2 jajka
- 2 łyżki lodowatej wody lub mleka

- ok. 120 g rodzynek
- rum, amaretto lub ciepła woda do namoczenia rodzynek- tyle by płyn przykrył rodzynki

Rodzynki zalać alkoholem lub ciepłą wodą, odstawić na pół godziny by nasiąknęły płynem. Można dodać je bez namaczania, ale takie zdaniem mym lepiej w ciastkach smakują.

Piekarnik ustawić na 160 stopni z termoobiegiem. Bez  niego-180 st.
Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę wymieszać w misce z cukrem i proszkiem do pieczenia. Masło pokroić w kostkę, dodać do mąki, wlać roztrzepane widelcem jajka, esencję waniliową i wodę lub mleko. Wszystko szybko zagnieść na jednolitą masę a pod koniec zagniatania dodać odciśnięte ręką z płynu rodzynki by przemieszały się z ciastem.
Odrywać porcje wielkości orzecha laskowego, toczyć kulki, można też lekko je spłaszczać.
Układać na blaszce i wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika. Piec ok. 12- 15 minut. Kiedy ciastka lekko się zrumienią - są gotowe. Należy wyjąć je z pieca i przekładać na kratkę po lekkim ostygnięciu, wcześniej są bardzo miękkie i mogą nawet wydawać się surowe. Nie należy piec ich dłużej, gdyż po ostygnięciu stają się zbyt twarde.


    
  Mówię Wam - niebo na talerzu :)

  

9 komentarzy :

  1. A co z rodzynkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No dać, rzecz jasna, już dopisuję:)

      Usuń
  2. Domowe ciasteczka nie mają sobie równych:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach te babcine przepisy - są doskonałe! Mnie zaintrygował zwłaszcza ten dodatek rodzynków z % :) Fajny pomysł na wspólne wypiekanie ciasteczek z dziećmi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pysznie , piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */