czwartek, 15 września 2016

Sałatka z kurczakiem i smażonym kalafiorem. Sałatka z roszponki

Chrupiący kalafior, prażony słonecznik albo orzechy do posypania, pieczony lub smażony kurczak i czerwona, cienko krojona cebula dla ostrości. Prościzna. Rzecz jasna - w mieszaniu sałatek niekoniecznie ważne jest by wszystkie składniki były identyczne jak w przepisie. Można dodać okruchy koziego sera lub oscypka. Albo drobno pokrojone cząstki pomarańczy bez skórek. Nie zaszkodzą koktajlowe pomidorki.
Użyłam sałaty roszponki, ale kto nam zabroni dla odmiany wziąć rukoli czy mieszankę rozmaitych. Niech każdy wybiera co lubi najbardziej. Tę sałatkę jadłam dziś na obiad, kolację i pewnie zjem jutro na śniadanie. Jest pyszna. Można zabrać ją do pracy - osobno sałatę i dodatki, oddzielnie w małym słoiczku - sos, którym należy polać sałatkę dopiero przed samym posiłkiem, by nie straciła na chrupkości.      



składniki (na 4 osoby) : 

- opakowanie roszponki, rukoli lub mieszanki sałat
- pół niedużego kalafiora
- ok. 30 dag piersi z kurczaka
- czerwona cebula
- siekane orzechy laskowe lub ziarna słonecznika
- opcjonalnie - garść okruchów koziego sera lub fety
- kilka kulek winogrona bez pestek
- sól, słodka papryka, szczypta chilli, 1/4 łyżeczki curry
- olej lub klarowane masło do smażenia

sos: 
- 3 łyżki oliwy
- dwie łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki miodu

Mięso jeśli jest grube - przekroić wzdłuż na pół. Lekko posolić, oprószyć słodką papryką i curry. Podsmażyć krótko na dwóch łyżkach oleju, ja lubię na klarowanym maśle, krótko, tylko tyle by straciło różowy kolor. Zdjąć z patelni, przełożyć na deskę do krojenia.
Kalafior podzielić na drobne różyczki. Na patelnię po smażeniu kurczaka dodać nieco masła lub oleju i wrzucić różyczki kalafiora. Lekko osolić. Smażyć kilka, kilkanaście minut aż kalafior lekko zmięknie ale nadal pozostanie chrupki. W połowie smażenia można zmniejszyć ogień i przykryć patelnię pokrywką.   
Cebulę przekroić na pół a następnie pokroić w cienkie piórka. 
Winogrona pokroić na połówki.
Kurczaka pokroić na cienkie plastry.  
Składniki sosu wymieszać.
Na dużym talerzu lub w misce układać składniki sałatki, posypać podprażonym na suchej patelni słonecznikiem albo siekanymi orzechami oraz okruchami sera.
Sałatkę polać sosem.


 Mówię Wam - niebo na talerzu:)

 

4 komentarze :

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */